Istria 100, 2023, utrka, trail

 Shuttersport.eu
Jedinstvena prilika

Na Istarskom poluotoku traže se ulaznice za svjetski finale: svjetski mediji dolaze nas pratiti

Više od pet tisuća ljubitelja trail trčanja i turista iz 69 zemalja koji će se ovog travnja
Piše: SNObjavljeno: 26. ožujak 2024. 20:51

Visoka trail utrka Istra 100 by UTMB race i ove će godine biti središte svjetskog trail running svijeta, od 4. do 7. travnja. Za utrku je prijavljeno više od 2600 natjecatelja, ogromnih 35 posto više u odnosu na prošlu godinu. Za povećanje su najzaslužniji međunarodni trkači što će sigurno pozitivno utjecati na početak turističke sezone budući da će svi u Istru dolaziti s navijačima, obiteljima i prijateljima. Zbog svih njih očekuje se više od 5000 sudionika ovog događaja. Iako su sve udaljenosti (168 km, 110 km, 69 km, 42 km, 21 km) u potpunosti rasprodane u rekordnom vremenu, još uvijek stižu upiti za dodatnim mjestom, većinom od međunarodnih natjecatelja.

"Ovo je izvrstan početak turističke sezone i potvrda našeg marljivog rada u proteklom desetljeću. Prošlogodišnje, 10. izdanje utrke, je ostvarilo veliki proboj u globalnoj zajednici. Imali smo hvaljenog američkog trail trkača Jima Walmsleya kojem je Istria 100 by UTMB bila prva utrku sezone. Ispostavilo se da mu je pobjeda na #istria100 donijela izravan ulazak u finale UTMB World Series: 2023 Dacia UTMB Mont-Blanc u Chamonixu u Francuskoj, gdje nije samo pobijedio, već je postavio i novi rekord staze", rekla je direktorica utrke Ivana Malović Gral i nastavila…

image

Istria 100, 2023, utrka, trail

Shuttersport.eu

Sve veći broj dama sudjeluje u utrci

"Nakon Jimovog uspjeha u Francuskoj, svi mediji koji su pratili njegov uspjeh spominjali su Istria 100 by UTMB kao njegovu odskočnu dasku do UTMB Word Series Thronea što je bio dodatni faktor koji je ove godine privukao mnogo više trkača. S ponosom možemo najaviti da će Pau Capell (Španjolska), bivši UTMB pobjednik i također rekorder UTMB staze, trčati utrku od 110 km s Pablom Villom (Španjolska). Juuso Simpanen (Finska) se ove godine vraća u Istru kako bi se probio do medalje i dobio priliku na 2024 Dacia UTMB Mont-Blanc. Ženska utrka na 100 milja također će biti zahtjevna. Dolaze Claire Bannwarth (Francuska), Alessandra Boifava (Italija), Charlotte D‘Alencon (Francuska), Ida-Sophie Hegemann (Njemačka) i Marina Oana (Rumunjska). Sve one ciljaju medalju. No, nisu ove dame jedine s velikim ambicijama! Svjedoci smo novog trenda i sve većeg broja dama u utrkama. Ove godine imamo više od 30 posto natjecateljica", izdvojila je još Malović Gral.

image

Istria 100, 2023, utrka, trail

Shuttersport.eu

Istria 100 by UTMB prva je proljetna utrka UTMB Svjetske serije i uvodna utrka za trail trkače, i profesionalce i amatere. Stoga je za većinu njih od velike važnosti postići što bolji rezultat na početku sezone.

Hrvati protiv najboljih na svijetu

"Utrci će se pridružiti trkači iz cijelog svijeta, no zamjetan je porast interesa za utrku španjolskih, francuskih, njemačkih i britanskih trail trkača. Uz njih, naše najbliže susjedne zemlje Austrija, Slovenija i Italija te zemlje srednje i istočne Europe, Poljska, Rumunjska i Češka bit će značajno zastupljene u svim utrkama. Za hrvatske trkače ovo će ponovno biti prilika da se natječu s nekima od najboljih svjetskih trail trkača", dodao je Marko Gregurić, druga polovica tima direktora utrke.

I u prošlogodišnjem izdanju Hrvatska je imala osvajača trofeja. Riječanin Pavle Kruljac natjecao se rame uz rame sa spomenutim Walsleyjem i Francuzom Arthurom Joyeuxom Bouillonom. Završio je tada kao treći što mu je osiguralo izravan plasman na UTMB World Series Finals. Ove godine se odmara od trčanja Istrom, no utrku će pomno pratiti: "Jako sam znatiželjan kakva će biti utrka na 100 milja. Bit će žestoka konkurencija. Kladim se na finskog trail trkača Simpanena jer poznaje teren, ali nikad se ne zna. Moglo bi biti mnogo iznenađenja. I ne samo u utrci na 100 milja nego i u ostalima".

image

Istria 100, 2023, utrka, trail

Shuttersport.eu

Svi trkači imat će priliku trčati kroz srce istarskog poluotoka i iskusiti sve moguće aspekte trail trčanja, od tehničkih terena i šuma do srednjovjekovnih gradova, gradića na brdima, gradskih središta i naravno, zadivljujućih panoramskih pogleda. Ove raznolike udaljenosti, od kojih svaka počinje u jednom od povijesnih i kulturnih dragulja, poslužit će svima, od iskusnih ultramaratonaca do početnika u svijetu trail trčanja, pomičući svoje fizičke i osobne granice. Dok je start staza raspoređen po cijeloj Istri od Labina, Buzeta, Motovuna do Grožnjana, cilj svih je na zapadnom dijelu poluotoka, u Umagu, gradu s više od 45 km obale. q

Linker
02. svibanj 2024 17:09