MATIJA DJANJESIC Cropix
BROJKE SVE GOVORE

Memorijal Borisa Hanžekovića ostao u vrhu svjetske atletike: TV prijenos išao u više 130 zemalja...

Na mitingu je postavljeno pet novih rekorda mitinga: u skoku s motkom (Ž), na 400 metara prepone (Ž)...
Piše: HinaObjavljeno: 12. rujan 2022. 13:24

Memorijal Borisa Hanžekovića je i u svojem 72. izdanju, ovoga puta kao trodnevni miting, ostao u samom vrhu svjetskih atletskih mitinga, svjedoče brojke o gledanosti koje su u ponedjeljak objavili organizatori.

Natjecanja na Zagreb City Challengeu na Trgu bana Jelačića, Memorijalu Ivana Ivančića pokraj Zagrebačkih fontana i središnjem događaju na stadionu Mladosti vidjeli su putem televizijskog prijenosa gledatelji u više od 130 zemalja.

Prema bodovanju World Athleticsa, koje uključuje kvalitetu atletičara i rezultata ostvarenih na mitingu, 72. Boris Hanžeković memorijal zauzima na kraju sezone treće mjesto među mitinzima Continental Tour Gold serije te ukupno 16. mjesto na svijetu.

Kako su objavili organizatori u ponedjeljak, 72. Boris Hanžeković memorijal je s 88 381 bodova 3. u Continental Tour Gold seriji i ukupno 16. na ljestvici World Athleticsa.

Na mitingu je nastupilo devet osvajača svjetskih medalja iz Eugena i 18 osvajača europskih medalja iz Münchena te pet pobjednika Dijamantne lige.

Hrvatska bacačica diska Sandra Perković došla je do desete pobjede na mitingu, s najboljim rezultatom sezone - 68.46 metara.

Na mitingu je postavljeno pet novih rekorda mitinga: u skoku s motkom (Ž), na 400 metara prepone (Ž), na milju i 1500 metara (u istoj utrci) te na 2000 metara sa zaprekama. Također je ostvaren i najbolji rezultat sezone na svijetu na 2.000 m sa zaprekama. Osim toga atletičari su postavili i pet nacionalnih rekorda, postavili 37 osobnih rekorda i jedan europski u rekord U18 (Niels Laros, 7:48.25), dok je El Bakkali na 2.000 m sa zaprekama (5:14.03) istrčao treći rezultat svih vremena u toj disciplini koji je ujedno i afrički rekord.

Organizatori na kraju napominju da je više od 130 zemalja svijeta na svim kontinentima vidjelo je televizijsku sliku s mitinga, a još deseci tisuća preko YouTubea World Athleticsa.

Linker
19. travanj 2024 03:45