Julian Finney/Getty Images / Getty Images
NOVA ATLETSKA SRAMOTA

NAJBOLJA ATLETIČARKA SVIJETA NE SPAVA MIRNO 'Trener trovač' mogao bi i nju skupo stajati?

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 22. lipanj 2016. 21:13

Aferama s dopingom u atletici nema kraja. Nakon skandalozne priče s ruskim atletičarima i sustavnom varanju na antidoping kontrolama dugi niz godina, sada se polako nazire kraj lijepe sage o nevjerojatnim uspjesima istočnoafričkih dugoprugaša.

Pod optužbama su Kenijci, ali prava bomba tek bi mogla uslijediti nakon što je u ponedjeljak u Sabadellu, dvadesetak kilometara od Barcelone, španjolska policija uhitila čuvenog trenera Jamu Adena i neimenovanog fizioterapeuta iz Monte Carla.

Sumnja traje dulje

U najmanje dvije od četiri hotelske sobe slijedom akcije kodnog imena “Operacion de los Mosos” pronađeno je svega i svačega, najviše, čini se, stvari vezanih za EPO (krvni doping).
Jama Aden nije bilo tko, ovaj negdašnji somalijski dugoprugaš trener je najbolje atletičarke svijeta (dobitnice Laureusa za prošlu godinu) 25-godišnje Genzebe Dibabe. Etiopljanka je svjetska prvakinja na 1.500 metara i brončana na 5.000 metara, trostruka svjetska dvoranska prvakinja (najsvježije na 3.000 metara u Portlandu), koja drži četiri svjetska rekorda. Najvredniji je onaj na 1.500 metara (3:50.07), ostala tri su dvoranska.

- Dibaba je u ovom trenutku dugoprugaška junakinja. Atraktivna, privlači publiku, komunikativna, ruši rekorde... Ona je san za prodaju ulaznica - rekao je jedan ugledni član atletske zajednice.
Naglasak je na “u ovom trenutku”. Uhićenje Adena moglo bi naškoditi i sestrama trostruke olimpijske pobjednice Tirunesh Dibabe i srebrne olimpijke Ejegayehu Dibabe. Ona je i rođakinja olimpijske prvakinje Derarte Tulu, to je pravo atletsko obiteljsko stablo.

Problem je što se u Adena sumnja već određeno vrijeme, prošle godine suspendirano je dvoje atletičara, koje je on trenirao, Francuskinja Laila Traby i Kataranin Hamza Driouch. Hamza je poludio kad je pao na doping testu i tvrdi da je sve maslo njegova trenera. Jačanje injekcijama počelo je 2011.

- Pozvao bi me u sobu, samo on i ja, davao mi je injekcije triput tjedno. Kad sam pitao zašto je to dobro, on bi rekao za oporavak i da ga ne pitam više ako želim biti prvak. Rekao bi mi da sam mu kao sin, ja sam mu vjerovao.

Driouch je vijest o uhićenju Adena u ponedjeljak komentirao:
- Ovo je dobar dan za sport.
Američki trener John Cook, koji je svojedobno bio Adenov mentor, primio je prijetnje smrću nakon što je izrazio sumnje u Taoufika Makhloufija, Alžirca i olimpijskog pobjednika iz Londona 2012. Pogađate, Makhloufija je trenirao Aden.

Doping u autu

I Britanci su zabrinuti, njihova ikona Mo Farah veliki je prijatelj s Adenom! Dvostrukom olimpijskom pobjedniku iz Londona na 5.000 i 10.000 metara, peterostrukom svjetskom i europskom prvaku definitivno nije ugodno što je povezan s takvim čovjekom samo godinu dana nakon što je Američka antidoping agencija istraživala njegova trenera Alberta Salazara. Farah je ove zime bio u Etiopiji, viđao se s Adenom, imaju i zajedničke fotografije.

- Oni su veliki prijatelji. Adenovi atletičari najbolji su na svijetu i normalno je da Farah želi trenirati s njima, ali Mo bi morao imati više osjećaja. S pravom se distancirao od Salazara, ne mogu vjerovati da si je dopustio zajedničku fotografiju s Adenom - rekao je jedan od čelnih ljudi britanske atletike.

Insajder u IAAF-u tvrdi da je ovo “posljednji dio u slagalici” istrage, koja je pokrenuta prošle godine. U srpnju prošle godine španjolska je policija na zahtjev IAAF-a zaustavila automobil, u kojemu su bili Adenovi atletičari na putu prema kampu u Font Romeu. Vjeruje se da je u tom automobilu također pronađeno nešto vezano za doping. Za sada ne postoje nikakvi dokazi da je Mo Farah upleten u bilo što krivo, no, nije dobro za njega sve ovo što se događa.

----------------------------------------------------------------------------------
Uhićenje je rezultat istrage pokrenute još 2013.
Svjetska atletska federacija oglasila se priopćenjem nakon uhićenja Adena.
- Uhićenje Jame Adena produkt je duge istrage koju je IAAF pokrenuo 2013. u suradnji s Interpolom, španjolskim vlastima i španjolskom antidoping agencijom. Koristit ćemo sva moguća sredstva da bismo zaštitili čistoću atletičara i integritet našeg sporta. To uključuje istraživanje svih, uključujući trenere, koji svjesno truju atletičare. Dok traje istraga, nećemo do daljnjeg ništa komentirati.

----------------------------------------------------------------------------------

Linker
12. svibanj 2024 09:31