JONATHAN NACKSTRAND Afp
NIZ PROPUSTA

Hrvatska u posljednji trenutak ostala bez Svjetskog prvenstva! Savez odmah reagirao: ‘Nisu poštovali pravila‘

Iz svjetske federacije brzo su uočili propuste u organizaciji pa su odlučili prebaciti domaćinstvo
Piše: SNObjavljeno: 15. rujan 2023. 16:56

Svjetsko prvenstvo u atletskom krosu 2024. neće se održati u Medulinu i Puli u Hrvatskoj, objavila je World Athletics u petak na svojim službenim stranicama.

Kako World Athletics pojašnjava u svojoj objavi, pripreme za održavanje natjecanja nisu dovoljno odmakle da bi se prvenstvo moglo održati u Medulinu i Puli 10. veljače iduće godine, kako je planirano.

Međutim, World Athletics je u pregovorima s drugim potencijalnim domaćinima u Europi s ciljem organiziranja natjecanja u ožujku 2024. Novi domaćin bit će poznat prije kraja rujna.

Hrvatski atletski savez je povodom odluke World Athletics objavio priopćenje na svojoj službenoj stranici:

"Kandidaturu za Svjetsko prvenstvo u krosu 2024. Hrvatska je dobila na temelju prijave koju su kao partneri uputili HAS i Atletski klub Maraton 2000, čiju je inicijativu HAS prihvatio kao apsolutno poželjnu manifestaciju za hrvatsku atletiku. Nažalost, tijekom pripreme i planiranja tog velikog događaja pokazalo se da partner u projektu AK Maraton 2000 ne poštuje pravila i procedure Svjetske atletike i organizacije licenciranog prvenstva. HAS može samo pretpostavljati o motivima takvog postupanja, no propusti su bili brojni. Primjerice, petljanja s budžetom koji je u obvezujućoj kandidaturi postavljen na 2,5 milijuna dolara, a potom je protivno pravilima višekratno mijenjan. Ili primjerice, neosigurana financijska sredstva čak niti u polovici iznosa tog budžeta.

Svjetska atletika je, unatoč nastojanjima HAS-a da se natjecanje održi u Hrvatskoj, uočila ove propuste i upravo te razloge navela u svojoj odluci o povlačenju kandidature i natjecanja u Hrvatskoj.

HAS je i po primitku ove odluke Svjetske atletike nastavio poduzimati aktivnosti da se natjecanje ipak održi u Hrvatskoj. No, prema pravilima (članak 7.1. Event Bidding Rules), Svjetska atletika je potpuno autonomna izabrati grad i nacionalni savez kojemu će dodijeliti natjecanje i HAS na tu odluku ne može utjecati niti o njoj imati saznanja prije nego bude donesena."

Linker
27. travanj 2024 13:23