Noah Lyles

 JEWEL SAMAD Afp
ŽELI SRUŠITI BOLTA

Najbrži čovjek na planetu: ‘Borio sam se s astmom, disleksijom i depresijom, a danas sam borac na stazi‘

Dvostruki svjetski prvak na 200 metara u Budimpešti se prvi put popeo na tron i na stotki
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. kolovoz 2023. 10:28

Kad su tamo sredinom svibnja tadašnji svjetski prvak na 100 metara Fred Kerley i aktualni olimpijski pobjednik Marcell Jacobs pokrenuli verbalni rat i uveli “trash talk” u atletiku, napisali smo da bi se lako moglo dogoditi da na kraju ljeta nijedan od njih neće nositi titulu kralja sprinta. Ali, nismo mogli ni pomisliti da će obojica na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti svoj put završiti već u polufinalu. Često to tako završava kad se puno priča, premda je u Budimpešti u konačnici najbrži čovjek svijeta postao još jedan veliki “brbljavac”. No, njegova je samouvjerenost očito bila puno čvršćim temeljima.

Dva naslova na 200 m

Noah Lyles ima iza sebe već dva naslova svjetskog prvaka na 200 metara, ima i treći rezultat svih vremena u toj disciplini, ali silno je želio postati i kralj stotke. Najavio je prije početka sezone da će se puno više posvetiti i kraćoj dionici jer u Budimpešti želi osvojiti dvostruku krunu, ali ruku na srce, ni uoči samog početka SP-a to nije djelovalo realno. Jer, u mađarsku je prijestolnicu stigao tek kao 20. na svjetskoj ljestvici s relativno skromnih 9.94. Skromnih, dakako, ako govorimo o lovu na svjetsko zlato.

image
JEWEL SAMAD Afp

Nije ga to, međutim, spriječilo da nekoliko dana prije dolaska u Budimpeštu smjelo najavi kako će stotku istrčati za 9.65, a 200 metara za 19.10, u vremenu novog svjetskog rekorda. Hoće li na pola kruga srušiti Usaina Bolta (19.19) doznat ćemo u nastavku tjedna, ali proročanstvo za stotku nije ispunio. No, posve je jasno da ga to nimalo ne brine jer i s 9.83, novim osobnim rekordom, postao je svjetski prvak i sada se slobodno može hvaliti da je trenutno najbrži čovjek na planetu.
- Došao sam ovamo po tri zlata, jedno sam pospremio, a sada dolaze i druga dva - istaknuo je 26-godišnjak s Floride koji će biti dio američke štafete 4x100 metara.

Uvjeren je da je još uvijek daleko od svojih granica.
- Dao sam pet svom treneru nakon pobjede i rekao sam mu da je najluđa stvar to što imamo još puno toga za poboljšati. A to je zastrašujuća pomisao.

Ponovio je još jednom zašto mu je toliko važan bio trijumf na 100 metara.
- U dubini duše znam da sam najbrži, ali da bih to mogao reći s najvećim samopouzdanjem, morao sam pobijediti na 100 metara.

Njegova javna prognoza da će u Budimpešti trčati 9.65 i 19.10 mnogima se nije svidjela jer su to doživjeli kao prepotenciju. No, Lyles kaže da nikad nije imao problema govoriti o svojim snovima.
- Moj cijeli život je borba. U najmlađim danima borio sam se da izađem iz bolnice. Nakon toga sam se borio da završim školu s disleksijom i poremećajem pažnje. Pokušavao sam pronaći svoj put, a sada se borim na stazi. Nije mi problem reći koji su moji snovi... Ako ne vjeruješ da ćeš trčati brzo, ne vjeruješ u sebe. Nije me briga vjerujete li vi da ja to mogu ili ne. Nije me briga ni ako ne uspijem, ali ću definitivno reći ono u što vjerujem.

Ovi boravci u bolnici koje je spomenuo odnose se na težak oblik astme s kojom se borio kao dijete. Zato i danas kad je na vrhu kao najvažniju osobu u životu ističe majku Keishu.
- Noćima nisam mogao spavati od kašlja, bio sam priključen na aparat za disanje i mama bi cijelo to vrijeme bila uz mene. Sjećam se i odlazaka u bolnicu usred noći, jer nisam mogao disati.

Netflix je nedavno najavio početak snimanja dokumentarne serije o najboljim svjetskim sprinterima, a upravo će Lyles biti jedna od najvećih zvijezda. Ima on već dosta iskustva jer je i NBC upravo prije početka SP-a premijerno prikazao dokumentarac “Untitled: The Noah Lyles Project”. U filmu se pojavljuje i najbrži čovjek svih vremena Usain Bolt koji poručuje Lylesu:
- Reći ću ti nešto... Zadrži svoj stav jer atletici trebaju osobnosti poput tvoje.

Jako zabavan i svestran

Ta poveznica s Boltom traje već jako dugo. Kad je u Dohi 2019. prvi put postao svjetski prvak na 200 m mnogi su ga usporedili s jamajčanskom munjom, ne samo zbog brzine, nego i zbog karaktera. Ni on sam nije skrivao da obožava Boltovu zabavnu crtu i da u tom smislu želi biti sličan Jamajčaninu. Otkrio je čak i da je putem YouTubea upijao show-programe koje je Bolt izvodio na stazi prije i nakon nastupa.

I baš poput Bolta, Lyles voli interakciju s publikom. Pleše, smije se, gestikulira. Izvan staze je vrlo svestran i zabavan. Dizajnira odjeću, uključujući i zanimljive čarape koje često nosi na natjecanjima, a objavio je i hip-hop album. No, unatoč vedroj naravi, prolazio je u životu i kroz teška razdoblja.

U kolovozu 2020. na društvenim je mrežama objavio da se bori s depresijom i da uzima lijekove.
- Samo sam htio na neki način razbiti stigmu da ljudi ne moraju uzimati lijekove ili da su lijekovi loša ideja i da je to za ljude koji su ludi. Ni uspjesi me u tom razdoblju nisu veselili. Sve se čini besmislenim kad ste u depresivnom stanju.

NOAH LYLES

Godine: 26

Država: SAD

Osobni rekordi: 100 m - 9.83, 200 m - 19.31

Uspjesi: svjetski prvak na 100 m (2023.), svjetski prvak na 200 m (2019. i 2022.), olimpijska bronca na 200 m (2021.)

Linker
23. travanj 2024 10:09