Jana Koščak

 ATLETSKI KLUB AGRAM
NEZAUSTAVLJIVA JANA KOŠČAK

Najbolji petobojski U-18 rezultat u povijesti: ‘U početku su je čudno gledali, ali nakon prepona se sve promijenilo‘

Hrvatska 16-godišnja senzacija ostvarila impresivan rezultat u prvom seniorskom višeboju u karijeri
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. veljača 2023. 14:58

Atletski vikendi ove zime polako se pretvaraju u iščekivanje kakvo je novo čudo pripremljeno u radionici Jane Koščak, koji je novi rekord srušila, koju je novu granicu pomaknula. Da je 16-godišnja djevojka iz Varaždina izvanserijski talent znamo već dulje vrijeme, uostalom lani je osvojila zlato u sedmoboju na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu (U-18) u Jeruzalemu s petim rezultatom svih vremena u tom uzrastu, a sve što radi iz tjedna u tjedan od početka ove godine samo potvrđuje kakav ogroman potencijal nosi u sebi.

Rušila je proteklih vikenda rekorde u različitim disciplinama u mlađejuniorskoj i juniorskoj kategoriji, a ove je nedjelje u svojem pohodu zakoračila i u seniorske vode. I to na impresivan način. U Tallinnu je odradila prvi seniorski višeboj u karijeri, završila na visokom trećem mjestu u jakoj konkurenciji i još jednom ispisala povijest. I to ne samo hrvatske, već i svjetske atletike.

Skupila je, naime, 4432 boda u petoboju što je rezultat kakav nije ostvarila nijedna mlađa juniorka u povijesti! Ali nije ni to najbolje. Norvežanka Henriette Jæger je u mlađejuniorskom petoboju, dakle s nižim preponama (76,2 cm) i lakšom kuglom (3 kg) prije tri godine osvojila 4414 bodova što je službeno najbolji rezultat u povijesti. Jana Koščak u Tallinnu je u seniorskom petoboju, s višim preponama (84 cm) i težom kuglom (4 kg), osvojila 4432 boda! Dakle, više od Norvežanke uz, ponavljamo, više prepone i težu kuglu.

Komotno bismo mogli napisati da je Jana svjetska U-18 rekorderka u seniorskom petoboju, ali Svjetska atletska federacija (World Athletics) službeno nema tu kategoriju. No, zato će u mlađejuniorskom petoboju uskoro loviti najbolji rezultat u povijesti.

- Ona lakšu kuglu baca 14,50 metara, dakle tri metra dalje, a i na nižim bi preponama logično trebala biti brža nego na ovim, tako da u Zagrebu na višebojskom Prvenstvu Hrvatske može popraviti svjetski rekord Henriette Jæger. A ako to napravi, mislim da ga više nitko nikad neće srušiti - reći će dan kasnije Janin tata i trener Patrik Koščak.

image

Jana je u skoku u dalj sa 6,34 m srušila hrvatski seniorski rekord

HAS

Vratimo se još malo Janinom pothvatu u Tallinnu. U prvoj je disciplini, na 60 m prepone, istrčala fantastičnih 6.21 i srušila hrvatski mlađejuniorski rekord, da bi u nastavku natjecanja skočila u dalj 6,34 m i nadmašila seniorski, juniorski i mlađejuniorski dvoranski rekord. Naravno, s ukupnih 4432 boda je srušila i hrvatski seniorski i juniorski rekord u petoboju, pa ako sve zbrojimo, ispada da je u jednom danu postavila šest novih državnih rekorda u tri dobne kategorije.

Rekli smo već, 4432 boda u seniorskom petoboju nikad nije ostvarila nijedna mlađa juniorka, a na vječnoj juniorskoj ljestvici (U-20) s ovim je rezultatom na 11. mjestu. Na ovogodišnjoj seniorskoj ljestvici je, pak, na visokom petom mjestu. Nevjerojatne brojke...

- Sretna sam i zadovoljna - javila nam se dan kasnije Jana s aerodroma, a onda poput prave perfekcionistice dodala:

- Makar, s nekim disciplinama i nisam zadovoljna. Recimo, s visom i kuglom. I inače mi je kugla slabija disciplina, a vis u nedjelju nekako nije štimao. Ali opet, s daljom sam jako zadovoljna, jednako kao i s preponama, a 800 metara je bilo solidno. Teško je očekivati u petoboju da će sve discipline biti super i da ćete u svakoj rušiti osobni rekord, takav se možda poklopi jednom u životu. Možda je moglo i bolje, ali za moj prvi seniorski petoboj, ovo je bilo jako dobro.

Tata će isto priznati da malo žali zbog visa u kojem je preskočila 1,82 m, a ove je zime već skakala i 1,90.

