ANDREJ ISAKOVIC Afp
FANTASTIČAN REZULTAT

Kakva senzacija u Poljskoj! Filip Mihaljević osvojio broncu na EP-u nakon šest mjeseci bez natjecanja

Hrvatska je konačno, nakon 27 godina osvojila medalju na dvoranskom Europskom prvenstvu.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. ožujak 2021. 21:35

Filip Mihaljević prekinuo je hrvatski post koji je trajao punih 27 godina. Toliko dugo, naime, nismo osvojili medalju na europskim dvoranskim prvenstvima, još tamo od 1994. kada je Branko Zorko u Parizu dotrčao do srebra na 1500 metara. Mihaljević je u poljskom Torunu, na 36. izdanju Europskog dvoranskog prvenstva, osvojio broncu u bacanju kugle, zahvaljujući hicu od 21,31 metra iz treće serije. U odličnom finalu, s četvoricom bacača preko 21,20, pobijedio je Čeh Tomaš Stanek (21,62) ispred domaće uzdanice i branitelja naslova Michala Haratyka (21,47). Za 26-godišnjeg Livnjaka, hrvatskog rekordera i na otvorenom i u dvorani, ovo je druga velika medalja u karijeri, nakon bronce sa Svjetskog dvoranskog prvenstva u Portlandu 2016.

Velika je to satisfakcija za Filipa kojeg više od šest mjeseci nije bilo na natjecanjima. I to posljednje je također bilo u Poljskoj, na mitingu Continental Toura u Chorzowu, ali nije završilo sretno za njega jer je zbog ozljede aduktora morao naprasno okončati sezonu. A kako se oporavak odužio, kasnio je Filip s početkom priprema za zimski dio sezone i prije EP-a nije imao nijedno natjecanje. Jasno je da je u takvoj situaciji bilo puno nepoznanica oko njegove forme, iako su pokazatelji s treninga, kako nam je rekao, bilo vrlo dobri. No, jedno su treninzi, a drugo natjecanja i formu je trebalo potvrditi na najvažnijem mjestu, a bez ijednog testa prije.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Da bi petak mogao biti dobar dan, Filip je pokazao već u prijepodnevnim kvalifikacijama koje je riješio rutinski. Iako je norma za finale bila postavljena na 21.00, bilo je vrlo izgledno da je neće sva osmorica ispuniti. Naš je atletičar u prvoj seriji bacio vrlo dobrih 20,40, zasjeo na treće mjesto i već se tada dalo naslutiti da bi mu to moglo biti dovoljno. Tako je i bilo, do kraja je potisnut na peto mjesto, ali plasman u finale ni u jednom trenutku nije bio u opasnosti. U drugoj je seriji Filip namjerno prestupio nakon nešto slabijeg hica, a u trećoj nije ni trebao bacati jer kad je došao na red, bio je već i matematički siguran za finale.

U večernju borbu za medalje krenuo je s vrlo dobrih 20,64, odmah nadmašio svoj jutarnji rezultat i prvu seriju okončao na drugom mjestu, iza prvog favorita i branitelja naslova Michala Haratyka (20,89). A nakon doborg zagrijavanja, u drugoj je seriji uslijedila eksplozija. Lansirao je Filip kuglu na dalekih 21,17 m i potvrdio ono što je govorio, da je unatoč kašnjenju u trenažnom procesu sposoban bacati preko 21 m. Ostao je naš atletičar i nakon tog hica ipak na drugom mjestu jer je Portugalac Francisco Belo s 21,28 srušio nacionalni rekord i zasjeo na čelo poretka.

No, imao je Mihaljević još toga za reći, u trećoj je seriji bacio 21,31 i preuzeo vodstvo, ali samo nakratko jer mu Haratyk samo minutu kasnije odgovorio s 21,33. I Čeh Tomaš Stanek je u ovoj rundi najavio koliko je opasan, hitac od 21,24 mu je u tom trenutku bio dovoljan za četvrto mjesto. U četvrtoj se seriji poredak nije mijenjao, a naš je rekorder prestupio, nezadovoljan bačenom daljinom.

Ono što je Stanek najavio u trećoj seriji, u petoj je i potvrdio, bacivši 21,62, preuzevši vodstvo i potisnuvši Filipa na treće mjesto. Dobar je bio i naš bacač u toj seriji, ali 21,27 nije bilo dovoljno da se pomakne u poretku. Kad je u posljednjoj seriji Melo bacio kuglu iozvan segmenta, postalo je jasno da Mihaljević ima medalju. Nije je u završnom pokušaju uspio učiniti sjajnijom (još jedan X), ali i bronca je ogroman uspjeh i za njega i za hrvatsku atletiku koja je toliko dugo čekala tu medalju.

FINALE KUGLE

1. Tomaš Stanek (Češ) 21,62
2. Michal Haratyk (Polj) 21,47
3. FILIP MIHALJEVIĆ (HRV) 21,31
4. Francisco Belo (Por) 21,28
5. Wictor Petersson (Šve) 20,75
6. Armin Sinančević (Srb) 20,74
7. Marcus Thomsen (Nor) 20,28
8. Mesud Pezer (BiH) 19,77

Linker
25. travanj 2024 06:00