Mia Wild

 ENZO SANTOS BARREIRO/WORLD ATHLETICS Enzo Santos Barreiro/world Athletics
SREBRO IZ NUŠTRA

Kakva priča čudesne tinejdžerke: ‘Cijelu sam godinu radila za ovo i znala sam da sam spremna‘

Mlada hrvatska atletičarka nova je svjetska juniorska doprvakinja na 100 metara prepone
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 02. rujan 2024. 07:05

Mia Wild, 18-godišnja članica osječkog Slavonija-Žita, svjetska je juniorska doprvakinja na 100 metara prepone. Kruna je to dosadašnje karijere za čudesno talentiranu djevojku iz Nuštra koja iz godine u godinu napreduje krupnim koracima i skida rekorde kao od šale. Mia već dugo nosi reputaciju jedne od najvećih nada hrvatske atletike, ali i sporta općenito. Dvije godine zaredom osvajala zlato na 100 m prepone na Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF), 2022. u Banskoj Bystrici i lani u Mariboru, a sada je, eto, došla i do prve medalje s najvećih natjecanja u mlađim dobnim kategorijama.

Pozitivne misli

Vrhunski je odradila posao u Limi i rasla kroz tri utrke - pobijedila je u svojoj skupini u kvalifikacijama (13.26), potom i u polufinalu (13.24), da bi u finalu, kad je bilo najvažnije, bila i najbrža. S rezultatom 13.15 ostala je samo iza neuhvatljive Jamajčanke Kerrice Hill (19) koja je trijumfirala s 12.99. Hill je, inače, bila svjetska juniorska prvakinja i prije dvije godine u Caliju, a osobni joj je rekord sjajnih 12.75 što dovoljno govori o kakvom se talentu radi.

Mia protiv nje, realno, nije imala šanse, ali ostavila je iza sebe čak tri djevojke koje su u Peru došle s boljim osobnim rekordima i ovosezonskim rezultatima. Jamajčanka Habiba Harris i Francuskinja Laura Montauban ispale su već u polufinalu, dok je Kubanka Jocelyn Loreta Echazabal pala u finalu, a prije toga je i u polufinalnoj utrci bila iza naše atletičarke. Odlično je Mia startala u finalu i ni u jednom trenutku nije dopustila da itko ugrozi njezino drugo mjesto. S devet stotinki sporijim vremenom broncu je na koncu osvojila Australka Delta Amidzovski koja je ranije postala i svjetska prvakinja u skoku u dalj.

- Zadržala sam samo pozitivne misli nakon polufinala. Legla sam u krevet prije 9 sati navečer i bilo mi je jako stresno, ali znala sam da to mogu. Cijelu sam godinu radila za ovo i znala sam da sam stvarno spremna, ali nisam ništa očekivala. Zahvaljujem svojim roditeljima, bakama i djedu, svojim reprezentativnim kolegama i svima iz Hrvatske - poručila je nuštarska tinejdžerica.

U velikom stilu

Mia je u ovu godinu utrčala u doista velikom stilu. Doduše, briljirala je i u posljednjim danima prošle godine, tada još kao mlađa juniorka (U-18), istrčavši dvoranskih 60 m prepone (0,762 m) u vremenu 8.13 što bio najbolji rezultat u svijetu u 2023. u tom dobnom uzrastu (U-18). S prvim danom nove godine postala je juniorka i nastavila u istom ritmu. Dvoranski dio sezone tako je zaključila drugim juniorskim rezultatom u svijetu na 60 m prepone (8.12) i to sada na “pravim”, seniorskim preponama (0,838 m).
Ni s prelaskom na stadion i na 100 m prepone nije podizala nogu s gasa. U manje od mjesec dana osobni je rekord spustila na 13.64, pa na 13.37, pa onda i na 13.20. S tim potonjim rezultatom je za dvije stotinke popravila i hrvatski juniorski rekord, ali nije se zaustavila na tome, već je nekoliko dana kasnije u austrijskom St. Pöltenu spustila rezultat i na 13.10. Bilo je već tada jasno da će se u Peruu boriti za medalju, a premda je došla s petim prijavljenim rezultatom, pokazala je koliko je mentalno čvrsta i koliko je trener Saša Šešum dobro tempirao njezinu formu.

Dvaput je ovog ljeta Mia popravljala i hrvatski juniorski rekord na 100 metara, najprije s 11.65, a potom i s 11.63. I u toj je disciplini imala normu za SP, ali trenerova je procjena bila da je bolje posvetiti se preponama na kojima ima veće izglede i to se pokazalo punim pogotkom.

Daleko najbolja u Europi

Dogodine se u finskom Tampereu održava Europsko juniorsko prvenstvo, a kako je Mia u Peruu bila uvjerljivo najbrža Europljanka (najbliža joj je bila petoplasirana Poljakinja Zuzanna Zajac s 13.48), vjerujemo da će se na sjeveru kontinenta boriti za zlato. A i spuštanje ispod 13 sekundi joj je neupitno jedan od predstojećih ciljeva, dosad je tu granicu od hrvatskih atletičarki probila samo Andrea Ivančević (12.85).

Ono što je na kraju svakako važno istaknuti i upozoriti - Mia je svoje srebro iskovala u vrlo lošim uvjetima jer staza i zaletišta na stadionu Gradski vrt u očajnom su stanju, puni rupa i oštećenja, pa je nerijetko morala ići na treninge u Vukovar. A najava o obnovi se dovoljno naslušala. Tipična hrvatska priča...

Linker
05. rujan 2024 10:40