Filip Mihaljević

 ANDREJ ISAKOVIC Afp
NA POSLJEDNJEM MJESTU

Hrvatski rekorder nije ponovio uspjeh - Filipa uspavala proslava zlata, Kovacs bolji od Crousera

Održan je 11. ovosezonski miting Dijamantne lige, a europski prvak i hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević zauzeo osmo mjesto.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. kolovoz 2022. 22:49

U prvom nastupu u statusu europskog prvaka najbolji hrvatski atletičar Filip Mihaljević završio je na posljednjem, osmom mjestu na mitingu Dijamantne lige u Lausannei, bacivši kuglu 20,91 metar.

Priznao je Filip i sam da ga su ga proslave europskog zlata u Splitu i rodnom Livnu malo izbacile iz ritma, što se i vidjelo sinoć. Nije uspio dosegnuti onu razinu iz Münchena kada je u finalu bacio 21,88 m, što mu je i drugi rezultat karijere. A bez takvih daljina teško se bilo suprotstaviti društvu koje se okupilo u Lausannei, društvu u kojem su bili svi medaljaši s posljednjeg SP-a u Eugeneu, Ryan Crouser, Joe Kovacs i Josh Awotunde, pa bivši svjetski prvak Tom Walsh, europski doprvak Armin Sinančević...

No, i s tim osmim mjestom i jednim bodom, hrvatski je rekorder ostao u igri za plasman u finale Dijamantne lige u Zürichu. Sada na kontu ima osam bodova i na petom je mjestu, a priča će se rasplesti sljedeći tjedan na posljednjem kvalifikacijskom mitingu u Bruxellesu. U finale i u borbu za dijamant proći će šestorica najboljih.

Filip je jučer za zagrijavanje bacio 20,15 m, a nastavio je s 20,68 i 20,91. U četvrtoj je seriji (20,55) pao na posljednje mjesto, a sa začelja se, na svoju žalost, više nije maknuo. U petoj je seriji upisao neispravan hitac i to je bio kraj jer u šestu seriju ulaze samo trojica najboljih.

Čini se da je i Ryan Crouser malo opustio nakon osvajanja svjetskog naslova. Doduše, on kad je i opušten baci 22,05, ali to jučer nije bilo dovoljno za silno motiviranog i raspoloženog Kovacs koji je pobijedio s 22,65, a ukupno je u pet serija bacao preko 22 metra. Treći je bio Novozelanđanin Jacko Gil (21,70), a četvrti Srbin Sinančević (21,65).

image

Yulimar Rojas

AFP

U četvrtak navečer Armand Duplantis je u pretprogramu na obali Ženevskog jezera još jednom bio u svom filmu, preskočivši motkom 6,10 metara što je i novi rekord mitinga. Sinoć je, pak, na stadionu glavni šlager trebala biti ženska utrka na 100 metara s tri jamajčanske medaljašice iz Tokija i Eugenea. No, najprije je peterostruka svjetska prvakinja Shelly-Ann Fraser-Pryce odustala zbog ozljede na zagrijavanju, potom je olimpijska pobjednica Elaine Thompson-Herah diskvalificirana zbog preranog starta, da bi na kraju Amerikanka Aleia Hobbs s 10.87 pobijedila ispred Shericke Jackson (10.88).

Femke Bol je nakon tri zlata na EP-u nastavila u istom ritmu i u Lausannei, pobijedila je na 400 m prepone, srušivši s 52.95 i rekord mitinga. Jamajčanin Rasheed Broadbell 23. je atletičar u povijesti koji se na 110 m prepone spustio ispod 13 sekundi, sinoć je slavio u vremenu 12.99. Olimpijski pobjednik Jakob Ingebrigtsen istrčao je najbolji rezultat godine na 1500 metara (3:29.05), u velikom okršaju na 100 m prepone olimpijska pobjednica Jasmine Camacho-Quinn (12.34) nadmašila je svjetsku prvakinju i rekorderku Tobi Amusan (12.45), a briljirala je još jednom vladarica troskoka Yulimar Rojasm (15,31). (vb)

Linker
25. travanj 2024 11:30