GORAN MEHKEK/CROPIX
ŽELI UĆI U PROBRANO DRUŠTVO

Jedan od naših najtalentiranijih sportaša ruši rekorde: ‘Zvali su me iz SAD-a, ali ostajem ovdje!‘

Iako je srušio osobna vremena na 100 i 200 metara, ono najbolje želi učiniti u svojoj disciplini.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. lipanj 2020. 14:13

Duga stanka zbog koronavirusa pojačala je glad kod svih sportaša, pa tako i kod atletičara koji su jedva dočekali prve nastupe. Tako je i Dalmatinska liga, inače manje lokalno natjecanje, dobila veću pozornost nego ikada prije. Prvenstveno zbog gosta najviše klase, jednog od najboljih svjetskih bacača kugle Filipa Mihaljevića, koji je otvorio ljetnu sezonu s 20,61. No, nepravedno bi bilo ne spomenuti još jedan vrlo dobar nastup na splitskom Parku mladeži. Mladi Marko Čeko, 19-godišnji član AK Sveti Ante iz Knina, srušio je osobne rekorde i na 100 i na 200 metara i još se jednom potvrdio kao velika nada hrvatske atletike.

Na stotki je trčao 10.59, a na dvostruko dužoj dionici 21.29, čime je došao na osmo mjesto svih vremena u Hrvatskoj. Kad se uzme u obzir da su mu dosadašnji osobni rekordi bili 10.70 i 21.50, a to su ujedno bili i najbrži rezultati u Hrvatskoj prošle sezone, jasno je da je mladi Marko napravio lijep napredak. No, najzanimljivije je da je Marku ni 100, ni 200 metara nisu glavne discipline, već je to skok u dalj u kojem ima najveće ambicije. A ako je suditi po napretku u sprintu, i na skakalištu mu se smiješi dobra sezona.

Spreman za 8 metara

- Nisam vjerovao da bi sezona mogla krenuti već u lipnju. Toliko se pričalo o epidemiji da sam mislio sam da će još dugo trajati. Na kraju sam u subotu trebao skakati u Slovenskoj Bistrici, ali Slovenci nisu dopustili nastup strancima, pa sam otišao u Split. I baš sam iznenađen rezultatima. Znao sam da sam spreman, ali ovako dobre rezultate nisam očekivao - skroman je Čeko koji je nakon popuštanja mjera i povratka na stadion očito napravio dobar posao s trenerom Draženom Lasićem.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

- Trener je prezadovoljan rezultatima u Splitu. Čak i više nego ja - smije se Marko.

Napominje da se sprintom i dalje planira baviti, ali ne krije da mu je prva ljubav skok u dalj. Osobni mu je rekord, i na otvorenom i u dvorani, 7,78 metara, ali...

- Spreman za osam metara, samo to sada treba potvrditi. Ima puno atletičara koju su trčali brže 100 i 200 metara od mene, a nikad nisu skočili osam metara. Ako ne bude ove godine, čekat ćemo sljedeću, ako ne bude sljedeće, čekat ćemo dalje. Moram ostati strpljiv i raditi.

Za ilustraciju, preko osam metara su u Hrvatskoj skakali samo Siniša Ergotić (8,23) i Luka Aračić (8,12), a točno 8,00 je skočio Marko Prugovečki. Čeko želi u njihovo društvo, a njegova mladost i dosadašnji napredak sugeriraju da bi to mogao ostvariti. Prvi ovosezonski nastup u dalju planira 23. lipnja u Mariboru. Tko zna, možda se “osmica” dogodi već tada, ali kako i sam kaže, najvažnije je strpljenje. A važna je i atletska staza koju je Knin dobio prošle godine. Kako za Čeku, tako i za ostale talentirane atletičare iz toga podneblja.

Financijski stabilan

- Prije nisam uopće mogao raditi dionice na 200 metara jer smo imali samo 120 metara staze. Ovaj moj rezultat 21.29 sigurno je zasluga nove staze. Pokazala se punim pogotkom i za mene, ali i za svu djecu i za buduće generacije. Možda uspijemo organizirati i neko natjecanje ubuduće, sad nam se otvaraju razne mogućnosti.

Marko se ni nakon završene srednje škole nije dao iz rodnog grada. Skokne tek na predavanja na Kineziološki fakultet u Split, ali atletsku budućnost zasad vidi u Kninu.

- Imao sam poziva iz Amerike, zvali su me i klubovi iz Hrvatske, ali ipak mislim još ostati u Kninu. Treniram ovdje 12 godina, vjerujem treneru, tu sam i financijski stabilan. Nigdje ne bih imao ovakvu situaciju. Ovdje imam i stipendiju i posao budući da radim kao trener u udruzi za osobe s invaliditetom Sv. Bartolomej. Amerika me nije toliko privlačila. Ipak je to preko oceana, to mi je daleko, ha-ha - kaže Marko, pa dodaje:

- Želim nastaviti ovim tempom, biti što bolji, možda i zauvijek ostanem ovdje. Volio bih skočiti osam metara iz Knina.

Linker
20. travanj 2024 19:03