Dan Mullan/Getty Images
EUROPSKO EKIPNO PRVENSTVO

HRVATSKA ZAVRŠILA PETA NA EUROPSKOM PRVENSTVU U VARAŽDINU I IZBORILA OSTANAK U 2. LIGI Pobjede Sare Kolak i Dine Bošnjaka

Hrvatski atletičari izborili su ostanak u 2. ligi, odnosno trećem razredu europske atletike.
Piše: HinaObjavljeno: 11. kolovoz 2019. 22:20

Hrvatski atletičari izborili su ostanak u 2. ligi, odnosno trećem razredu europske atletike. Iako je uoči natjecanja u Varaždinu u atletskim krugovima pomalo vladao i strah od ispadanja u najniži rang, budući da je ispadalo pet od 12 reprezentacija, Hrvatska je posao odradila i bolje od očekivanja i završila natjecanje na petom mjestu, a u jednom je trenutku čak bila i vrlo blizu trećeg. U viši se rang plasirala Estonija, a ispali su Izrael, Cipar, Luksemburg, Gruzija i Malta.


Nakon što je prvog dana Sandra Perković donijela Hrvatskoj maksimalan broj bodova, isto je jučer napravila i druga naša olimpijska pobjednica Sara Kolak. Na stadionu na kojem je počela trenirati atletiku i na kojem se zaljubila u bacanje koplja, 24-godišnja Ludbrežanka je pobijedila s 57,97 metara. Bilo je to daleko od njezina najboljeg ovosezonskog rezultata (64,45), ali u prekrasnoj atmosferi, pred 3000 navijača koji su je bučno bodrili, nije mogla biti nezadovoljna.


- Stvarno mi je žao što ova atmosfera nije ponijela koplje na veće daljine, ali zadovoljna sam jer sam reprezentaciji donijela 12 bodova. Borila sam se jučer, ali to još uvijek nije to - rekla je Sara.


- Tu sam počela, obožavam ovaj stadion i drago mi je da je bio domaćin jednog ovakvog natjecanja. Ali, iskreno se nadam da će se jednog dana nešto ovakvo održati i na mojoj Kantridi, to mi je druga želja. Ove me godine čeka još jedan domaći nastup, onaj na Hanžekovićevom memorijalu, pozivam sve da dođu 3. rujna na Mladost - dodala je olimpijska pobjednica.


Naravno, svi su htjeli čuti Sarinu reakciju na raskid njezine suradnje d dosadašnjim trenerom Andrejem Hajnšekom i vjerojatni početak suradnje s legendarnim Andreasom Thorkildsenom, ali jučer o tome nije htjela reći ni riječi.


- Subota i nedjelja su dani posvećeni hrvatskoj reprezentaciji i svakom pojedincu, svakome tko se borio. Neka ti dani ostanu zapamćeni po tome. Čestitke svima, stvarno smo prava reprezentacija i nadam se da je publika uživala i da su se neki klinci zainteresirali za atletiku, to je bio cilj - bilo je sve što je Sara htjela reći.


Ludbrežanka jučer nije bila jedina koja je Hrvatskoj osigurala 12 bodova. Bojali smo se malo da će nam utrke u Varaždinu biti problematične, ali puno je naših atletičara stisnulo gas do maksimuma i donijelo Hrvatskoj važne bodove. Prije svih sjajni 25-godišnji Dino Bošnjak koji je pobijedio na 3000 m.


- Stvarno nevjerojatna utrka i atmosfera. Prije deset dana na PH se nisam tako dobro osjećao ovdje, ali kad sam se krenuo zagrijavati, odlučio sam da ću ući u utrku malo ozbiljnije. Bilo je to malo riskantno jer su ovdje prije svega bili bitni bodovi, a ne rezultat, ali zašto ne bismo imali malo zanimljiviju utrku. Vidio sam na startnoj listi da ima nekoliko solidnih dečki, ali s obzirom da je većina njih dan ranije trčalo 5000 m, znao sam da su malo umorniji i da je to moja šansa ako utrka bude malo brža - poručio je Dino, nekadašnji brončani junior Europe na 10.000 m.


Velikih su 11 bodova za druga mjesto našoj reprezentaciji donijeli i Matea Parlov Koštro na 5000 m, Ivana Lončarek na 100 m prepone, Marija Tolj u bacanju kugle, te Ana Šimić koja je u skoku u vis preskočila 1,94 i izjednačila svoj najbolji rezultat sezone kojim je ranije izborila i nastup na SP-u u Dohi.


- Jako sam zadovoljna iako se natjecanje odvijalo po specifičnim pravilima, s maksimalno četiri rušenja ukupno, pa se trebalo tome prilagoditi. No, ova sezona je odlična kad se uzme u obzir da se nekoliko posljednjih godina nisam mogla odlijepiti od 1,90 - priznala je Ana, dok je Ivana Lončarek dodala:


- Došla sam ovdje s trećim prijavljenim rezultatom, a bila sam druga, tako da sam zadovoljna. Rezultat je mogao biti i bolji od 13.53, ali ovdje se ionako gledaju plasmani i bodovi. Mijenjala sam trenera ove sezone, sad privremeno radim s izbornikom Mladenom Katalinićem, a kad završi sezona, onda ćemo razgovarati. Jednostavno mi nisu legli treninzi kod bivšeg trenera, a nemam baš vremena gubiti godinu jer blizu je Tokio i treba se za to spremiti.

Linker
02. svibanj 2024 08:57