Sebastian Coe 

 TONY KARUMBA Afp
GORUĆI PROBLEM

Kenijski atletski savez pošteđen potencijalno dugačke i vrlo oštre zabrane: ‘Nije ista situacija kao s Rusijom...‘

‘Slučaj protiv Rusije odnosio se na zataškavanja koja su planirana na razini državnih vlasti‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. siječanj 2023. 10:22

Sebastian Coe, predsjednik Međunarodnog atletskog saveza utvrdio je da "nema naznaka" dopinga sponzoriranog od države u kenijskoj atletici unatoč nizu pozitivnih testova na droge. Tako je Kenijski atletski savez pošteđen potencijalno dugačke i vrlo oštre zabrane, a sve nakon što je Sebastian Coe bio dojmljen brzom akcijom kenijske vlade da se uhvati u koštac s problemom dopinga.

Prema udruzi "Athletics Integrity Unit", Kenija ima 54 sportaša koji odrađuju kaznu, te je treća po broju dopingiranih sportašica i sportaša. Neslavni popis predvodi Rusija s 92 i Indija sa 65 sportašica odnosno sportaša. Ruskim sportašima zabranjeno je natjecanje pod nacionalnom zastavom, himnom i imenom države na velikim međunarodnim sportskim natjecanjima dvije godine kao odgovor na zataškavanje državnog programa dopinga koji je otkriven 2016. godine. Plus što je onda sve dodatno pojačano i zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Sankcije Svjetske antidopinške agencije (WADA), koje je razvodnio Sportski arbitražni sud, istekle su prošlog mjeseca, ali WADA i dalje ne poštuje Rusku antidopinšku agenciju. Ruskom atletskom savezu također je zabranjen pristup svjetskim atletskim natjecanjima, a to je zabrana koja je na snazi od studenog 2015.

Govoreći na konferenciji za novinare u glavnom kenijskom gradu, Nairobiju, Sebastian Coe je rekao kako Međunarodni atletski savez ima "drugačiji pristup" u slučaju Kenije u odnosu na Rusiju.

- Slučaj protiv Rusije odnosio se na zataškavanja koja su planirana na razini državnih vlasti, ali nema naznaka da je to slučaj u Keniji. U stvari, sasvim obrnuto. Činjenica da su sve te agencije usklađene i spremne raditi uz Svjetsku atletsku organizaciju i Jedinicu za atletski integritet je vrlo, vrlo važna izjava - naglasio je Coe.

Tijekom svog posjeta Keniji, Coe se sastao s kenijskim predsjednikom Williamom Rutom i ministrom sporta Abaduom Namwambom, kao i predstavnicima Kenijskog atletskog saveza i antidopinških tijela, te nekoliko tamošnjih atletičara. Coe je nadalje istaknuo zadovoljstvo obećanjima Kenije da će izbaciti doping iz atletike, ali je inzistirao da je važno osigurati da zemlja "ostvari pravi napredak".

- Putovanje će biti dugo putovanje. Ne trebamo se zavaravati da će to biti postignuto preko noći. Ali cilj je vrijedan toga - veli Coe.

Kenija je jedna od sedam nacija "Kategorije A" za koje tzv Jedinica za atletski integritet smatra da imaju najveći rizik od dopinga i da prijete cjelokupnom integritetu sporta. Diana Kipyokei i Lawrence Cherono, oboje bivši pobjednici Bostonskog maratona, među istaknutim su kenijskim sportašima koji su trenutačno zbog dopinga suspendirani. Kenijska vlada objavila je u studenom prošle godine kako će izdvojiti 25 milijuna dolara za borbu protiv dopinga.

Linker
26. travanj 2024 09:19