Jana Košćak

 Tomislav Krišto/Cropix
VATRENO KRŠTENJE

Jana Koščak prvi put ide u okršaj s najboljima na svijetu. Rezultat bi mogao sve iznenaditi

Najveća nada hrvatskog sporta dobila je pozivnicu za nastup na uglednom višebojskom mitingu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 17. svibanj 2023. 11:52

Čudesna zima koja je iza nje, zima u kojoj je iz vikenda u vikend nizala rekorde, najvećoj je nadi hrvatskog sporta Jani Koščak (17) donijela i lijepu nagradu u obliku pozivnice za najprestižniji višebojski miting na svijetu.

Gradić Götzis na zapadu Austrije najpoznatiji je upravo po svom Hypo-Meetingu na kojem se jednom godišnje okuplja svjetska višebojska krema. Triput je na stadionu Mösle rušen svjetski rekord u desetoboju, a kad su u pitanju sedmobojke, ovdje su kroz povijest pobjeđivale gotovo sve najveće, od Jackie Joyner-Kersee, preko Sabine Braun, Denise Lewis, Caroline Klüft, Jessice Ennis, sve do još uvijek aktivnih Katarine Johnson-Thompson i Nafissatou Thiam.

Iako sva imena nisu još uvijek poznata, i za ovu je godinu (27. i 28. svibnja) najavljena sjajna startna lista, predvođena bivšom svjetskom prvakinjom Johnson-Thompson, aktualnom olimpijskom i svjetskom doprvakinjom Anouk Vetter, trećom i četvrtom s lanjskog SP-a Annom Hall i Adrianom Sulek... U takvom će uglednom društvu Jana Koščak imati vatreno krštenje u seniorskom sedmoboju. Trebala je mlada Varaždinka nastupiti ove srijede i četvrtka u grčkom Naksosu, ali poziv iz Götzisa se ne odbija.

- Da, Jana je bila prijavljena u Naksosu, ali na žalost, odnosno na sreću, morali smo to otkazati kad je došao poziv iz Götzisa. Jako se veseli tome jer će nastupati uz najbolje višebojke svijeta i čeka je jedan pravi, žestoki okršaj. Prvi seniorski sedmoboj u životu i odmah na najjače na svijetu - oduševljeno najavljuje Janin tata i trener Patrik.

Mogla bi već biti u kvoti za Pariz

Uhvatili smo ga na atenskom aerodromu, na putu za spomenuti Naksos, kamo je krenuo s Janinim trening-partnerom Rokom Farkašem, još jednim velikim talentom varaždinske Slobode. Roko će nastupiti u juniorskom desetoboju i prema trenerovim riječima, spreman je za velike stvari.

- Ako bude lijepo vrijeme i dobri uvjeti, može do jako dobrog rezultata. Primarno je da uhvati normu za juniorsko EP u Jeruzalemu (7150 bodova, op. a.), ali mislim da može puno više od toga.

image

Rekorderke u višeboju, Jana i Klara Koščak s tatom i trenerom Patrikom

Govorimo li i o hrvatskom juniorskom rekordu Frana Bonifačića (7261 bod)?

- Da, svakako, mislim da to uopće nije upitno, ali ne možeš unaprijed znati hoće li sve ispasti sjajno. Reći ću čak da je Roko spreman za 8000 bodova, ali mora se sve poklopiti za to. A to je onda sigurno i medalja na EP-u.

Vratimo se ponovno Jani i Götzisu. Tijekom zime je u Tallinnu odradila prvi seniorski petoboj i oborila hrvatski rekord (4432 boda), potom je u Zagrebu srušila i svjetski rekord u mlađejuniorskom petoboju (4585). Za što je spremna u prvom seniorskom sedmoboju u karijeri?

- Prvi cilj joj je također ispuniti normu za juniorsko EP (5350 bodova, op. a.). To joj je natjecanje glavno ove sezone, kao i osvajanje zlata na njemu. Dakle, uz normu, vjerujem da u Götzisu može srušiti i sestrin državni rekord (5615 bodova), a iako tamo ponekad zna zezati kiša, nadam se da bi mogla odraditi rezultat koji će sve iznenaditi. Brza je, snažna, eksplozivna, jaka. Ma, strašno.

image
Darko Tomaš/Cropix

S obzirom na to da je Götzis miting najviše kategorije i da donosi jako puno bodova za renking, mogli bi se tamo postaviti temelji i za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

- Upravo o takvom rezultatu i govorim. Uz petoboj u Tallinnu i dobar rezultat u Götzisu, mogla bi već sada polako biti u kvoti za Pariz.

Je li između Götzisa i Europskog prvenstva u Jeruzalemu u planu još koji sedmoboj?

- Ako u Götzsisu dobro odradi, nastupat će samo na mitinzima visokog ranga u skoku u vis i možda u još ponekoj disciplini. Ali, na prvom mjestu će biti vis jer nadamo se da bi u njemu mogla izboriti plasman na seniorsko SP u Budimpešti u kolovozu. Dakle, najprije sedmoboj u Jeruzalemu, pa oko dva tjedna odmora i onda vis na seniorskom SP-u, to je nekakav plan.

Klara je nikad bolja

Nije to nerealno jer Jana je ove zime preskočila 1,91 m i u ovom je trenutku unutar kvote za nastup na SP-u. Upravo su je rezultati u skoku u vis ove zime prvi put gurnuli u fokus javnosti jer je srušila hrvatski dvoranski U-18 rekord Blanke Vlašić, a medijska pompa se nastavila i nakon rekorda u višeboju. Koliko je sve to bilo iscrpljujuće za djevojku koja je tek drugi razred srednje škole?

- Ništa! To mi je i najdraže u cijeloj toj priči. Kao da se ništa oko nje ne događa. Kakva je bila prije tri godine, kakva je bila prije početka zimske sezone, takva je i sada. Fascinantno mi je kako ona to odrađuje.

Uz Roka i Janu, u Patrikovoj grupi je i njegova starija kći Klara (18), hrvatska seniorska rekorderka u sedmoboju koju su, doduše, u posljednje vrijeme mučile ozljede pa je trenutno fokusirana na 100 m prepone. Tu je i 16-godišnji Janko Kišak, veliki talent na preponama, koji je nakon zime uzeo malu stanku od atletike, ali sada je ponovno maksimalno motiviran.

- Klara je nikad bolja, nikad brža, nema nikakvih bolova, sve je tip-top i vjerujem da će već ovaj vikend na Agramovom mitingu pokazati koliko vrijedi na 100 m prepone. To će trčati i na juniorskom EP-u, a eventualno će, ako satnica bude dozvoljavala, odraditi i 400 m prepone. Janko je povratnik, ali mislim da će već za nekoliko tjedana na prvom natjecanju biti dobar. Vidim po treninzima da se vraća i sve će biti dobro.

Uz takve talente, ne čudi da su i trenerove ambicije na juniorskom EP-u velike. Jana je lani osvojila zlato na mlađejuniorskom EP-u u istom gradu, a sada su ciljevi još veći.

- Plan nam je ne jedna, nego više medalja - optimistično zaključuje Patrik Koščak.

Linker
26. travanj 2024 18:15