Carl Lewis, Felipe Bardi Dos Santos, Jose Alnardo Gonzalez Soto i Emanuel Archibald

 Ernesto Benavides/afp/profimedia
PROMJENE U ATLETICI

Najavljeno testiranje novog pravila, legenda to žestoko osudila: ‘Za ove šale biste trebali čekati 1. travnja‘

Ove godine bi se mogao testirati novi način natjecanja u skoku u dalj s cljem da se eliminiraju prijestupi
Piše: HinaObjavljeno: 20. veljača 2024. 17:55

Izvršni direktor Međunarodnog atletskog saveza (World Athletics) Jon Ridgeon najavio je kako bi se ove godine mogao testirati novi način natjecanja u skoku u dalj s cljem da se eliminiraju prijestupi.

"Na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu u Budimpešti trećina svih skokova bili su prijestupi. To ne funkcionira, radi se o velikom gubitku vremena. Zato bismo uveli zonu za odraz umjesto odskočne daske pa bi smo mjerili skokove od trenutka odraza do samog doskoka. Tako bi se mjerio svaki skok čime bi se povećala natjecateljska drama. Trenutčno još radimo na tome kako bi se duljine skokova što brže izmjerile, a ne da na njih čekamo 20 do 30 sekundi", kazao je Ridgeon koji smatra da bi s novim pravilom ova atlatska disciplina postala atraktivnija za gledatelje.

Ideja je da se novi način mjerenja skokova testira u suradnji s najboljim daljašima i daljašicama tijekom ove godine, dok se predstavljanje novog pravila na globalnoj razini ne bi dogodilo prije 2026. godine.

Novo pravilo žestoko je kritizirao četverostruki olimpijski pobjednik u skoku u dalj i vlasnik trećeg najduljeg skoka u povijesti (8.87m), legendarni Amerikanac Carl Lewis.

"Za prvotravanjske šale biste trebali čekati 1. travnja. Izgleda da ovakvo razmišljanje samo podržava moj stav kako je skok udalj najzahtjevnija atletska disciplina, a ovaj prijedlog bi trebao eliminirati upravo ono što ju čini najzahtjevnijom. To je kako da kažete: ‘Hajmo povećati koš za slobodna bacanja jer ih toliki ljudi promašuju‘", objavio je Lewis putem društvene mreže X.

Linker
20. travanj 2024 19:24