Jana Koscak

 SONA MALETER FOR EUROPEAN ATHLETICS Sona Maleter For European Athletics
OZLJEDA GLEŽNJA

Mlada hrvatska nada bila je spremna za veliki rezultat, a onda šok: Jana Koščak morala odustati od SP-a

Ostaje nada da joj ove posljednje nedaće neće ugroziti plasman i nastup na Olimpijskim igrama
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. ožujak 2024. 14:25

Na žalost, nije dugo trajalo prvo veliko seniorsko natjecanje u karijeri najveće nade hrvatske atletike Jane Koščak (17). Mlada Varaždinka došla je s velikim ambicijama na Svjetsko dvoransko prvenstvo u Glasgow, ali uspjela je odraditi samo jednu disciplinu petoboja prije nego što se povukla zbog novih problema s ozljedom.

Jana je u najveći škotski grad stigla kao najmlađa sudionica ovog SP-a u ženskoj kategoriji. Ujedno je sa 17 godina i 287 dana bila i najmlađa sudionica petoboja u povijesti na svjetskim dvoranskim prvenstvima, nadmašivši Britanku Morgan Lake koja je na SP-u u Portlandu 2016. imala 18 godina i 311 dana. Lijepi su to podaci koji svjedoče o Janinom neupitnom talentu, ali njezina škotska pustolovina nije imala lijep završetak.

Dalo se naslutiti već u prvoj disciplini da nije sve kako treba. Bila je Jana posljednja u svojoj skupini na 60 m prepone, a ukupno deveta, s rezultatom 8.51, što je 30 stotinki slabije od njezina osobnog rekorda i 14 stotinki sporije od rezultata koji je istrčala prošli mjesec u sklopu petoboja na mitingu u Tallinnu. Uskoro je, na žalost, stigla i potvrda da je Jana ozlijeđena i da neće startati u drugoj disciplini, skoku u vis, što je označilo i kraj njezina nastupa na ovom SP-u.

- Zabolio ju je gležanj. U ponedjeljak ide na magnetsku rezonancu, pa ćemo vidjeti kakvo je stanje - javio nam je Janin otac i trener Patrik.

Šteta, jer došla je Jana u Glasgow puna velikih nada i očekivanja koja nisu bila bez uporišta. Na spomenutom mitingu u Tallinnu popravila je osobni i hrvatski rekord (4436) iako još nije bila u punoj formi, te nije skrivala da na SP-u želi još malo pomaknuti vlastite granice. I neposredno prije odlaska u Škotsku rekla je kako očekuje minimalno hrvatski rekord, te da bi sve više od toga bilo odlično. A s obzirom na to da je dio najboljih svjetskih višebojki zaobišao ovo natjecanje i da je veliki broj atletičarki na startnoj listi bio prilično izjednačen po osobnim rekordima, otvarale su se velike mogućnosti.

Sve je, međutim, palo u vodu već nakon prve discipline i uvelike podsjetilo na lanjsko Europsko juniorsko prvenstvo u Jeruzalemu. Tamo je Jana došla kao izrazita favoritkinja za zlato u sedmoboju, ali u trećoj disciplini, bacanju kugle, zadobila je ozljedu stražnje lože. Iako je i dalje bila u vodstvu, bila je prisiljena okončati natjecanje.

Nadajmo se samo da se serija ovih problema neće nastaviti jer Jana je doista ogroman potencijal i bila bi šteta da joj ozljede zakoče napredak. Također, ostaje nada da joj ove posljednje nedaće neće ugroziti plasman i nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Ovo je SP nudilo priliku za skupljanje velikih bodova za svjetski renking, a ovako će Jana za potvrdu olimpijske ulaznice morati loviti jedan kvalitetan rezultat u sedmoboju kad krene sezona na otvorenom.

Višeboj je izrazito zahtjevna disciplina, osjeća to na svojoj koži i Jana, ali nije jedina u tome. Zbog ozljeda su trenutno izvan pogona dvostruka olimpijska pobjednica Nafissatou Thiam i svjetska doprvakinja Anna Hall, a bolno je bilo gledati ono što se u petak dogodilo Mariji Vicente, prvoj favoritkinji za zlato u Glasgowu. Španjolka koja je u mlađim kategorijama bila podjednako dominantna kao Jana imala je posljednjih godina niz problema s ozljedama. Činilo se da ih je napokon dovela pod kontrolu, briljirala je ove zime i došla na SP s najboljim rezultatom na svjetskoj ljestvici. I krenula je s uvjerljivo najboljim rezultatom na preponama (8.07), a onda se ozlijedila prilikom zaleta na visu i u suzama završila natjecanje.

Linker
18. travanj 2024 18:16