Sydney McLaughlin-Levrone

 JEWEL SAMAD Afp
KRALJIČINA ZIMA

Nakon spektakularnog atletskog ljeta 2022. rekordi se očekuju i pod krovom

Mitingom u Karlsruheu počinje najzanimljiviji dio dvoranske sezone kad je međunarodna atletika u pitanju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. siječanj 2023. 10:34

Karlsruhe je ovog petka domaćin jednog od tradicionalno najjačih dvoranskih mitinga na svijetu. Riječ je ujedno i o prvom ovosezonskom mitingu zlatne kategorije World Indoor Toura čime zapravo počinje i najzanimljiviji dio zime kad je međunarodna atletika u pitanju. Ove godine nema Svjetskog dvoranskog prvenstva, tako da će neki atletičari vjerojatno uzeti djelomičnu ili kompletnu stanku od natjecanja, ali ne sumnjamo da nas svejedno čeka niz sjajnih priča. Izabrali smo za vas nekoliko stvari na koje vrijedi obratiti pažnju u sljedećih nekoliko tjedana.

MONDO U LOVU NA NOVE VISINE

Mladić koji je rođen i odrastao u Americi, a nastupa za majčinu domovinu Švedsku posljednjih je nekoliko godina jedna od najboljih priča kraljice sportova. Armand Mondo Duplantis sa samo je 23 godine osvojio sve što je mogao u skoku s motkom, a svjetski je rekord podigao na čudesnih 6,21 m.

image

Armand Duplantis

DIRK WAEM Afp

Kao što je to nekad radio veliki Sergej Bubka, rekorde pomiče centimetar po centimetar. Prošle ih je godine tako popravljao triput, dvaput pod krovom i posljednji put pod vedrim nebom na SP u Eugeneu. Ostavio je i tada letvicu “debelo” ispod sebe, tako da je jasno da ima u sebi i veće visine. Ne skriva to ni sam i najavljuje nastavak rušenja rekorda već tijekom ove zime, a velika mu je želja da to napravi već 2. veljače u Uppsali u kojoj provodi dio godine.

- Za mene je to najvažnije natjecanje dvoranske sezone. Znam da će me puno ljudi iz Uppsale doći gledati i zato bi bilo posebno tamo srušiti svjetski rekord. Imam osjećaj da sam u formi za takvo što i znam da to mogu, jedini je problem što će mi to biti prvo natjecanje sezone. Ali, svejedno mislim da je moguće - poručio je Duplantis koji je zasad najavljen i na mitingu u francuskom Lievinu, 15. veljače.

INGEBRIGTSEN RUŠI REKORD KOJI TRAJE 25 GODINA?

Još jedan Skandinavac i još jedan čudesan mladić koji osvaja medalje kao na tekućoj traci. Jakob Ingebrigtsen (22) u posljednje je dvije godine na najvećoj sceni dokazao da može pobjeđivati afričke trkače, osvojivši olimpijsko zlato na 1500 m i svjetsko na 5000 m.

image

Jacob Ingebritgsen

KEMPINAIRE STEPHANE Kmsp Via Afp

Lani je srušio i svjetski dvoranski rekord na 1500 m (3:30.60), a za ovu je zimu najavio napad na onaj na dvostruko dužoj dionici. Taj je “živ” od 1998. godine i u vlasništvu je Kenijca Daniela Komena koji je u Budimpešti istrčao 7:24.90. Norvežanin je uvjeren da može trčati brže od toga, a napad je najavio za 22. veljače u Madridu.

Osim toga, potvrdio je Ingebrigtsen da planira nastupiti i na dvoranskom EP u Istanbulu u ožujku. Prije dvije je godine u Torunu ispisao povijest, postavši prvi atletičar koji je na istom prvenstvu osvojio zlata na 1500 i 3000 m. Zasad još nije objavio hoće li i u Istanbulu napadati obje krune, ali jasno je da će loviti jubilarno deseto seniorsko euro-zlato u karijeri (četiri ima na otvorenom, tri u dvorani i dva u krosu).

TKO ĆE BITI ZIMSKA KRALJICA SPRINTA?

Ženski bi sprint ove zime mogao biti vrlo zanimljiv. Peterostruka svjetska prvakinja na 100 metara Shelly-Ann Fraser-Pryce rijetko trči u dvorani, zasad nema najava ni da će trčati ove sezone. No, i bez nje bismo mogli gledati brze utrke na 60 metara i s velikim ćemo zanimanjem pratiti tko će kraj zime dočekati na prvom mjestu svjetske ljestvice.

