Na fotografiji: proglašenje pobjednika - 1. mjesto Ryan Crouser, 2. mjesto Tomas Walsh, 3. mjesto Joe Kovacs.
 RONALD GORSIC/CROPIX
ČUDESNI AMERIKANAC

Ispunio je obećanje i vratio ‘rekord‘ Zagrebu: ‘Ovo je bilo jedno od najboljih natjecanja ikada!‘

Olimpijski pobjednik i svjetski rekorder Ryan Crouser osvojio je 7. Memorijal Ivana Ivančića
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. rujan 2021. 21:30

Bila je to još jedna prekrasna sportska večer pored zagrebačkih Fontana, večer u kojoj su najbolji svjetski kuglaši ponovno, osmu godinu zaredom i sedmi put otkad natjecanje nosi naziv Memorijal Ivana Ivančića, priredili spektakl. I večer koju je ponovno obilježio briljantni, nepobjedivi Ryan Crouser s novim rekordom mitinga - 22,84 metra! Vratio je time Zagrebu status grada s najboljim rezultatom na tlu Europe u posljednjih 30 godina! Nakratko je tu "štafetu" prije dva tjedna preuzeo švicarski grad Lausanne, dakako opet zahvaljujući Crouseru (21,81), ali kako je i obećao, Amerikanac je vratio "rekord" Zagrebu, bacivši deset centimetara dalje nego lani.

Nakon lanjske zabrane zbog epidemioloških mjera, gledatelji su ovog ponedjeljka ponovno napunili prostor u blizini Nacionalne sveučilišne knjižnice, a bio je među njima i velik broj atletskih zvijezda koji će u akciji biti danas u glavnom programu na stadionu Mladosti. Oni koji su ostali bez mjesta u improviziranom gledalištu, pratili su nadmetanje atletskih divova s ulice, ukupno oko 1000 ljudi kreiralo je doista lijepu atmosferu. I nitko od njih, sigurni smo, nije požalio jer nema baš previše događaja u Hrvatskoj na kojima možete vidjeti petoricu najboljih na svijetu.

image
Na fotografiji: proglasenje pobjednika - 1. mjesto Ryan Crouser - Nikolina Brnjac, Tomislav Tomašević, Ana Hanžekovic Krznarić, Mato Ivančić
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

A među njima i jednog istinskog sportskog velikana, čovjeka koji je ove godine osvojio drugo olimpijsko zlato i s 23,37 srušio svjetski rekord koji se držao više od tri desetljeća. Ryan Crouser ni ovaj put nije razočarao na jednom od svojih najdražih mitinga, došao je do četvrte pobjede u Zagrebu. Nije srušio svjetski rekord kao što je priželjkivao uoči dolaska u Hrvatsku, ali još jednom je popravio rekord mitinga, još jednom je bacao jako, jako daleko. U svih šest serija preko 22 metra!
Fascinantno je to što radi Amerikanac, kao od šale prebacuje 22,50 metara iz natjecanja u natjecanje. Shvatit ćete koliko je to veliko kad vam kažemo da se prije njegove pojave samo jednom olimpijsko zlato osvajalo s hicem preko 22 metra. A Crouser praktički na svakom natjecanju, na svakom mitingu baca preko 22,50...

Kakva će ovo biti večer div iz Oregona je pokazao već tijekom zagrijavanja, a onda i u prvoj seriji kada je odapeo kuglu 22,19 m. Bacali su i drugi daleko, ali Crouser je još jednom bio u nekom svom filmu. U drugom je ulasku u krug bacio 22,60, u trećem 22,06, pa ona pobjedničkih 22,84 (15. hitac svih vremena), pa 22,16 i na kraju 22,53. Čudo!

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix


- Ovo je bio fantastičan kraj sezone, bila je ovo briljantna godina, ponosan sam na svoje rezultate. Ova večer je bila sjajna, moram ponoviti da je ovo jedan od mojih najdražih mitinga na svijetu. Atmosfera, entuzijastični navijači, organizatori koji nam dopuštaju da biramo glazbu... Bilo je stvarno zabavno, a sve je rezultiralo jednim od najboljih natjecanja ikada i rekordom mitinga. Dolazim sigurno i dogodine - istaknuo je Crouser kojem je nagradu za pobjedu uručio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Crouseru je ovo 25. pobjeda zaredom, čovjek je posljednje dvije godine jednostavno nepobjediv.

