TIZIANA FABI Afp
ATLETIKA SP

Mihaljević četvrti u finalu bacanja kugle na SP u Beogradu! Brazilac Darlan Romani napravio veliko iznanađenje

Hrvatska atletičarka Ivana Lončarek nije se ranije uspjela plasirati među 24 preponašice
Piše: HinaObjavljeno: 19. ožujak 2022. 21:28

Hrvatski atletičar Filip Mihaljević zauzeo je četvrto mjesto u finalu bacanja kugle na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu s daljinom od 21.83 metara.

Mihaljević je 21.51 bacio u prvoj seriji, u drugoj je dostigao 21.05, u trećoj prestupio, da bi 21.83 metra bacio u četvrtom pokušaju. U zadnjoj seriji Mihaljević je došao do 21.81 metra.

Za Filipa hitac centimetar kraći od njegova rekorda ipak nije bio dovoljan za odličje jer su trojica medaljonoša bacali obilato preko 22 metra. Veliko iznenađenje napravio je Brazilac Darlan Romani (22.53), koji je prekinuo pobjednički niz od 26 pobjeda vladara ove discipline Amerikanca Ryana Crousera (22.44) i uzeo zlato.

Brončani je bio Novozelanđanin Tom Walsh (22.31).

Mihaljević je ušao u natjecanje s trećim najboljim rezultatom u ovoj sezoni i dvoranskim rekordom (21.84), a hrvatski rekorder u bacanju kugle osvajač je posljednjeg hrvatskog odličja na dvoranskom SP-u - bio je brončani 2016. u Portlandu.

Hrvatska atletičarka Ivana Lončarek nije se ranije uspjela plasirati među 24 preponašice koje će se natjecati u polufinalu na 60m prepone. Lončarek je bila četvrta u drugoj kvalifikacijskoj skupini s vremenom 8.19 sekundi, a za izravan plasman je trebala biti među prve tri. Nakon što su završena natjecanja u svih šest kvalifikacijskih skupina, pokazalo se da je rezultat Lončarek ukupno 28. vrijeme, što nije bilo dovoljno da bi se po vremenu našla među polufinalisticama.Plasman u polufinale je promašila za dvije stotinke.

Da je uspjela ponoviti svoj najbolji rezultat iz ove sezone (8.11), Lončarek bi se bez poteškoća plasirala u polufinale.

Jacobs svjetski prvak na 60 metara

Talijanski sprinter Lamont Marcell Jacobs, senzacionalni olimpijski pobjednik na 100 metara, postao je svjetski dvoranski prvak u Beogradu na 60 metara.

Talijan rođen u Teksasu pobijedio je sa 6.41 sekundi ispred dvojice Amerikanaca - branitelja naslova Christiana Colemana (6.41) i Marvina Bracya (6.44) u najiščekivanoj utrci prvenstva. Coleman se vratio utrkama nakon 18 mjeseci suspenzije zbog izbjegavanja doping kontrole, a nakon što je u Beogradu izgubio u foto-finišu, za tri tisućinke sekunde, nije se htio fotografirati s Jacobsom.

Atletičarka s Bahama Shaunae Miller Uibo osvojila je zlatnu medalju u utrci na 400 metara. Dvostruka olimpijska prvakinja do zlata je došla za 50.31 sekundu, što je najbolji rezultat ove sezone u svijetu. Srebro je osvojila Nizozemka Femke Bol s vremenom 50.57 sekundi, a jamajčanska natjecateljica Stephanie McPherson stigla je do brončane medalje s 50.79, što je ujedno i novi rekord Jamajke.

Amerikanka Sandy Morris zlatna je u skoku s motkom na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu. Amerikanka je do zlata stigla preskočivši 4.80 metara, a s visinom od 4.75 metara Amerikanka Katie Nugeotte osvojila je srebrnu medalju. Do bronce je stigla slovenska atletičarka Tina Šutej koja je skočila u visinu kao i Nuogeotte, ali iz više pokušaja.

Španjolac Mariano Garcia novi je svjetski prvak na 800 metara, a do zlata je stigao u vremenu 1:46,20 minuta. Tek 17-godišnji Kenijac Noah Kibet svoju prvu veliku utrku je istrčao u vremenu 1:46,35 minuta, što mu je bilo dovoljno za srebrnu medalju, a treće mjesto zauzeo je Amerikanac Bryce Hoppel (1:46,51).

Atletičaru Trinidada i Tobaga Jeremyju Richardsu pripalo je zlato u utrci na 400 metara. Richards je do zlatne medalje stigao novim rekordom svjetskih prvenstava koji sada iznosi točno 45 sekundi, drugi je bio Amerikanac Trevor Basset s osobnim rekordom 45.05, a brončanu medalju osvojio je Šveđanin Carl Bengstrom s 45.33, srušivši državni rekord. Novi svjetski rekord prvensatva oboren je i u utrci na 1500 metara u ženskoj konkurenciji u kojoj je slavila Etiopljanka Gudaf Tsegay (3:57.19) isprred sunarodnjakinja Axumawit Embaje (4:02.29) i Hirut Mesheše (4:03.39).

Ukrajinska 20-godišnja skakačica u vis Jaroslava Mahučih nova je dvoranska svjetska prvakinja, a naslov je osvojila preskočivši 202 cm na SP-u u Beogradu.Aktualna europska prvakinja iz Toruna 2021., svjetska doprvakinja na otvorenom iz Dohe 2019. i osvajačica olimpijske bronce iz Tokija, do najvećeg uspjeha u karijeri stigla je nakon dramatične borbe s Australkom Eleanor Patterson koja je preskočila dva metra i postavila novi dvoranski rekord Oceanije.Mahučih je visinu od dva metra preskočila tek u trećem pokušaju, a onda iz prvog preletjela letvicu na 202 cm, visinu koju Patterson nije uspjela svladati.

Broncu je u beogradskoj Areni osvojila Kazahstanka Nadežda Dubovickaja koja je sa 198 cm postavila novi dvoranski rekord Azije.

Linker
25. travanj 2024 05:49