Jakob Ingebrigtsen

 JEWEL SAMAD Afp
ČUDO IZ SANDNESA

Luda godina trkačkog fenomena: Od ružnog razlaza s ocem do ispisivanja novih povijesnih stranica

Jakob Ingebrigtsen (22) obranio je europsko zlato u krosu, potvrdivši se kao apsolutni vladar na svim podlogama
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 12. prosinac 2022. 18:29

Bila je ovo još jedna godina u kojoj je Jakob Ingebrigtsen (22) potvrdio da je trkački fenomen. Ne možemo reći da je zlato na nedjeljnom Europskom prvenstvu u Torinu bilo šlag na tortu jer imao je ove godine daleko važnijih medalja i uspjeha, ali svakako je to bila efektna "točka na i" sezone u kojoj je još jednom pokazao da je čovjek za sve podloge i za sva godišnja doba. I sezone u kojoj je bilo svega, od raskida suradnje s ocem i trenerom Gjertom do ispisivanja novih povijesnih stranica.

Odavno je mladi Norvežanin skrenuo pozornost na sebe, kako čudesnim talentom, tako i činjenicom da dolazi iz nevjerojatne sportske obitelji. Starija su mu braća Henrik i Filip bili europski prvaci na 1500 metara, a Jakob je krenuo njihovim stopama, a vrlo brzo ih i obilato nadmašio. U Berlinu je prije četiri godine postao treći član obitelji na europskom tronu na 1500 metara, ali nije se zaustavio na tome, već je osvojio zlato i na 5000 metara, te s nepunih 18 postao najmlađi europski trkački prvak svih vremena.

Ingebrigtseni su velike zvijezde u Norveškoj, o njima se već godinama prikazuje reality-show Team Ingebrigtsen koji prati svakodnevne izazove kroz koje su prolazila i prolaze braća na putu do trkačkog vrha. Tata Gjert koji je sam sebe nazivao diktatorom godinama je bio na čelu obiteljskog tima i kontrolirao svaki korak svojih sinova. Oduvijek je tvrdio da ne vidi razlog zašto njegovi sinovi jednog dana ne bi pobjeđivali "nepobjedive" Afrikance i bili svjetski prvaci, a najtalentiraniji Jakob je i potvrdio njegove riječi.

Lani je u Tokiju postao prvi Europljanin nakon gotovo 30 godina s olimpijskim zlatom na 1500 metara, a ovo je ljeto u Eugeneu postao i prvi svjetski prvak na 5000 m rođen na Starom kontinentu nakon Irca Eamonna Coghlana 1983. Ovo potonje zlato, međutim, nije osvojio pod tatinom dirigentskom palicom. Braća su, naime, početkom godine objavila da im Gjert više nije trener, a u šturom su priopćenju kao razlog naveli njegovo zdravlje.

No, priča je ipak bila drugačija i nekoliko mjeseci kasnije je izašlo na vidjelo da su odnosi u obitelji popucali. U intervjuu za New York Times u srpnju Henrik i Jakob su otkrili da je očeva nervoza prečesto prije natjecanja znala prerastati u ljutnju i da se to počelo odražavati na sve. Kao primjer su naveli epizodu od prije nekoliko godina kada je tata napao Jakoba na dan natjecanja, smatrajuću da je pojeo previše za ručak. Prkosni Jakob je reagirao tako da je uzeo još jednu porciju, na što je Gjert potpuno izgubio živce, izletio van i nikome se nije javljao sljedećih deset sati.

- Takve stvari nisu optimalne na dan natjecanja. Taj primjer je jedan od razloga zašto smo odlučili prekinuti taj odnos otac-trener - pojasnio je Henrik.

Gjert je nakon objave intervjua odgovorio samo kratkom porukom:

- To su obične besmislice.

image

U Münchenu je ove godine obranio europske naslove na 1500 i 5000 metara

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Na čelo tima došao je Henrik, preuzevši administrativne zadaće, a tatin odlazak se nije previše osjetio na Jakobovim rezultatima iako je pretrpio i dva udarca ove godine. Prvi mu se dogodio na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu kada je na 1500 m poražen od Etiopljanina Samuela Tefere i to samo nekoliko tjedana nakon što je u istoj disciplini srušio svjetski dvoranski rekord. Sljedeći je dan objavio da se nije osjećao dobro u finalu i da je testiranje potvrdilo da je zaražen Covidom.

Na ljetnom SP-u u Eugeneu nije imao problema sa zdravljem i kao što smo već spomenuli, otpuhnuo je Afrikance na 5000 metara, ali prije toga je u finalu na 1500 m neočekivano izgubio od Britanca Jakea Wightmana. Nije se tada baš istaknuo korektnošću jer je nakon utrke izjavio kako je izgubio od lošijeg trkača. Od negativnih ga je kritika tada morao braniti i Henrik, objašnjavajući kako Jakob nije arogantan, već je takav stav potreban ako želi biti pobjednik.

Nekoliko tjedana kasnije u Münchenu nije izgubio ni od koga, već je u velikom stilu obranio naslove europskog prvaka na 1500 i 5000 m. Dodao je tome i trijumf u Dijamantnoj ligi, a ove je nedjelje obranio i naslov kontinentalnog prvaka u krosu na vrlo izazovnoj i teškoj stazi od 9672 metra.

image

Ingebrigtsen je u nedjelju u Torinu još jednom bio neuhvatljiv za sve

JASPER JACOBS Belga Via Afp

U svojoj kolekciji sada ima devet europskih seniorskih titula - dvije u krosu, četiri na stadionu i tri u dvorani. Dečko iz Sandnesa danas je istinski vladar europskog trčanja. I ne samo europskog. A tek su mu 22 godine. I uopće ne sumnjamo da ćemo još puno toga vidjeti od Jakoba. Dogodine je Svjetsko prvenstvo u Budimpešti na kojem će biti silno motiviran da osvoji krunu na 1500 m koja mu je izmakla u Eugeneu. Prije toga će u Istanbulu imati priliku još malo obogatiti svoj životopis europskim dvoranskim medaljama, a kraj godine je rezerviran za novo EP u krosu.

I još jedna važna stvar. U veljači 2024. je Svjetsko prvenstvo u krosu u Hrvatskoj, u Medulinu. Bilo bi fantastično kada bismo Ingebrigtsena vidjeli u Istri u lovu na prvu svjetsku krunu u ovoj zahtjevnoj disciplini.

Linker
06. svibanj 2024 20:45