Caster Semenya
 REUTERS
IAAF DOBIO PODRŠKU SUDA

IZGUBLJENA BITKA Trostruka svjetska prvakinja bez lijekova ne može braniti naslov u Dohi

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. kolovoz 2019. 13:07

Caster Semenya neće braniti naslov na Svjetskom prvenstvu koje će se krajem rujna i početkom listopada održati u Dohi. Dvostruka olimpijska i trostruka svjetska prvakinja na 800 metara izgubila je još jednu bitku u ratu protiv Međunarodne atletske federacije (IAAF) i premda Južnoafrikanka najavljuje da će nastaviti borbu, sada je sigurno da je neće biti u Dohi.
Za podsjetnik, IAAF je donio pravilo prema kojem atletičarke s dijagnozom poremećaja razvoja spola (DSD) moraju uzimati lijekove kojima će smanjiti razinu testosterona kako bi se mogle nastaviti natjecati u ženskoj konkurenciji, a odluka se odnosi na utrke od 400 metara do jedne milje. Podršku IAAF-u dao je i Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausanni, nakon čega se Semenya žalila Švicarskom saveznom sudu koji je privremeno suspendirao kontroverzno pravilo. Na tu se, pak, odluku žalio IAAF i Švicarski sud je u utorak navečer povukao suspenziju pravilnika.
Kako atletičarke s DSD-om moraju uzimati lijekove šest mjeseci u kontinuitetu da bi se mogle natjecati, a do SP-a je ostalo manje od dva mjeseca, jasno je da Semenya ne može nastupiti u Dohi.
- Jako sam razočarana što mi je zabranjeno da branim naslov koji sam zaslužila teškim radom. Ali, to me neće odvratiti od nastavka borbe za ljudska prava svih sportašica - poručila je Semenya.
Ovo ne znači da je Švicarski savezni sud podržao CAS, Semenyina žalba i dalje je u procesu, ali nema više suspenzije spornog pravila, a samim time ni Semenye na Svjestskom prvenstvu.

Linker
29. travanj 2024 00:55