Hellen Obiri

 ELSA Getty Images Via Afp
TKO JE NAJBOLJA MARATONKA?

Luda godina kakva se ne pamti: Tri fantastične sportašice i tri pothvata za pamćenje

Hellen Obiri postala je prva žena od 1989. koja je u istoj godini pobijedila na dva najveća maratona
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. studeni 2023. 19:24

Njujorški maraton još je jednom bio spektakularan, u svom 52. izdanju ponovno je na ulicama Velike jabuke okupio više od 50.000 trkača i potvrdio status najpopularnije utrke na svijetu. Nema New York tradiciju poput Bostona, a zbog težine trase ne padaju u njemu ni svjetski rekordi kao u Berlinu, Chicagu ili Londonu. Ali, toliki broj trkača, pa deseci tisuća navijača koji glasno bodre sve sudionike i u konačnici jedan od najzabavnijih svjetskih gradova kao mjesto radnje - sve je to donijelo Njujorškom maratonu slavu kakvu nema nijedna druga utrka.

Prije New Yorka i u Bostonu

A i popis elitnih trkača svake je godine impresivan, pa je tako ove nedjelje pobjedu u muškoj utrci odnio Etiopljanin Tamirat Tola koji je s rezultatom 2;04:58 srušio i rekord staze. No, puno je veći fokus ipak bio na ženskoj utrci jer New York je ove godine okupio doista spektakularnu startnu listu. Nije u tom društvu bilo lako predvidjeti pobjednicu, a u konačnici je prva ciljem prošla velika Kenijka Hellen Obiri. Nije njezin rezultat 2;27:23 osobito kvalitetan, ali to je posljedica taktiziranja jer nitko nije želio preuzeti rizik i nabiti malo jači ritam. Tek u posljednjih 400 metara Obiri je pobjegla konkurenticama i pobijedila ispred svjetske rekorderke u polumaratonu Letesenbet Gidey (2;27:29), lanjske pobjednice New Yorka Sharon Lokedi (2;27:33) i donedavne svjetske maratonske rekorderke Brigid Kosgei (2;27:45).

- U New Yorku nije važan rezultat, važna je samo pobjeda - prokomentirala je Obiri najslabije pobjedničko vrijeme u posljednjih 13 godina.

Njezin je trijumf impresivan i zato jer je u travnju prva prošla ciljem i u Bostonu, dakle spojila je u istoj godini pobjede na dva najveća svjetska maratona, što je posljednja uspjela napraviti Norvežanka Ingrid Kristiansen još 1989. Taj je pothvat u atletskim krugovima nametnuo pitanje tko je najbolja maratonka današnjice. Obiri je pobjedama na dva zahtjevna maratona neupitno istaknula kandidaturu, ali imali smo ove godine još dvije atletičarke koje su, svaka na svoj način, oduševile u maratonu.

image

Tigst Assefa

ANDREAS GORA Dpa Picture-alliance Via Afp

Etiopljanka Tigst Assefa (26) ne samo da je krajem rujna obranila pobjedu na Berlinskom maratonu, nego je s rezultatom 2;11:53 za nevjerojatne dvije minute i 11 sekundi nadmašila dotadašnji svjetski rekord Kenijke Brigid Kosgei! Cijela priča o Assefi je zapravo vrlo neobična. Bila je perspektivna srednjoprugašica koja je s 18 godina trčala 800 metara ispod dvije minute (1:59.24), a u toj je disciplini bez većeg uspjeha nastupila i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. Dvije godine kasnije posvetila se cestovnim utrkama, a prvi je maraton istrčala tek lani u ožujku u Rijadu (2;34:01). Nekoliko mjeseci kasnije šokirala je svijet pobjedom u Berlinu i poboljšanim osobnim rekordom za gotovo 20 minuta (2;15:37). U tom je trenutku to bio treći rezultat na vječnoj ljestvici, ali pokazalo se da je to bio samo uvod u ovogodišnju senzaciju.