- Ne razmišljam na taj način, fokusiran sam samo na to koliko daleko ću baciti, uvijek želim biti na najvišoj razini i možda onda mogu do pobjede. Ali, ne mogu kontrolirati koliko će daleko drugi baciti. Zato sam usredotočen samo na sebe. Naravno, sretan sam zbog tako dugačkog pobjedničkog niza, ali ne ocjenjujem sam sebe po tome, nego po tome koliko daleko bacam na svakom mitingu.

image
Filip Mihaljević
RONALD GORSIC/CROPIX

Briljirao je i četverostruki pobjednik Zagreba, Novozelanđanin Tomas Walsh, ali kad se natječete protiv Crousera, onda vam ni fantastičnih 22,39 nije dovoljno za pobjedu. Aktualni svjetski prvak Joe Kovacs završio je na trećem mjestu s 21,70, četvrti je bio Srbin Armin Sinančević s 21,45, a velike pohvale zaslužuje i hrvatski rekorder Filip Mihaljević. Rekao je i sam dan ranije da se naši bacači nisu baš proslavili na Fontanama u dosadašnjim izdanjima ovog natjecanja i dodao da je vrijeme da se to promijeni. I uspio je u tome, završio je na petom mjestu s hicem od 21,26 metara. Lijep završetak sezone u kojoj je osvojio europsku dvoransku broncu i doveo hrvatski rekord na prag 22 metra (21,94). Sretna mu je bila treća serija u kojoj je ispunio zacrtani cilj, a to je bio hitac preko 21 m.

- Stvarno sam zadovoljan, sezonu sam počeo preko 21 m, tako sam i završio. Stvarno mi je uvijek bilo žao kad sam u Zagrebu bacao 18 ili 19 metara, bez obzira na kišu i sve, to nije moja razina. Evo, napokon je jedan Hrvat bacio preko 21 m na ovom natjecanju. Drago mi je zbog publike, zbog obitelji koja je došla. Uvijek je želja baciti još dalje, ali tijelo i glava su već jako umorni. Želio sam baciti i 22 metra, ali tijelo jednostavno nije dalo - iskren je bio Filip.

REZULTATI

1. Ryan Crouser (SAD) 22,84
2. Tom Walsh (NZ) 22,39
3. Joe Kovacs (SAD) 21,70
4. Armin Sinančević (Srb) 21,45
5. Filip Mihaljević (Hrv) 21,26
6. Josh Awotunde (SAD) 21,19
7. Nick Ponzio (SAD) 20,69
8. Tomaš Stanek (Češ) 20,41
9. O'Dayne Richards (Jam) 19,50
10. Andrei Toader (Rum) 18,84

Pokloni za Stipu Žunića

Natjecanje najboljih svjetskih bacača na Fontanama iskorišteno je da se priredi oproštaj jednom od najvećih hrvatskih atletičara svih vremena Stipi Žuniću. Zadranin je prošli mjesec nakon dugotrajne borbe s ozljedama odlučio okončati veliku karijeru u kojoj iznad svega sjaji bronca sa Svjetskog prvenstva u Londonu 2017. Jedina je to "muška" medalja za Hrvatsku u povijesti svjetskih prvenstava, a Stipe je tada iza sebe ostavio i danas nedodirljivog Ryana Crousera. Žunić je od 2014. do 2018. ulazio u finala na svim natjecanjima na kojima je nastupio uključujući i Olimpijske igre u Riju na kojima je završio na 11. mjestu. Bio je četvrti na Europskom prvenstvu u Zürichu, osmi u Amsterdamu, sedmi u Berlinu, bio je sedmi i peti na dvoranskim europskim prvenstvima u Pragu i Beogradu... Poklone Stipi za oproštaj uručili su predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić, te predstavnici AK Dinamo-Zrinjevac Marko Šebalj i ASK-a Vedran Pavičić. (vb)

Pobjednici bacanja kugle na Fontanama

2014. Tomas Walsh (NZ) 20,69
2015. Tomas Walsh (NZ) 21,62
2016. Ryan Crouser (SAD) 22,28
2017. Tomas Walsh (NZ) 21,50
2018. Ryan Crouser (SAD) 22,09
2019. Tomas Walsh (NZ) 21,98
2020. Ryan Crouser (SAD) 22,74
2021. Ryan Crouser (SAD) 22,84

Linker
15. travanj 2024 23:21