REUTERS/Kai Pfaffenbach
HRVATSKA U REKORDNOM BROJU

NAJBOLJI HRVATSKI ATLETIČAR NAJAVLJUJE EUROPSKO PRVENSTVO U BERLINU 'Gladan sam, a vuk najbolje lovi kad je gladan'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. kolovoz 2018. 17:38

"Dobar sam, dobar." Tako odgovara Stipe Žunić na pitanje u kakvoj je formi uoči početka Europskog prvenstva u Berlinu. Brončani bacač kugle s lanjskog Svjetskog prvenstva u Londonu već će danas biti u akciji, tako da ćemo brzo saznati koliko je zaista dobar.

Ova ga godina nije mazila. Zimsku je sezonu morao skratiti zbog problema s dišnim putovima, a i kasnije se nakupilo mnoštvo sitnijih problema. No unatoč svemu i dalje je u vrhu, na EP je stigao sa sedmim rezultatom među prijavljenim bacačima (21,36), odnosno petim ako računamo samo ljetni dio sezone.

Odlično u brdima

"Ova je sezona jako teška, morao sam zimske pripreme raditi dva puta i to mi je uzelo stvarno puno energije. Prošla je sezona bila puno lakša, gdje god bih došao, bacao sam iznad 21 m jer sam bio odmoran, sve je išlo glatko. A ove godine stalno imam neke ozljedice. Evo, i na Mediteranskim sam igrama ozlijedio rame, o tome nisam ni pričao, to nam je uzelo desetak dana priprema. Posljednjih smo mjesec dana bili u Sloveniji i napravili smo dobre pripreme. Trenutno sam zdrav i stvarno se dobro osjećam", kaže 27-godišnji Zadranin.

S velikim zadovoljstvom govori o tjednima u Slovenskoj Bistrici, dojam je da mu je upravo to trebalo da bi stvari sjele na svoje mjesto.

"Bili smo bogu iza nogu, u brdima. To mi je odgovaralo, malo izolacije od Splita i od vrućina. Malo smo se povukli da se možemo fokusirati jer nam je to najviše i trebalo, mir i tišina. Napravio sam nešto u tih zadnjih mjesec dana, a u posljednja sam dva tjedna skupio više od 300 hitaca, što je odlično. Ove mi je godine snaga slabija nego lani, ali sam poradio na tehnici, a ona je u rotaciji jako osjetljiva, nema prostora ni za najmanje pogreške. Sada naštimavam taj osjećaj da uvijek bude isti kada izađem na borilište."

Kvalifikacije će u Berlinu biti specifične jer se neće održavati na stadionu, nego u centru grada, pred montažnim tribinama na Breitscheidplatzu. Morali su kuglaši misliti i o tome jer je krug s kojeg će se bacati u kvalifikacijama različit od onog kakav će biti dan kasnije, u finalu na Olimpijskim stadionu.

"Bacao sam u Sloveniji u dvorani na tom drvenom krugu i zadovoljan sam, težu sam kuglu bacao preko 20 metara. Tako da mislim da bih stvarno trebao biti dobar, ali ne mogu ništa proricati, vidjet ću kako ću se osjećati na dan natjecanja."

Zeznute kvalifikacije

Kvalifikacije su u tehničkim disciplinama, na neki način, uvijek priča za sebe. U finale će se danas plasirati oni koji bace dalje od 20,40 metara ili 12 najboljih.

"Nikad nije lako. Jednom se malo posklizneš, drugi ti put kugla pobjegne, treći put... I najvećim bacačima kvalifikacije znaju biti problem. Pa i Sandra je u Riju dvaput bacila disk u mrežu pa se tresla prije trećeg pokušaja, a ima sve moguće zlatne medalje."

Kaže da mu lanjska bronca nije otklonila pritisak jer ga on, jednostavno, nikad ne osjeća.

"Ne osjećam nikakav pritisak, na svako natjecanje dolazim bez opterećenja i uvijek kažem - treba biti pravi taj dan, najbolja verzija sebe. Na kraju možeš biti prvi ili šesti, takva je situacija trenutno u Europi. Možeš s 21,30 osvojiti zlato, a možeš biti i šesti. Digli su se Europljani, mislim da će Davida Storla i Michala Haratyka biti najteže pobijediti. Storl je na domaćem terenu, ima već tri europska zlata, dobar je ove godine. Haratyk je odličan, bacao je preko 22 metra. Međutim, i prošle je godine prije SP-a bacio 21,88 pa je bio nekoliko centimetara iza mene u finalu. Medalja je moguća, samo ja trebam biti Stipe."

Više me respektiraju

Žunić je na svom prvom EP-u, prije četiri godine u Zürichu, bio četvrti, a bio je to ujedno i početak niza. Na svakom natjecanju otada, na otvorenom i u dvorani, ušao je u finale.

"Primjećujem veći respekt suparnika. Svi znaju da je Stipe, kad dođe na veliko natjecanje, vjerojatno u najboljoj formi i da može napraviti puno. Negdje sam imao više sreće, negdje manje, od Beograda, Praga, Züricha, Amsterdama, Rija... Ali svugdje sam bio u finalu, svugdje sam bio u žiži. Berlin bi trebao biti vrhunac moje forme, iako ove sezone već imam 21,36. No mogu bacati i dalje, a to bi onda već bilo na razini mog državnog rekorda", rekao je Stipe i za kraj još jednom istaknuo:

"Dolazim bez pritiska i gladan sam dobrog rezultata. Da nisam sposoban i da ne mogu, rekao bih, bila je teška sezona i ne očekujem ništa posebno, ali stvarno mogu. Vuk najbolje lovi kad je gladan, tako i ja!"

HRVATSKA U BERLINU

Atletičari

Mateo Ružić (400 m, 4x400 m)

Sven Cepuš (800 m, 4x400 m)

Daniel Daly (maraton)

Hrvoje Čukman (400 m prepone, 4x400 m)

Mateo Kovačić (4x400 m)

Mateo Parlov (4x400 m)

Bruno Erent (50 km hodanje)

Ivan Horvat (motka)

Filip Pravdica (dalj)

Stipe Žunić (kugla)

Filip Mihaljević (kugla)

Atletičarke

Bojana Bjeljac (maraton)

Matea Matošević Hačić (maraton)

Nikolina Stepan (maraton)

Nikolina Šustić Stanković (maraton)

Andrea Ivančević (100 m prepone)

Ivana Lončarek (100 m prepone)

Ivana Renić (50 km hodanje)

Ana Šimić (vis)

Sandra Perković (disk)

Marija Tolj (disk)

Anamari Kožul (kladivo)

Linker
04. svibanj 2024 22:09