Bivša gimnastičarka McKayla Maroney je s preko 500 drugih sportašica optužila doktora Larryja Nassara za zlostavljanje

 -/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA -/Shutterstock Editorial/Profimedia
KRAJ VELIKOG SKANDALA

Liječnik zlostavljao i silovao sportašice, završio je doživotno iza rešetaka, a visoku kaznu plaća i Savez

Američki gimnastičarski savez mora žrtvama isplatiti 400 milijuna dolara odštete
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. prosinac 2021. 12:45

Izvansudbenom nagodbom između Američkog gimnastičkog saveza i nekoliko stotina žrtava seksualnog predatora, u SAD se privodi kraju veliki skandal koji je bio vezan iz višedesetljetnog liječnika američke gimnastičke vrste, dr. Larryja Nassara.

Spomenuti je već iza rešetaka i služi kaznu doživotnog zatvora, no žrtve seksualnog uznemiravanja, ali i silovanja, odreda bivše američke gimnastičke reprezentativke su tužile bile svoju nacionalnu organizaciju. Američki gimnastički savez se nagodio isplatiti 400 milijuna dolara žrtvama nakon što je velika većina njih pristala na nagodbu, ali i na navedenu svotu. Prvoponuđena svota, koja je odbijena, bila je gotovo upola manja - 215 milijuna dolara. Inače, trebale su proteći godine i godine povlačenja po sudovima prije nego su žrtve dobile kakvu-takvu novčanu zadovoljštinu. Zbog toga je nekoliko stotina gimnastičarki-žrtava oštro kritiziralo Američki gimnastički savez, Američki olimpijski kao i Paraolimpijski odbor, ali i FBI za način na koji su vodili cijelu istragu. Sporo i aljkavo.

Još prije ti godine, Sveučilište Michigan je isplatilo žrtvama istog tog seksualnog predatora čak 500 milijuna dolara i to za 332 žrtve spolnog uznemiravanja dr. Larryja Nassara. U najnovijoj pak nagodbi, žrtava je bilo još više, 505 gimnastičarki. Od toliko navedenih, njih 476 su se suglasile s isplatom novčane odštete od Američkog gimnastičkog saveza, dok se za ostale pretpostavlja da će nastaviti sudbenu borbu. Temeljem postignute nagodbe i novčane isplate, ugrađena je i stavka da sve oštećene odnosno zlostavljane žene više neće moći tužiti za isto nedjelo teretiti Američki gimnastički savez, Američki olimpijski odbor, Američki paraolimpijski odbor, kao niti gimnastički centar Bela i Martha Karolyi u Teksasu gdje se većina napastovanja i dogodila.

Linker
23. travanj 2024 15:16