BEAUTIFUL SPORTS/AXEL KOHRING/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
ODLIČAN NASTUP

Hrvatska ovo nije imala deset godina: Jana Koščak postala svjetska prvakinja u sedmoboju

Koščak je osvojila ukupno 14. medalju za Hrvatsku na Svjetskom juniorskom prvenstvu u atletici i osmo zlato
Piše: SNObjavljeno: 29. kolovoz 2024. 06:08

Hrvatska nakon dugih deset godina ima zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu u atletici. Djelo je to Jane Koščak koja je u dalekom Peruu stigla do zlata u sedmoboju. U natjecanju koje je trajalo dva dana, Jana je pokazala da je najbolja mlada sedmobojka na svijetu.

Varaždinka je na vrhu bila gotovo kroz čitavo natjecanje, a pred posljednju disciplinu (utrku na 800 metara) imala je 40 bodova više od Švicarke Lucije Acklin. Koščak je imala i čak 273 boda ispred trećeplasirane Australke Mie Scerri čime je i prije nastupa osigurala barem srebro. Da ostane bez toga u posljednjoj je disciplini moralo doći do ozljede ili nekog drugog nepredviđenog događaja zbog kojeg 18-godišnjakinja ne bi došla do cilja.

Koščak je taktički započela utrku, prateći ritam jedine suparnice za zlato kroz prvih 600 metara, da bi ju u posljednjih 200 metara prestigla i ciljem prošla kao četvrta s vremenom 2:24.56. Na kraju je Koščak osvojila zlatnu medalju s ukupno 5807 bodova, dok je Acklin bila druga s 5755 bodova. Brončanu medalju, zahvaljujući uvjerljivoj pobjedi na 800 metara, osvojila je Čehinja Adela Tkačova s 5601 bodom.

Koščak je osvojila ukupno 14. medalju za Hrvatsku na Svjetskom juniorskom prvenstvu u atletici i osmo zlato. Pridružila se Blanki Vlašić (dva zlata), Ivani Brkljačić (dva zlata), Edisu Elkaseviću, Danijeli Grgić i Martinu Markoviću na tom ekskluzivnom popisu.

Linker
12. rujan 2024 11:04