Amel Tuka

 Ronald Goršić/Cropix
AMEL TUKA ZA SN

Iz Kaknja do svjetskog vrha: ‘Putovao sam vlakom na treninge i radio da si uštedim 150 maraka za sprinterice‘

Jedan od najvećih sportaša u povijesti Bosne i Hercegovine posljednjih je dana boravio u Zagrebu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. veljača 2023. 06:58

Uvijek je lijepo u Zagrebu vidjeti Amela Tuku, jednog od najvećih sportaša u povijesti Bosne i Hercegovine, a isto tako i jednog od najvećih atletičara s ovih prostora. Postalo je uobičajeno da ga u glavnom hrvatskom gradu srećemo u vrijeme Hanžekovićeva memorijala, ali ovaj put je odlučio i dio zime provesti kod nas, pripremajući se u dvorani na Zagrebačkom velesajmu.

- Dvoumio sam se između Beograda i Zagreba, a kako nikad nisam bio u zagrebačkoj dvorani, odlučio sam doći ovamo. Naravno, imam tu i dosta prijatelja, tu se uvijek osjećam lijepo, što je također presudilo. Tu je ipak malo mirnija atmosfera, čujem da je u Beogradu puno atletičara na pripremama i da je gužva na treninzima. Nisam se pokajao, ova dvorana je predobra za treninge, uvjeti su fantastični - reći će u uvodu 32-godišnjak iz Kaknja, čovjek koji je živi dokaz da se i na prostoru bivše države može stvoriti veliki šampion u trčanju na stazi.

image

Amel Tuka i Marino Bloudek

Ronald Goršić/Cropix

Mnoge je šokirao kad je 2015. na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio broncu na 800 metara, ali nije se zaustavio na tome. Četiri godine kasnije u Dohi je postao i svjetski doprvak, a s fantastičnim osobnim rekordom 1:42.51 drži 13. mjesto na svjetskoj i četvrto na europskoj ljestvici svih vremena. Eto, takav je šampion Amel Tuka, čovjek koji je, kako smo spomenuli, gotovo redovit na Hanžekovićevom memorijalu.

- To je miting gotovo najvišeg ranga, ali ima tu još jedna stvar. Prekrasan je i sam dolazak u Zagreb, u hotel u kojem nas volonterke na pultu uvijek dočekaju s osmijehom i toplinom, odmah se osjećaš lijepo. Mi smo si svoji, pa je meni uvijek tu lijepo, ali isto mi govore i prijatelji iz drugih zemalja - kad jednom dođu, uvijek se žele vratiti. Osjeti se ta posebna toplina ovdje. Sjećam se svojih početaka, uvijek se znalo za Hanžekovićev memorijal i svima nam je bio cilj jednog dana doći do tog stupnja da nastupiš u Zagrebu. Tako sam i ja čekao svoje vrijeme i dočekao ga, upisao i jednu pobjedu, što mi je bilo jako drago. I to baš 2019., samo koji tjedan prije nego što sam osvojio srebro u Dohi.

U Zagrebu je posljednjih tjedana trenirao uz našeg Marina Bloudeka, nekadašnjeg europskog juniorskog prvaka na 800 m, koji se nakon malog zastoja ponovno vraća na visoku razinu.

- Bilo mi je drago kad sam vidio kakve rezultate postiže jer ga znam još iz juniorskih dana, jedno smo vrijeme i trenirali zajedno. I tada sam znao da ima iznimnu kvalitetu, ali nekad treba čekati da se sve posloži. Mislim da je motiviran, jer rezultati idu uzlaznom putanjom, a nas trkače to hrani i daje nam krila. Prošli vikend je u solo utrci istrčao osobni rekord što pokazuje da puno vrijedi i da može, a sad je sve na njemu. Drago mi je da se i u Hrvatskoj nakon dugo vremena ponovno pojavljuje jedan dobar srednjoprugaš. Inače smo na našim prostorima tanki u sprintu i na srednjim prugama, ali dolazimo polako. A Marino je i moj Kakanjac, roditelji su mu porijeklom odande, zato ga nekad i zezam - tako si dobar jer se zna odakle si, ha-ha.

