JURIJ KODRUN/GETTY IMAGES FOR EUROPEAN ATHLETICS Jurij Kodrun/getty Images For European Athletics
TUŽAN EPILOG

Najveća nada hrvatskog sporta doživjela je težak udarac, sada je jedino važno da spremna dočeka iduću sezonu

Sport je još jednom pokazao da, koliko god bio lijep, često zna biti i surov i nepravedan
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. kolovoz 2023. 16:28

Možete biti najveći mogući favorit i najbolji na svijetu, ali dovoljan je jedan trenutak da sve padne u vodu. Na žalost, osjetila je to u ponedjeljak na svojoj koži i najveća nada hrvatskog sporta, 17-godišnja varaždinska atletičarka Jana Koščak.

Praktički sve što je napravila ove godine bilo je uistinu nevjerojatno. Od rušenja svjetskog mlađejuniorskog rekorda u petoboju tijekom dvoranske sezone, do čudesna 6293 boda u prvom seniorskom sedmoboju karijere, što je rezultat kakav nikad u povijesti nije ostvarila nijedna djevojka mlađa od 18 godina. Jasno je da je s takvim “teretom” stigla na Europsko juniorsko prvenstvo u Jeruzalem kao glavna favoritkinja za zlato u sedmoboju, bez obzira na to što je dvije godine mlađa od većine konkurentica. Ni sama nije bježala od takve uloge, nije se skrivala iza floskula, već je iskreno priznala da bi sve osim prvog mjesta smatrala lošim rezultatom.

Koračala prema zlatu

I organizatori natjecanja, kao i čelnici europske atletike, u njoj su prepoznali nadolazeću zvijezdu kraljice spotova, pa su je promovirali u jedno od zaštitnih lica EP-a, a sudjelovala je i na najavnoj konferenciji za novinare. Ali, kako se to nerijetko događa u takvim situacijama - uslijedio je hladan tuš.

Ne u obliku Janina kiksa, već u obliku ozljede koja joj se dogodila u trenutku kad je bila u vodstvu i koračala prema toliko željenom zlatu. Lani ga je, također u Jeruzalemu, osvojila u konkurenciji mlađih juniorki, sada je isto htjela ponoviti i u društvu starijih cura, ali bol u stražnjoj loži koja ju je presjekla nakon trećeg pokušaja u bacanju kugle označila je kraj priče.

Dogodilo se baš ono čega se najviše pribojavao njezin otac i trener Patrik koji nam je uoči odlaska u Jeruzalem rekao:
- Nikoga ništa ne boli, nadam se samo da se tamo neće dogoditi ili obnoviti neke ozljede, to je jedino čega se malo plašim.
Nije to istaknuo bez razloga jer ima već bolno iskustvo sa starijom kćeri Klarom (18) koja je prije dvije godine na juniorskom EP-u također ozlijedila stražnju ložu. Na to se nadovezalo i skakačko koljeno i problemi su se otegnuli na gotovo dvije godine, da bi danas Klara konačno bila zdrava i spremna.

No, sada su se, eto, pojavili problemi kod Jane koja se, doduše, već i ranije suočavala s ozljedama. Lani je na mlađejuniorskom EP-u na putu do zlata htjela napadati i svjetski rekord, ali ju je u tome spriječila ozljeda lakta. U svibnju je, pak, u Götzisu nagnječila ligament na peti tijekom skoka u dalj i dosta ju je to mučilo prethodnih tjedana, ali u Jeruzalemu je ipak odlučila nastupiti u sedmoboju. Peta je izdržala, ali ne i stražnja loža...

Tek joj je 17 godina

Višeboj je brutalna disciplina, tu su pod opterećenjem i na udaru gotovo svi dijelovi tijela. Klara, koja je također izvorno sedmobojka, nakon ozljeda se pronašla i skrasila na preponama, premda ne isključuje povratak višeboju. Zasad je nemoguće nagađati, posebno dok se još ne zna intenzitet posljednje ozljede, hoće li to i Janu nagnati da se ubuduće možda posveti jednoj ili dvjema disciplinama.
No, u svakom slučaju, najvažnije je ovu ozljedu u potpunosti sanirati da ne ode u “produžetke”. Nema nikakve potrebe brzati jer Jani je samo 17 godina i nastavi li se pravilno razvijati, bit će još puno prilika. Pa tako i za Svjetsko seniorsko prvenstvo na kojem je (u skoku u vis) trebala debitirati kasnije ovaj mjesec u Budimpešti. Ako i propusti SP, neće biti tragedija, samo neka sačuva zdravlje za sljedeću sezonu i nove izazove...

Linker
02. svibanj 2024 22:44