Nafissatou Thiam 

 DIRK WAEM/Afp
ZVIJEZDA ISTANBULA

Lov na povijesni uspjeh nakon velikog zaokreta: ‘Ovo mi je samo test, ali ja sam natjecateljska životinja‘

‘Pažljivo sam razmislila o svojoj odluci i ni u jednom trenutku nisam pomislila da će biti lako‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. ožujak 2023. 11:39

Iako će sama ovo nazvati testom, odnosno kontrolnim natjecanjem za ono što joj je najvažnije, Svjetsko prvenstvo u Budimpešti u kolovozu, njezin trener Michael van der Plaetsen će to najbolje sažeti:

- Istina je da je ovo prije svega test, ali i dalje govorimo o Nafi. Sve manje od zlata neće biti dovoljno.

Nafissatou Thiam najbolja je višebojka današnjice, 28-godišnja Belgijanka koja je od zlata na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru gotovo nedodirljiva. Ili konkretno, od Rija do danas samo je na SP-u u Dohi 2019. ostala bez pobjede, tada je morala stisnuti ruku Britanki Katarini Johnson-Thompson. Na svim ostalim velikim natjecanjima bila je neuhvatljiva za konkurenciju - po dvaput olimpijska pobjednica, svjetska prvakinja, te europska prvakinja na otvorenom i u dvorani.

image

Nafissatou Nafi Thiam

JASPER JACOBS/Belga Via Afp

Europsko dvoransko prvenstvo koje se do nedjelje održava u Istanbulu nudi joj priliku da ispiše povijest jer nijedna atletičarka dosad nije osvojila tri zlata u petoboju. U lov na treći naslov, međutim, kreće s jedne potpuno drugačije pozicije. Prije nekoliko mjeseci odlučila je otvoriti novo poglavlje karijere, raskinula je suradnju s dugogodišnjim trenerom Rogerom Lespagnardom (76) koji ju je doveo do vrha i počela raditi sa spomenutim Van der Plaetsenom (38) koji dosad nije trenirao nijednog atletičara njezina kalibra.

Godina prilagodbe

Mnogi će reći da se radi o riskantnom potezu, ali Nafi je shvatila da joj treba promjena okruženja. I nije pritom promijenila samo trenera, već i mjesto boravka - iz Liegea se preselila u Južnoafričku Republiku u kojoj gradi nastavak uspješne priče.

- Pažljivo sam razmislila o svojoj odluci i ni u jednom trenutku nisam pomislila da će biti lako. Nisam se preselila u susjedno selo ili tako nešto, nego u drugu zemlju i na drugi kontinent. Potrebno je vrijeme da se ponovno pronađe ravnoteža na svim razinama. Ne samo da se moram naviknuti na novog trenera, novog fizioterapeuta i novog osteopata, nego i na svakodnevne sitnice. Uvijek sam išla u kupovinu u istu trgovinu, često sam jela istu hranu i sad se malo tražim. Viđala sam prijatelje i obitelj kad god sam htjela, a sada ne mogu uskočiti u auto i navratiti u posjet. I, osim, toga, živim u koferu. Stalno iznajmljujem nove stanove, živim između Stellenboscha i Cape Towna i nikad zapravo nisam kod kuće - objasnila je Thiama belgijskim medijima.

- Ovo će biti prijelazna godina, godina prilagodbe. Puno se toga dogodilo odjednom i moram biti strpljiva.

Konkurencija ne spava

Ovo EP joj je, ističe, samo instrument kako bi saznala gdje je u ovom trenutku.

- Mogla sam samo nastaviti trenirati pet mjeseci, ali puno više informacija možete dobiti na natjecanju. A i ne želim se skrivati samo zato što još nisam 100 posto spremna. Zdrava sam, ništa me ne boli i zašto ne bih sudjelovala. A iskoristit ću i priliku da svratim u Belgiju nakon EP-a.

Ponovila je da se četiri mjeseca nakon velike promjene ne može od nje tražiti veliki rezultat.

- Cilj je jasan: ovo EP mi služi kao test. Vidim to kao stanicu prema drugim ciljevima kao što je Pariz 2024., što će vjerojatno biti moje posljednje olimpijske igre. Ali znam sebe, hej - ja sam natjecateljska životinja. Sve ću dati i nikad ne znate do kakvog će me to rezultata dovesti - poručuje Thiam čiji je osobni rekord u petoboju 4904 boda.

Neće joj biti jednostavno jer ni konkurencija ne spava. Druga Belgijanka Noor Vidts je u izostanku Thiam lani postala svjetska dvoranska prvakinja, a pritom je s 4929 bodova “ukrala” slavnijoj sunarodnjakinji i nacionalni rekord. Tu je i Poljakinja Adrianna Sulek, svjetska dvoranska doprvakinja, koja je nedavno popravila osobni rekord (4860) i najavila da je spremna napasti i svjetski rekord Ukrajinke Natalije Dobrinske (5013). Nema sumnje, čeka nas sjajan višebojski okršaj u petak u Istanbulu.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘:

Što se sve događa u Osijeku i zbog čega Rene Poms uopće nije trebao biti trener slavonskog prvoligaša? Koju je veliku grešku HNS napravio u tom slučaju? Smjena trenera u Osijeku bila je glavna tema novog izdanja podcasta ‘VAR soba‘ s Ilijom Lončarevićem i Robertom Šolom. Pričali smo i o utakmicama četvrtfinala Kupa Hrvatske, promjeni sustava igre Hajduka te najavili 24. kolo SuperSport HNL.

Linker
18. svibanj 2024 10:41