Kad je spomenuo da smo tanki u trkačkim disciplinama, što je glavni razlog tome i može li se to promijeniti?

- Razlozi su 50-50. S jedne nam strane nedostaje dobrog materijala, a isto tako nam nedostaje i “update” trenera. Jer ipak su došle mnoge nove stvari, novi sustavi treninga, nije to više ona ruska škola u kojoj se samo gazi. Gledam i svog trenera Giannija Ghidinija s kojim radim deset godina, čovjeka koji je jedno vrijeme bio najbolji na svijetu, osvojio olimpijsko zlato s Wilfredom Bungeijem 2008., svjetsko s Yusufom Kamelom, europsko s Andreom Benvenutijem... Ima preko 70 godina, ali i danas radi na svom “updateu”, među prvima je na seminarima i stalno traži nova znanja kako bi to primijenio na svojim atletičarima. Toga nam fali, to bi trebalo malo više kroz saveze progurati, da treneri idu na europske i svjetske seminare, da budu u kontaktu sa stručnjacima koji su ostvarili velike karijere. I nogomet se danas trenira na drugačiji način nego ranije, tako je i s atletikom.

image
Mustafa Abumunes/AFP/Profimedia

Koliko je bilo teško probiti se iz malog Kaknja, što je bilo presudno za uspjeh?

- Presudila je bila bronca koju sam osvojio 2013. u Tampereu na mlađeseniorskom EP-u sa sjajnih 1:46.29. U to doba sam studirao strojarstvo i volio sam školu, ali taj rezultat je bio presudan da se više posvetim. Prije toga sam trčao 1:48 i bio sam uvijek realan. Znao sam da je to dobro, bio sam najbolji u državi, ali nije bilo ni približno dobro da nešto napravim u europskim ili svjetskim okvirima. Tek nakon tog Tamperea sam počeo razmišljati da se ozbiljnije bavim atletikom. Onda se dogodila sudbina da preko prijatelja upoznam trenera i menadžera iz Italije i put me odveo tamo, ali sve se to posloži kad čovjek radi i predan je tome.

No i prije tog Tamperea i odlaska u Italiju, morao je puno toga žrtvovati.

- Kad sada gledam što sam prošao, mislim da je danas teško pronaći dijete koje će se toliko žrtvovati da putuje vlakom iz jednog grada u drugi. Ujutro sam išao iz Kaknja u Zenicu na trening, pa popodne u školi i tako sve do kraja srednje. Tad sam se preselio u Zenicu, počeo studirati i bilo je lakše s treninzima. Bilo mi je teško priuštiti si i sprinterice. Roditelji su davali sve od sebe, oni nisu mogli završiti faks, ali su zato meni i sestri sve pružili i nisam ih htio tražiti dodatni novac jer su te trkačke sprinterice koštale minimalno 150 ili 200 maraka. Trudio sam se sam zaraditi ili uštedjeti. I danas kad imam ugovor s Nikeom koji mi je promijenio život, uvijek se sjećam vremena kad ih nisam mogao kupiti. Zato se i sada kad stignu nove sprinterice, osjećam kao dijete kad dobije igračku. To nastojim prenijeti i mladima koji imaju bolje uvjete, danas ih roditelji voze na treninge i to trebaju iskoristiti.

Jesu li vaši uspjesi dovoljno prepoznati u BiH?

- Jesu kod mojih Bosanaca i Hercegovaca. Znam da su mnogi prošli kroz teško razdoblje da bi nešto ostvarili i od početka mi je bio cilj da se nikad prema tim običnim ljudima ne promijenim jer oni moje uspjehe doživljavaju kao svoje. Mala smo nacija, željna uspjeha na svakom polju i velika mi je čast što sam prvi sportaš koji je donio svojoj zemlji medalju sa SP-u u olimpijskom sportu. Osjećam veliku podršku i uvijek sam tu za svoje ljude, provodim dosta vremena u humanitarnom radu i s djecom s poteškoćama u razvoju. Kad god imam priliku, nastojim širiti svijest o problemima s kojima se suočavamo.

