Joshua Cheptegei srušio je prvo svjetski rekord na 5000 metara, potom i na dvostruko duljoj dionici, oba u spornim sprintericama
 MATTHIAS HANGST
Bura oko sprinterica

Jesu li novi rekordi regularni? Za jedne je ovo farsa, za druge posljedica tehnološkog napretka

Trebaju li se rekordi istrčani u novoj ‘super-obući‘ brisati ili barem nositi posebnu oznaku
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. listopad 2020. 09:57

U kolovozu je u Monaku Joshua Cheptegei srušio svjetski rekord na 5000 metara, potom je prije desetak dana isto napravio i u Valenciji na dvostruko dužoj dionici, a iste je večeri na istom stadionu svjetski rekord na 5000 m postavila i Letesenbet Gidey.

Samo nekoliko dana kasnije Sifan Hassan na mitingu u Hengelu, po jakoj kiši i vrlo niskoj temperaturi, za više od 24 sekunde popravila je europski rekord na 10.000 m. Oni koji manje prate atletiku možda su si postavili pitanje: otkud tolika poplava rekorda u korona-godini?

Nema znanstvenih dokaza

No, kad shvatite da su svi navedeni “sumnjivci” nosili novu generaciju sprinterica Nike ZoomX Dragonfly, koje proizvođač naziva najbržim sprintericama u povijesti, odgovor se nekako nameće sam po sebi.

Više nitko u atletskom svijetu ne sumnja da nove super-sprinterice donose prednost dugoprugašima iako još nema znanstvenih dokaza za to. I nisu tu u pitanju samo svjetski rekordi, previše je u posljednjih nekoliko mjeseci bilo osobnih, nacionalnih i kontinentalnih rekorda da bi priča bila slučajna. I što sad? Svjetski su mediji zadnjih dana puni rasprava o tome treba li ove rekorder brisati ili ih barem označavati zvjezdicom, kao rekorde ostvarene u nekoj novoj eri dugoprugaškog trčanja.

image
MATTHIAS HANGST

Svjetska atletika (WA) je u srpnju smanjila najveću dopuštenu debljinu potplata na sprintericama na 25 milimetara. Nešto ranije je promijenila i pravila vezana uz tenisice za cestovno trčanje jer smo lani imali sličnu priču s masom rekorda u maratonu i polumaratonu. No, proizvođači su se brzo prilagodili, pa su Cheptegei, Gidey i Hassan rekorde rušili u legalnim sprintericama. Stare sprinterice nisu imale gotovo nikakvu amortizaciju, dok ove nove imaju ugrađenu karbonsku pločicu i posebnu pjenu, što ih čini mekšima od dosadašnjih i ugodnijima za trčanje.

Nekima se to nimalo ne sviđa, smatraju da takav veliki napredak u proizvodnji opreme potkopava osnovne vrijednosti sporta. Yannis Pitsiladis, profesor na Svučilištu u Brightonu i član Medicinske i znanstvene komisije Međunarodnog olimpijskog odbora, smatra da sport nije na odgovarajući način pristupio sve većem utjecaju napredne tehnologije.

image
Svjetski rekord na 5000 m postavila je i Letesenbet Gidey
MATTHIAS HANGST

- Nove sprinterice povećavaju ekonomičnost trčanja, a time i sportske performanse koje nisu proporcionalne onome za što bi sportaš bio sposoban. Razina poboljšanja također se može značajno razlikovati od sportaša do sportaša, što znači da dovodi do iskrivljenih rezultata. Nike ima određene patente, ali Adidas i drugi proizvođači pokušavaju napraviti slične sprinterice, a atletika je nemoćna jer se oslanja na njihovo sponzorstvo - izjavio je Pitsiladis za Telegraph.

Tenisice od pola kile

S njim se u velikoj mjeri slaže nekadašnji osvajač europske bronce na 5000 m Tim Hutchings koji je bio vrlo oštar u izjavi za Insidethegames.

- Rezultati postignuti u novoj obući, i na cesti i na stazi, trebali bi biti u zasebnoj kategoriji. Uspoređivati rezultate u novoj i staroj obući krajnje je nepravedno. Nisam usamljen u procjeni da nove sprinterice trkačima donose između 0,7 i 1,0 sekundi po krugu, tako da su za mene ovi novi rekordi gotovo farsični.

Suprotnog je, pak, mišljenja još jedan bivši dugoprugaš Jos Hermens, nekadašnji svjetski rekorder u trčanju na jedan sat. On, doduše, nije posve objektivan jer je menadžer Cheptegeiju i Gidey.

- Svatko može trčati u novim sprintericama, tako da tu nema ništa posebno. Naravno da obuća napreduje, napreduju i staze, napreduje sve u bilo kojem sportu. Pogledajte Formulu 1, očito je da Mercedes ima bolji motor od Red Bulla i nitko zbog toga ne pravi problem. Danas svi imamo mobitele i održavamo sastanke preko Zooma. Sve se mijenja - istaknuo je Hermens za CNN.
Doista, napredak tehnologije nemoguće je zaustaviti. Naš proslavljeni maratonac Franjo Mihalić često je pričao da je u svoje vrijeme, u pedesetim godinama, trčao u tenisicama od pola kilograma. Jasno vam je u kolikoj su prednosti u odnosu na njega i njegove suvremenike kasnije bili, recimo, Haile Gebrselassie ili Kenenisa Bekele. Jednako tako i Cheptegei danas ima bolju obuću od Bekelea. Sigurno je da svaki nagliji napredak i više rekorda u kratkom vremenu bode u oči, ali ne brinite, nemaju nove sprinterice motore. I dalje će se za svaki rekord morati proliti hektolitri znoja na treninzima i imati jako čvrstu glavu. Baš kao Cheptegei ili Gidey.

Linker
28. travanj 2024 12:41