Femke Bol šokirala je atletski svijet sjajnom dionicom štafetne utrke u kojoj je, trčeći posljednja, svojoj domovini priskrbila zlatnu kolajnu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti

 ANDREJ ISAKOVIC Afp
OD NIOTKUDA DO ZLATA

Iskupljenje ‘narančaste munje‘: Krenula je padom, a završila utrkom koja će se prepričavati još godinama

Jedna od najvećih atletskih zvijezda današnjice postala je viralan hit nakon nedjeljnog finala štafeta
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. kolovoz 2023. 18:30

Sport je doista čudo. Često zna biti itekako bolan i okrutan, ali isto tako zna i vratiti. Priča o nastupu Femke Bol (23) na netom okončanom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti upravo je takva. Leteća Nizozemka, jedna od najvećih atletskih zvijezda današnjice, na vlastitoj je koži osjetila što znači izraz “uspon i pad”. Samo što je njezina budimpeštanska priča imala obrnuti redoslijed, počela je padom i to doslovnim.

image

Bol prva ispred Nicole Yeargin i Stacey Ann Williams u završnici finalne utrke štafeta 4x400

JEWEL SAMAD Afp

Subota, 19. kolovoza, prvi dan SP-a i završna disciplina finalnog programa - 4x400 metara za mješovite štafete. U završnim metrima Bol je grčevito branila vodstvo ispred nadiruće Amerikanke Alexis Holmes. I onda joj se pred samim ciljem dogodilo nešto što nikad u životu nije iskusila. U žaru borbe je posrnula i pala, udarila glavom u tartan i ostala bez palice. Ne samo da ju je Amerikanka prestigla nego su Femke i Nizozemci ostali bez ikakve medalje. I da priča bude bizarnija, sve se to dogodilo samo nekoliko minuta nakon što je u finalu utrke na 10.000 metara pred ciljem, također u vodećoj poziciji, pala druga nizozemska zvijezda, Sifan Hassan. Kakav je to crni dan bio za narančaste...

image

Netherlands‘ Femke Bol reacts as she crosses the finish line with the baton to win the women‘s 4x400m relay final during the World Athletics Championships at the National Athletics Centre in Budapest on August 27, 2023. (Photo by Jewel SAMAD/AFP)

JEWEL SAMAD Afp

’Pojavila se niotkuda’

Bol je, jasno, bila utučena jer pad nije odnio medalju samo njoj, već i njezinim kolegama iz reprezentacije.

- Ne znam što se dogodilo, nikad nisam ovo doživjela. Grčevito sam se borila, gurala sam, gurala, gurala... No, moje tijelo nije imalo snage završiti utrku snažno i zbog toga sam jako razočarana.

image

(L-R) Jamaica‘s Stacey Ann Williams, Canada‘s Grace Conrad, France‘s Camille Seri, Nigeria‘s Imaobong Nse Uko, Netherland‘s Femke Bol and Germany‘s Carolina Krafzik wait to receive their batons as they compete in the women‘s 4x400m relay heats during the World Athletics Championships at the National Athletics Centre in Budapest on August 26, 2023. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV/AFP)

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

No, nije imala previše vremena za plakanje jer čekao ju je onaj glavni ciljpo koji je došla u Budimpeštu. Lov na zlato na 400 m prepone, u disciplini u kojoj je prije samo mjesec dana spustila europski rekord na 51.45 i došla na drugo mjesto vječne svjetske ljestvice. Ono prvo je u vlasništvu nedodirljive Sydney McLaughlin-Levrone koja je lani srušila svjetski rekord (50.68), ali ove se sezone prebacila na 400 m “glat”, a u konačnici je i odustala od dolaska na SP. U takvoj je situaciji Bol bila izrazita favoritkinja za zlato na preponama i sve je ovaj put teklo glatko, slavila je s uvjerljivih 51.70.

image

(L to R) Netherlands‘ Femke Bol, Eveline Saalberg, Lieke Klaver, and Cathelijn Peeters celebrate with their national flags after winning the women‘s 4x400m relay final during the World Athletics Championships at the National Athletics Centre in Budapest on August 27, 2023. (Photo by Jewel SAMAD/AFP)

JEWEL SAMAD Afp

- Nije bilo lako zaboraviti ono što se dogodilo u posljednjim metrima mješovite štafete, ali moja ekipa mi je bila podrška i olakšala mi je situaciju.

Međutim, iako joj je to zlato s 400 prepone zasigurno najveći uspjeh dosadašnje karijere, njezin nastup u Budimpešti još će se više pamtiti po onome što je napravila u nedjelju navečer. U finalu ženske štafete 4x400 m Femke je 50 metara prije cilja bila na trećem mjestu, daleko iza Jamajčanke i Britanke. A onda smo odjednom svjedočili nestvarnom ubrzanju u kojem je najprije “skinula” Britanku Yeargin, a pred samim ciljem i Jamajčanku Williams i donijela Nizozemskoj povijesno zlato u ovoj disciplini. Svoju je dionicu istrčala za strašnih 48.79, a njezina brzina i ludi finiš utrke ekspresno su postali hit na internetu i društvenim mrežama.

”Pojavila se niotkuda i odnijela zlato”, najčešći je komentar zapanjujuće scene.

Moramo ovo uzeti

Bilo je to iskupljenje u velikom stilu premda joj nitko nije uzeo za zlo ono što se dogodilo tjedan dana ranije.

image

Femke Bol zaogrnuta zastavom nakon pobjede u utrci na 400 metara prepone

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

- Prve tri djevojke su otrčale tako dobro da sam osjećala da moram završiti najjače što mogu. Trudila sam se ostati strpljiva, ali sam u zadnjim metrima rekao “ne, moramo ovo uzeti”. Bila je to jedna od mojih najvažnijih utrka u karijeri, ali značajna za sve nas jer smo prvi put postale svjetske prvakinje.

image

Zlatna nizozemska štafeta 4x400 m (s lijeva) Lieke Klaver, Femke Bol, Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters i Lisanne de Witte

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Bol je lani postala prva osoba u povijesti koja je na jednom EP-u spojila naslove na 400 m i 400 m prepone, a u veljači ove godine je istrčala senzacionalnih 49.26 na 400 m i za više od 30 stotinki nadmašila svjetski dvoranski rekord Jarmile Kratochvilove koji je stajao 41 godinu.

Iako još uvijek nije dosegla razinu Sydney McLaughlin-Levrone na preponama, Femke je za popularnost atletike napravila možda i više od Amerikanke. Jer Sydney je nakon lanjskog nestvarnog svjetskog rekorda i zlata istrčala još samo jednu utrku i zaključila sezonu, a ovog se ljeta pojavila na svega tri natjecanja i potom objavila da zbog “manje ozljede” neće nastupiti na SP-u. S druge strane, Femke redovito trči na najvećim mitinzima, vječno je vedra i nasmijana, a svojim laganim korakom i nestvarnom brzinom oduševljava gdje god se pojavi. “Munja u narančastom” doista je jedna od najposebnijih osoba u današnjoj atletici...

Linker
01. svibanj 2024 10:40