Pogledajmo još na kraju u ovu najbližu budućnost. Pred vratima je dvoransko EP u Istanbulu, kakve su tu ambicije?

- Posljednja dva nastupa sam imao na mitinzima iz zlatne kategorije, u Lievinu sam bio treći, u Madridu četvrti. Nisu to bile savršene utrke, imao sam male greške, ali sam zadovoljan rezultatima. Sve sam brži iz utrke u utrku, osjećaj je također dobar. Imam još nekoliko dana lakših treninga da se malo odmorim jer prije Zagreba sam bio u Južnoafričkoj Republici, trenirao jako naporno i treba vremena da se sve posloži. A Istanbul će biti pravo mjesto da se to pokaže. Očekujem dobar rezultat, ali najprije se treba probiti do finala u kojem ima mjesta samo za šestoricu i to je najteži put. Vjerujem u sebe jer znam koliko sam spreman i koliko mogu. Vidjet ćemo, bit će zanimljivo..

Zbog razornih potresa u Turskoj, neko je vrijeme održavanje EP-a bilo pod upitnikom.

- Drago mi je da će se održati, i zbog sportaša i zbog organizatora. Velike su to žrtve i gubici i jako je hrabra odluka da se nastavi dalje, da drugi segmenti ne ispaštaju. Hvala im u moje ime i u ime drugih sportaša jer i nama je to jako bitno, mnogi su se spremali baš za to prvenstvo.

Zagreb je i ranije trebao imati ovakvu dvoranu, ali bolje ikad nego nikad

Tuka je oduševljen zagrebačkom dvoranom koja je daleko od idealne, pogotovo za natjecanja, ali je značajno unaprijedila treninge u posljednjih pet godina.

- I Bloudek je rekao da ove zime nije nikamo išao, trenira cijelo vrijeme tu i ostvario je značajne rezultate, srušio osobni rekord i plasirao se na EP, što govori da se može odraditi dobar dio ovdje. Ovo je posebno važno za djecu, jako ih je lijepo vidjeti u tolikom broju u dvorani. Zamislite da je nema, vjerojatno ih 50-60 posto ne bi treniralo. Roditelji se, naravno, brinu o svojoj djeci, neće im dati da treniraju vani po velikoj hladnoći i da ugroze zdravlje, zato je ova dvorana nešto fantastično. To je Zagreb trebao imati puno ranije, takav grad to zaslužuje, ali bolje ikad nego nikad. (vb)

Tukina karijera u brojkama

32

godine

2

medalje sa svjetskih prvenstava, bronca iz 2015. i srebro iz 2019.

3.

mjesto osvojio je na EP-u za mlađe seniore 2013. godine

1:42.51

osobni rekord na 800 metara

13.

mjesto na ljestvici svih vremena

2

pobjede na mitinzima Dijamantne lige

19

utrka ispod 1:45.00

Nema nas puno, zaslužili smo da nas država podrži

Sustav sporta u BiH je, međutim, daleko od idealnog, ali i sami se suočavamo s istim problemom u Hrvatskoj.

- Na žalost, još uvijek nemamo dovoljno uređen sustav i zakon o sportu, ali nadam se da će se to uskoro riješiti. Jer nema nas puno, na olimpijske igre nas ide 6-7, najviše deset. To je za financiranje neprimjetno, a može iznimno pomoći sportašima da im olakša put i egzistenciju.

Sada više nije usamljen na vrhu jer pojavila se sjajna 17-godišnja plivačica Lana Pudar, europska prvakinja na 200 m leptir.

- Ona je već s 15-16 godina napravila izvanredne rezultate i ako je posluži zdravlje bit će tu još 10-15 godina, a to je ozbiljno razdoblje. I zbog svega toga zaslužuje, kao i mi drugi, da se država pobrine o nama, da se poslije svega toga ne osjećamo zapostavljeno kad se okrenemo iza sebe. Ipak smo nešto napravili i trebala bi nam neka dodatna podrška jer, kažem, nema nas puno. Za državu je to sitnica, a mi bismo to svojim rezultatima opravdali i još više promovirali svoju zemlju. (vb)

Linker
02. svibanj 2024 06:49