Lani je to bila Švicarka Mujinga Kambundji koja je sa 6.96 došla na diobu četvrtog mjesta svih vremena, a taj joj je rezultat donio i svjetski naslov. Ispod sedam sekundi je prošle godine trčala i Poljakinja Ewa Swoboda, a obje ćemo vidjeti već večeras u Karlsruheu, baš kao i nekadašnju svjetsku prvakinju na 200 m Dinu Asher-Smith koje je sezonu otvorila s vrlo dobrih 7.09.

Za Boston (4. veljače) je, pak, najavljen spektakularni okršaj na 60 m između dviju svjetskih aktualnih prvakinja na otvorenom, Sydney McLaughlin-Levrone i Shericke Jackson. Prva je lani istrčala nestvarni svjetski rekord na 400 m prepone (50.68), a druga je s 21.45 došla na drugo mjesto svih vremena na 200 metara. Bit će zanimljivo vidjeti koja će se bolje snaći na kraćoj dionici, nikako ne treba otpisati ni Mikiah Brisco koja je lani istrčala 60 m za 6.99 sekundi.

CROUSER I KOVACS I U DVORANI ŽELE 23 METRA

image

Ryan Crouser

MATIJA DJANJESIC Cropix

Ryan Crouser i Joe Kovacs dvije su dominantne figure u bacanju kugle posljednjih sezona. Crouser je svakako u prednosti jer je aktualni olimpijski pobjednik i svjetski prvak na otvorenom, a 2021. je srušio i svjetski rekord (23,37). No, prošlu je godinu na prvom mjestu svjetske ljestvice ipak okončao Kovacs koji je u Zürichu bacio fantastičnih 23,23.

Dvojica Amerikanaca bi i ove godine mogla voditi velike okršaje, a prvi je na rasporedu u New Yorku, 11. veljače. Najbolji rezultat svih vremena u dvorani je Crouserovih 22,82 iz 2021. godine, je li došlo vrijeme da i pod krovom vidimo hitac preko 23 metra?

NASTAVLJA LI FEMKE BERBU MEDALJA?

image

Femke Bol

RONALD GORŠIĆ Cropix

Mlada Nizozemka Femke Bol (22) isticala se još kao juniorka, a velike je stvari u seniorskoj konkurenciji najavila 2021. kada je najprije osvojila zlata na 400 m i 4x400 m na dvoranskom EP u Torunu, a onda i olimpijsku broncu u Tokiju na 400 m prepone. Konačni joj je iskorak donijela prošla godina u kojoj je osvojila čak sedam medalja na velikim natjecanjima. Na dvoranskom SP-u je bila druga na 400 m i 4x400 m, na SP-u na otvorenom je dodala još dva srebra (400 m prepone i mješovita štafeta), a onda se prometnula u kraljicu EP-u u Münchenu, postavši je prva osoba u povijesti koja je spojila naslove na 400 m i 400 m prepone, čemu je dodala i štafetno zlato.

U Istanbulu u ožujku ima priliku obraniti dva naslova iz Toruna i još malo ukrasiti već sada impresivni sportski životopis, a najavila je i nastupe na mitinzima u Metzu i Lievinu.

KOLIKO ĆE VISOKO POLETJETI JAROSLAVA?

Ukrajinka Jaroslava Mahučih (21) još je jedna u nizu mladih zvijezda koje su se pojavile posljednjih godina. Imala je samo 18 godina kad je 2019. prvi put postala svjetska doprvakinja u skoku u vis, dodala je tome i olimpijsku broncu u Tokiju, a lani je ugrabila medalje na sva tri velika natjecanja. Postala je svjetska dvoranska prvakinja i osvojila europsko zlato na otvorenom, a malo ju je uzdrmalo “samo” srebro na SP na otvorenom u Eugeneu. U izostanku Ruskinje Marije Lasickene bila je tamo prva favoritkinja, ali joj je naslov “ukrala” Australka Eleanor Patterson.

image

Jaroslava Mahučih

DAN VERNON Diamond League Ag Via Factstory

Godinu je ipak okončala na prvom mjestu svjetske ljestvice zahvaljujući skoku preko 2,05 m u Bruxellesu. U dvorani je godinu ranije skakala još više (2,06), a ove je zime već na prvom natjecanju preskočila dva metra. Bit će zanimljivo pratiti može li još malo pomaknuti vlastiti granice u sljedećim tjednima, a možda napasti i svjetski dvoranski rekord koji je od 2006. u vlasništvu Kajse Bergqvist (2,08).

Linker
23. travanj 2024 05:24