DAMIR KRAJAC Cropix
DEBI NA NAJVEĆOJ SCENI

Najveća nada hrvatske atletike pred izazovom karijere, u društvu velikih cura lovi još jedan hrvatski rekord

Najtalentiranija hrvatska atletičarka ovaj vikend u austrijskom Götzisu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. svibanj 2023. 09:04

Premda je tek prije nekoliko dana napunila 17 godina, najveća nada hrvatske atletike Jana Koščak već je ozbiljno zakoračila i u seniorske vode, a ovaj je vikend pred njom najveći dosadašnji izazov, ali i najveća moguća povlastica. Mlada Varaždinka nastupit će, naime, na najvećem i najprestižnijem višebojskom mitingu na svijetu kojem je već gotovo pet desetljeća domaćin gradić Götzis na zapadu Austrije. Zanimljivo je da će ovo Jani biti prvi seniorski sedmoboj u karijeri i odmah je čeka okršaj s elitom.

Koliko je Hypomeeting značajan u višebojskom svijetu, dočarat će podatak da je u osamdesetima Daley Thompson tu u dva navrata rušio svjetski rekord u desetoboju, a početkom ovog stoljeća to je napravio i Roman Šebrle. Za ovu je, pak, godinu napad na svjetski rekord otvoreno najavio aktualni olimpijski pobjednik Damian Warner, Kanađanin koji je posljednjih šest sezona nedodirljiv u Götzisu.

Najuglednije društvo

Naša će pažnja ipak više biti usmjerena prema natjecanju sedmobojki u kojem su kroz povijest pobjeđivale istinske veličine ove discipline poput Jackie Joyner-Kersee, Caroline Klüft, Jessice Ennis, Nafissatou Thiam... Lani je u Götzisu pobijedila aktualna olimpijska i svjetska doprvakinja, Nizozemka Anouk Vetter koja se ove godine vraća braniti naslov.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Tu je i njezina sunarodnjakinja Emma Oosterwegel, brončana olimpijka iz Tokija, potom bivša svjetska prvakinja Katarina Johnson-Thompson, pa trećeplasirana s lanjskog SP-a Anna Hall, aktualna svjetska i europska dvoranska prvakinja (petoboj) Adriana Sulek, dvostruka svjetska juniorska prvakinja Saga Vanninen i još mnoge druge sjajne sedmobojke...

Eto, u tako uglednom društvu će svoj seniorski debi u sedmoboju imati Jana Koščak koja je svoju pozivnicu itekako zaslužila. Lani je u ovoj disciplini osvojila zlato na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu u Jeruzalemu, a ove je zime srušila svjetski U-18 rekord u petoboju. Odradila je tijekom dvoranske sezone i jedan seniorski petoboj, onaj na mitingu u Tallinnu, te oduševila osvajanjem trećeg mjesta iza spomenutih Sulek i Vanninen s kojima će se nadmetati i u Götzisu.

Srušila je tada Jana i hrvatski seniorski rekord u petoboju, a sada će isto pokušati napraviti i u sedmoboju. Uspije li u tome, “svrgnut” će svoju stariju sestru Klaru koja je prije dvije godine skupila 5615 bodova. Riječ je o rezultatu koji je nesumnjivo u Janinom dosegu premda kod sedmoboja uvijek treba biti oprezan jer ne treba ni naglašavati da je riječ o vrlo zahtjevnoj i kompleksnoj disciplini.

Jani u Götzisu zapravo i nije primarni cilj hrvatski rekord, već norma za ovoljetno Europsko juniorsko prvenstvo. Norma iznosi 5350 bodova i to je granica koju Varaždinka u dva dana natjecanja mora probiti kako bi osigurala put na mjesto lanjske sreće, u Jeruzalem.

Janin tata i trener Patrik uvjeren je kako njegova kći može i puno više od toga, štoviše kako rezultatom u Götzisu može postaviti i temelje za plasman na Olimpijske igre u Parizu, ali to trenutno nije prioritet.

Spremna za velike stvari

Posljednjih se tjedana Jana na raznim natjecanjima zagrijavala za Götzis i ohrabrujuće je da je u u čak tri discipline koje su dio sedmoboja popravila osobne rekorde - na 200 metara (24.62), na 100 m prepone (13.76), te u bacanju kugle (12,22). Kad tome dodamo da je ove zime skočila sjajnih 1,91 u vis i 6,34 u dalj, možemo zaključiti da je spremna za velike stvari u sedmoboju.

Linker
19. travanj 2024 16:00