- Ona je u nedjelju bila toliko moćna, toliko brza, toliko jaka, da se zbog te brzine nije mogla podići gore. Možda je i moja greška što nisam na vrijeme prepoznao koliko je jaka, nabrijana i raspoložena, pa da je malo primirim, možda bi onda i skokovi bili viši. Ali, sve je to super.

image

Patrik i Jana Koščak

HAS

Ostala je Jana samo 148 bodova od norme za seniorsko dvoransko EP koje će se sljedeći mjesec održati u Istanbulu. Sve su norme strašno pojačane za ovo EP kako bi se otvorila mogućnost plasmana preko renkinga, što Jani u ovom trenutku ne ide na ruku jer je odradila tek jedan seniorski višeboj što nije dovoljno za renking. Šteta, ali ne žale previše tata i kći.

- Ma ne, ona ima tek 16 godina, ne treba se time opterećivati. Meni je važno da vidim da je spremna za ljetnu sezonu i da može odraditi najvažnije ovogodišnje natjecanje, juniorsko EP, gdje očekujemo dobar rezultat. A ako bude dobar, vjerujem da bi se onda tu mogla polako početi loviti i kvota za Olimpijske igre u Parizu. U tom slučaju bi eventualno još jedan dobar rezultat mogao značiti da je u igri za Pariz - kaže Patrik.

Natjecanje u Tallinnu završilo je 25 višebojki od 28 koliko ih je startalo, a koliko je konkurencija bila jaka reći će podatak da je s 4702 boda pobijedila Poljakinja Adrianna Sulek koja je lani osvojila srebro u petoboju na dvoranskom SP-u te bila četvrta u sedmoboju na SP-u na otvorenom.

- Razgovarala sam dosta s Adrianom, čini se kao super cura, baš je opuštena. A i napravila jako dobar rezultat - ističe Jana, a Patrik dodaje:

- Svi su bili iznenađeni, gledali su Janu malo čudno u početku. Imao sam osjećaj da ne vjeruju da to može odraditi, da je klinka, ali kad je na preponama pobijedila Adriannu, već je bila drugačija priča. Ma, sve je bilo super i savršeno, dobivamo pohvale iz cijelog svijeta, ljudi ne mogu vjerovati kakve je rezultate postigla.

image

Jana u društvu svjetske doprvakinje, Poljakinje Adrianne Sulek

HAS

Dotaknuli smo se malo i kugle za koju i sama Jana kaže da joj je najslabija karika.

- Lakše ju je bacati ako ste malo teži, masa gradi masu. Tako da moram malo poraditi na snazi, ali isto tako, cure koje dobro bacaju kuglu loše skaču u vis, a meni je vis najjača disciplina. Vrijedi li zbog kugle dobiti 5 kilograma, pa da onda skočim 15 cm manje u visu? I da posljedično skačem lošije i u dalj? Trebam raditi malo više na snazi, ali imam još vremena za to. Trenutno mi je bitno da razvijem brzinu, a kasnije mogu raditi na tehnici i na snazi.

Rekla nam je nedavno da i na 800 metara ima još prostora za napredak.

- Ovo mi je bila tek treća utrka u životu na 800, tako da mi tu stvarno nedostaje iskustva. Trebate imati osjećaj za 800 metara, jer već nakon 400 postane teško i morate se znati nositi se tim. Meni to još fali, ali u Tallinnu sam popravila dvoranski osobni rekord za 12 sekundi. Odnosno istrčala sam onoliko koliko mi je na otvorenom osobni rekord, tako da bih onda vani trebala ići malo bolje.

Do kraja zime čeka je još nastup na seniorskom PH u nekoliko disciplina, te na višebojskom prvenstvu u, kako smo naveli, U-18 petoboju.

- Trebala je ići i na Balkansko prvenstvo, zvali su je i u Bansku Bystricu na najjači visaški dvoranski miting, ali otkazali smo to ponajprije zbog toga da se dobro odmori i pripremi za državno prvenstvo - zaključuje Patrik Koščak.

JANA U TALLINNU

UKUPNO: 4432 boda

60 m prepone: 8,21 - 1082

Skok u vis: 1,82 - 1003

Bacanje kugle: 11,40 - 621

Skok u dalj: 6,34 - 956

800 metara: 2:23.97 - 770

JANA U 2023. GODINI

- 5. na svjetskoj seniorskoj ljestvici u petoboju (4432)

- 1. na svjetskoj juniorskoj ljestvici (U-20) u petoboju (4432)

- 1. na svjetskoj mlađejuniorskoj ljestvici (U-18) u petoboju (4432)

- 4. na svjetskoj juniorskoj ljestvici (U-20) na 60 m prepone (8.21)

- 1. na svjetskoj mlađejuniorskoj ljestvici (U-18) na 60 m prepone (8.21)

- 1. na svjetskoj mlađejuniorskoj ljestvici (U-20) na 60 m prepone - 76,2 cm (8.26)

- 2. na svjetskoj mlađejuniorskoj ljestvici (U-18) u skoku u vis (1,90)

- 2. na svjetskoj juniorskoj ljestvici (U-20) u skoku u vis (1,90)

- 5. na svjetskoj juniorskoj ljestvici (U-20) u skoku u dalj (6,34)

- 1. na svjetskoj mlađejuniorskoj ljestvici (U-18) u skoku u dalj (6,34)

Linker
24. travanj 2024 23:48