BEN STANSALL/AFP/PROFIMEDIA
DJELUJE NEZAUSTAVLJIVO

Narančasta munja piše povijest, a rekorde kao da postavlja s pola snage. Može li srušiti i čudesnu Amerikanku?

Lice kakvo treba atletici u potrazi za izgubljenom popularnošću
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. ožujak 2024. 16:53

Narančasta munja udarila je još jednom, ovaj put u Glasgowu, na Svjetskom dvoranskom prvenstvu koje je u nedjelju završeno u najvećem škotskom gradu. Femke Bol, 24-godišnja nizozemska atletičarka, oduševljava u posljednje dvije sezone gdje god se pojavi i praktički ne zna za poraz. Kako na 400 m prepone, svojoj glavnoj disciplini na otvorenom, tako i na dvoranskih 400 metara. U subotu je prvi put postala svjetska prvakinja u zatvorenom i napravila je to u velikom stilu. Treći je put u malo više od godinu dana srušila je svjetski rekord, prošavši ovom prilikom ciljem u vremenu 49.17.

Kad je prošle zime u Apeldoornu istrčala senzacionalnih 49.26 i za 33 stotinke time popravila rekord Jarmile Kratochvilove, bilo je to pravo sportsko čudo jer Čehinja je čak 41 godinu bila nedodirljiva. No, bio je to samo početak za leteću Femke koja se prije dva tjedna, ponovno u Apeldoornu, spustila na 49.24, a sada je, eto, za još sedam stotinki popravila najbolji rezultat u povijesti.

image
PAWEL SKRABA/ORANGE PICTURES/SHU/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Femke Bol ne oduševljava samo svojim rezultatima. Imponira njezin stil trčanja i lakoća koraka, ponekad se čini kao da ruši rekorde s pola snage. Imponira i kompletna njezina pojava, uvijek je nasmijana, vedra, srdačna - upravo lice kakvo treba atletici u potrazi za izgubljenom popularnošću. Druga je stvar što atletski čelnici nemaju ni znanja, ni sposobnosti to iskoristiti.
Ono što je Femke u subotu učinilo još sretnijom jest podatak da je srebro osvojila njezina sunarodnjakinja, prijateljica i trening-partnerica Lieke Klaver.

- Činjenica da možemo trčati zajedno na ovako visokoj razini uistinu je posebna - rekla je Bol nakon emotivne zajedničke proslave u cilju.

Meuwly ‘krivac’ za revoluciju

Nizozemsko zlato i srebro nisu slučajnost, uostalom štafeta Oranja je trijumfirala na SP u Budimpešti prošlo ljeto u onoj nezaboravnoj utrci u kojoj je Femke 50 metara prije cilja bila na trećem mjestu, a onda nestvarnim ubrzanjem prestigla suparnice iz Velike Britanije i Jamajke. “Krivac” za tu revoluciju nizozemskog trčanja je švicarski stručnjak Laurent Meuwly koji je nakon preuzimanja reprezentacije okrenuo stvari naglavačke i uveo brojne promjene u načinu rada i razmišljanja.

Jedna od sitnijih promjena je i uvođenje obveznih ledenih kupki u procesu oporavka, a upravo je ta priča u Glasgowu zaokupila pažnju medija nakon što je Klaver na Instagramu objavila fotografiju Femke kako se “brčka” u dječjem bazenu na napuhavanje i dodala komentar “život profesionalnih sportaša”.

- Kad smo došli u Glasgow, saznali smo da u hotelu nema ledenih kupki, pa smo to morali sami organizirati. Kupili smo dječji bazenčić, a kocke leda nabavljamo u Lidlu iza ugla - objasnila je Bol ovu improvizaciju.

Djeluje amaterski, ali sve je jako dobro osmišljeno u radionici trenera koji je uvjeren da se njegova najbolja učenica može spustiti i ispod 49 sekundi.

- Željela sam samo pobjedu. Naravno da se približavam granici od 49 sekundi, ali imala sam ovdje dvije utrke prije finala. Pri kraju sam imala osjećaj da umirem, ali onda kad sam prošla ciljem, osjećala sam se kao da mogu ići još dalje. Uvijek trčim sa srcem i čekam da vidim što će mi noge dati, a ovaj put su mi dale 49.17.

image
GAëLLE MOBUCHON/ PANORAMIC/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Naravno da se nakon ovakvih rezultata logički nameće pitanje hoće li se i u olimpijskom ljetu posvetiti utrkama na 400 m “glat”.

No, za takvo što Femke ne želi ni čuti...

- Ne, ne, ne - bila je glasna i jasna nakon subotnjeg finala, dodatno osnažujući svoj stav mahanjem glavom.

Čak ni ako se spusti ispod 49 sekundi?

- Ne!

Prepone na koje ju je prebacio sadašnji trener najveća su ljubav i oko toga očito nema pregovora. Lani je u Budimpešti postala svjetska prvakinja na 400 m prepone, ali tamo nije bilo svjetske rekorderke Sydney McLaughlin od koje je izgubila na SP-u u Eugeneu godinu ranije, kao i na Olimpijskim igrama u Tokiju. No, istini za volju, i Femke je danas puno, puno bolja nego što je bila na tim natjecanjima - prošle je godine s 51.45 došla na drugo mjesto svih vremena. Da, još uvijek je to daleko od svjetskog rekorda (50.68), ali razlika se smanjuje, a Bol je i ove zime pokazala da je dobila na brzini.

Jedan od šlagera Igara

Okršaj između Nizozemke i Amerikanke mogao bi biti jedan od najvećih šlagera pariških Igara, premda zasad nitko ne zna što će odlučiti McLaughlin. Lani je koketirala s prebacivanjem na “čistih” 400 metara, pa je moguće da će i u olimpijskoj godini ići u tom smjeru, međutim kad je ona u pitanju, teško je bilo što reći. Amerikanka je sušta suprotnost Nizozemki. Kad je u Eugeneu postavila svjetski rekord i jedan od najčudesnijih rezultata u atletskoj povijesti, na njezinom licu nije bilo nikakvih emocija. Te sezone je po naputku trenera Boba Kerseeja trčala još samo jednu utrku, lani se na natjecanjima pojavljivala na kapaljku, ove zime nije nastupala... Potpuno drugačiji pristup od Bol.

- Ja se volim natjecati, volim trčati, moje tijelo mi to dopušta i sretna sam zbog toga. Svatko ima svoj način. Volim se natjecati protiv najboljih i zato je uvijek nevjerojatno iskustvo trčati protiv Sydney jer je najbrža svih vremena na preponama. Vjerujem da ćemo se sretati vani ove sezone - kaže Bol, a na pitanje može li pobijediti 24-godišnju Amerikanku, odgovara:

- Nadam se da ću joj biti blizu. Čudesno je trčati protiv nje i sigurna sam da će izvući najbolje iz mene. Fokusirana sam na to da budem bolja svake sezone i vidjet ćemo mogu li joj se približiti ovo ljeto. Ali dokle god sam u stanju istrčati svoju najbolju utrku, kao što je bilo u Glasgowu, bit ću sretna.

Linker
28. travanj 2024 10:40