Laulauga Tausaga

 ANDREJ ISAKOVIC Afp
ČUDO S HAVAJA

Kako je nekadašnja košarkašica potpuno šokirala svijet: ‘Možda su moji preci imali prste u svemu ovome‘

‘Pretpostavljam da ću imati veliku metu na leđima kad stignem na Olimpijske igre u Pariz‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. kolovoz 2023. 21:11

Laulauga Tausaga (25) priredila je u utorak navečer šok svima - i gledateljima na tastionu i pred ekranima, i suparnicama, a u konačnici vjerojatno i samoj sebi.

Istina je da je još na zagrijavanju nedjeljnih kvalifikacija ispucavala daleke hice, ali tko bi uopće mogao pomisliti da će dva dana kasnije biti okrunjena za svjetsku prvakinju?! Djevojka samoanskog porijekla, rođena na Havajima, nije imala nikakvih ozbiljnijih uspjeha u dosadašnjoj karijeri, a uoči finala u Budimpešti bila je na desetom mjestu svjetske ljestvice. Uoči ove sezone osobni rekord joj je bio 64,49, do Budimpešte ga je podigla na 65,46, a onda ga u finalu poboljšala za više od četiri metra i slavila sa 69,49! I da priča bude nevjerojatnija, nakon dvije serije je bila na rubu ispadanja, a onda se u trećoj izvukla sa 65,56.

image
BEN STANSALL Afp

- Ne znam jesam li imala kakvu dobru vilu ili su moji preci imali prste u ovome, ali uspjela sam napraviti nešto za što nisam mislila da je moguće. Vjerovala sam da bih se, ako budem na svojoj najvišoj razini, mogla progurati do medalje i ne završiti na 12. mjestu kao na posljednja dva svjetska prvenstva. Baš sam sretna. Nevjerojatno je doći s 12. na prvo mjesto. Nitko nije računao na mene i samo sam se pojavila - govorila je Tausaga, očito i sama u čudu.

image
BEN STANSALL Afp

- Bila sam očajna, jako uplašena jer nisam željela opet biti 12. na svijetu. Samo sam si rekla “moraš izbaciti taj disk, pa ako i bude neispravan hitac, neka bude”. Ali ispalo je da je bilo jako daleko i evo me! Imam zlatnu medalju, ne mogu vjerovati. To je tako nestvarno. Kad sam vidjela rezultat, nisam mogla dovoljno brzo doći do svog trenera da ga zagrlim najjače u životu. Presretna sam što je od mene napravio svjetsku prvakinju.

Rekla je i Sandra nakon finala “svaka joj čast, ali sad će imati veliko breme na leđima”. Svjesna je toga i Tausaga.

- Pretpostavljam da ću imati veliku metu na leđima kad stignem na Olimpijske igre u Pariz. Ali i u ovom finalu su bile olimpijska i svjetska prvakinja i uspjela sam se izboriti za zlato. Bit će teško sljedeće godine, ali bit će i nevjerojatno.

Tausaga je, inače, odrasla u Kaliforniji, a u srednjoj školi je trenirala košarku. Treneri su joj predložili da ode na atletiku kako bi dobila na brzini, ali nije joj se ta ideja nimalo sviđala i mjesecima ju je odbijala. No, kad je u konačnici otišla na atletski trening i kad su joj tamo objasnili da bi mogla biti izvrsna bacačica, rodila se ljubav koja traje do danas. U međuvremenu je diplomirala na Sveučilištu Iowa, a 2019. je bila i američka sveučilišna prvakinja. Četiri godine kasnije pokorila je i svijet...

Linker
28. travanj 2024 13:42