Posebna sportašica

Da, Assefa nije u rujni ustrčala spomenuti rezultat, danas bismo svjetskom rekorderkom nazivali 30-godišnju Nizozemku Siffan Hassan. Ona je samo dva tjedna kasnije u Chicagu pobijedila s 2;13:44, srušivši europski rekord i došavši odmah iza Assefe na ljestvici svih vremena.

image

Siffan Hassan

RONALD HOOGENDOORN Dppi Via Afp

Hassan je doista posebna sportašica, atletičarka kakvu svijet dosad još nije upoznao. Istovremeno je, naime svjetski vrh na srednjim prugama i jedna od najboljih maratonki današnjice. Samo šest tjedana prije Chicaga osvojila je broncu na 1500 metara na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti (dodala i srebro na 5000 m), a onda kao od šale istrčala drugi rezultat u povijesti u maratonu! I još jedna nevjerojatna stvar - u travnju je u svom debitantskom maratonu pobijedila u Londonu, tako da i ona, poput Obiri, ove godine ima dva trijumfa na Majorima (šest najvećih svjetskih maratona).

Ta njezina londonska priča bila je pravo ludilo jer je dvaput stajala usred utrke kako bi istegnula ozlijeđeni kuk, umalo je zaboravila uzeti piće na jednoj od okrepnih stanica i malo je nedostajalo da završi pod kotačima motocikla. No, nije ni pomislila odustati, nego je malo po malo smanjivala zaostatak za atletičarkama koje su joj pobjegle i onda ih u finišu sve slomila.

- Kad sam se jutros probudila, govorila sam sama sebi da sam glupa što idem trčati maraton i pitala sam se što nije u redu sa mnom - nasmijala je sve nakon pobjede.

Hassan, inače, na 800 metara ima fantastičan osobni rekord 1:56.81, u Dohi je 2019. bila svjetska prvakinja i na 1500 m i na 10.000 m, na Olimpijskim igrama u Tokiju je napravila podvig, osvojivši zlata na 5000 i 10.000 m te broncu na 1500 m, aktualna je europska rekorderka na 1500 m, milju, 3000 m, 5000 m, 10.000 m, u polumaratonu i maratonu... Žena je čudo!

Slijedi ludo zanimljiva 2024.

Vratimo se na kraju friškoj njujorškoj pobjednici Hellen Obiri (33). I ona je iznimno svestrana trkačica, štoviše jedina je žena u povijesti koja ima naslove svjetske prvakinje na otvorenom (dva zlata na 5000 m), u dvorani (3000 m) i u krosu. Sada je potpuno jasno da je i fenomenalna maratonka premda joj lanjski debi u New Yorku nije prošao prema planovima, završila je tek na šestom mjestu i u cilju je kolabirala. Ove je godine odabrala dva vrlo teška maratona tako da još ne znamo odgovor može li u drugačijim uvjetima biti brza poput Assefe i Hassan. Za njezina trenera Dathana Ritzenheina nema dileme, uvjeren je da je njegova učenica već sada sposobna trčati 2;11.

Tko je, dakle, najbolja maratonka današnjice? Odgovor ili novi argument u raspravi možda ćemo dobiti tijekom jednog od velikih proljetnih maratona iduće godine, a možda i na Olimpijskim igrama u Parizu. Assefa i Obiri će se vjerojatno naći tamo, premda je konkurencija u Etiopiji i Keniji brutalna. Što se Hassan tiče, tu je već puno više upitnika jer kako smo i spomenuli, Nizozemka je konkurentna za medalju u čitavom nizu disciplina i još uvijek ne znamo što će trčati u francuskoj prijestolnici. U svakom slučaju, i iduća bi godina mogla biit ludo zanimljiva, a nije isključeno ni da će granice u najzahtjevnijoj atletskoj disciplini biti još malo pomaknute.

Linker
05. svibanj 2024 17:30