RONALD GORSIC Cropix
DIJAMANTNA LIGA

Mihaljević osigurao mjesto u eliti i lov na dijamant! Najbolji hrvatski atletičar putuje na veliko finale

Filip Mihaljević je osvojio četvrto mjesto na pretposljednjem mitingu Dijamantne lige u Bruxellesu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. rujan 2022. 19:14

Najbolji hrvatski atletičar Filip Mihaljević osvojio je četvrto mjesto na pretposljednjem mitingu Dijamantne lige u Bruxellesu čime je osigurao i plasman u veliko finale koje će se sljedeći tjedan održati u Zürichu. Europski prvak bacio je kuglu 21,13 metara što mu nije bilo dovoljno za Top 3 plasman, ali jest za glavni cilj s kojim je doputovao u Belgiju. Ugrabio je pet bodova kojima je skočio na četvrto mjesto u dijamantnom poretku i potvrdio svoje mjesto u elitnom šesteročlanom društvu koje idući tjedan kreće od nule u borbu za ukupnu pobjedu.

Bruxelles je među prvim velikim mitinzima uveo običaj da jednu disciplinu izvuče izvan stadiona i smjesti je dan ranije na nekoj od jedinstvenih lokacija u gradu. Često je upravo bacanje kugle imalo tu čast, a bilo je tako i ove godine pa su Mihaljević i društvo dobili priliku nastupiti na slikovitom Vismarktu, trgu na kojem se nekad prodavala riba, a danas je jedna od poznatijih briselskih atrakcija.

image
NIKOLA VILIC Cropix

Nisu Filipu strana takva izvanstadionska natjecanja, nastupao je već na njima i to ne samo u sklopu Hanžekovićeva memorijala, a dobro se u takvim uvjetima snašao i jučer. Želio je popraviti dojam nakon prošlotjednog slabijeg nastupa u Lausannei gdje je završio na posljednjem, osmom mjestu (20,91) i uspio je u tome.

Dakako, glavni cilj je bio izboriti finale Dijamantne lige čime bi najbolju sezonu u karijeri još malo začinio. Nakon Lausanne je pao na diobu petog mjesta s Talijanom Nickom Ponzijem, obojica su imala po osam bodova. Kako u finalu ima mjesta samo za šestoricu, a Mihaljevića i Ponzija su mogli preskočiti Novozelanđanin Jacko Gill i Amerikanac Josh Awotunde, bilo je jasno da nas čeka uzbudljiva bitka.

Da je u malo boljem ritmu nego prošlog tjedna, div iz Livna pokazao je već u prvoj seriji kada je bacio spomenutih 21,13 m čime je zasjeo na treće mjesto. Nije u sljedeća dva pokušaja uspio nadmašiti taj rezultat (20,54 i 20,94), ali nije izgubio ni poziciju. U četvrtoj je seriji ipak skliznuo na četvrto mjesto, bacio je 20,89, a ispred njega se ubacio Gill s hicem od 21,22 m. I dalje je, međutim, držao u ruci kartu za finale jer su Ponzio i Awotunde bili iza njega, a Sinančević je bio posljednji što je značilo da ga je Filip prestigao u "virtualnom" poretku.

Neispravan hitac u petoj seriji značio je i kraj natjecanja za našeg atletičara jer samo trojica najboljih imaju pravo na šesti pokušaj, ali puno važnije, nitko ga više nije prestigao što je značilo da je osigurao svoje mjesto u lovu na dijamant.

image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX Cropix

A što se tiče pobjede u Bruxellesu, nju je praktički već u drugoj seriji zapečatio svjetski i olimpijski doprvak Joe Kovacs, srušivši s 22,61 i rekord mitinga.

Dvodnevno finale u Zürichu na rasporedu je sljedeći tjedan i ponovno će dio programa biti u gradu, točnije na trgu Sechseläutenplatz na kojem će se natjecati i kuglaši. Osim Mihaljevića, finale je još ranije izborila i Sandra Perković koju borba za sedmi dijamant u bacanju diska čeka u četvrtak na stadionu Letzigrund. Posljednje finaliste doznat ćemo večeras kad je u Bruxellesu na rasporedu glavni dio programa.

REZULTATI

1. Joe Kovacs (SAD) 22,61
2. Tom Walsh (NZ) 21,60
3. Jacko Gill (NZ) 21,32
4. FILIP MIHALJEVIĆ (HRV) 21,13
5. Nick Ponzio (Ita) 21,06
6. Adrian Piperi (SAD) 20,88
7. Armin Sinančević (Srb) 20,84
8. Josh Awotunde (SAD) 20,69

POREDAK ZA FINALE

1. Joe Kovacs (SAD) 31 bod
2. Tom Walsh (NZ) 17
3. Ryan Crouser (SAD) 15
4. FILIP MIHALJEVIĆ (HRV) 13
5. Jacko Gill (NZ) 12
5. Nick Ponzio (Ita) 12

Linker
25. travanj 2024 17:11