YASUYUKI KIRIAKE Afp
UNIŠTIO SI JE KARIJERU

Kenijski atletičar dobio suspenziju u trajanju od sedam godina zbog tri antidopinška prekršaja

Cherono je bio privremeno suspendiran u srpnju 2022. nakon što je bio pozitivan na trimetazidin
Piše: HinaObjavljeno: 10. srpanj 2024. 17:44

Kenijski atletičar Lawrence Cherono (35) suspendiran je na sedam godina nakon što je priznao tri antidopinška prekršaja, objavila je u srijedu Atletska jedinica za integritet (AIU).

AIU je bivšem pobjedniku maratona u Chicagu i Bostonu izrekao četiri godine zabrane zbog jednog prekršaja, a potom još četiri godine zbog druga dva, ali je ukupnu kaznu smanjio za jednu godinu zbog priznanja.

Cherono je bio privremeno suspendiran u srpnju 2022. nakon što je bio pozitivan na trimetazidin u uzorku izvan natjecanja. Kenijac se prvo branio kako je imao želučane probleme i rekao da mu je liječnik ubrizgao nepoznatu supstancu, potom je optužio svoje kolege s treninga za tvrdeći da su "ljubomorni na njegov uspjeh".

Na koncu je u pisanoj izjavi rekao kako je slučajno uzeo tablete koje je koristila njegova supruga.

AIU je u suradnji s Kenijskom antidopinškom agencijom (ADAK) nakon daljnje laboratorijske istrage i dodatnih medicinskih dokumenata, otkrio "nekoliko nedosljednosti". Utvrđeno je i kako Cherono "materijalno opstruirana i značajno potkopava‘ istragu.

Kenijac je koncem lipnja priznao kršenja u potpisanom pismu AIU-u, označavajući kraj dvogodišnje istrage.

"Ova je odluka dokaz neumornih i ustrajnih napora AIU-a u istraživanju dopinga i objašnjenja za pozitivne testove", rekao je voditelj AIU-a, Brett Clothier.

Sedmogodišnja zabrana počinje teći od 16. srpnja 2022., datuma izvorne privremene suspenzije.

Linker
08. rujan 2024 01:46