Dino Bošnjak

 DAMJAN TADIC Cropix
SVEČANOST EUROPSKE ATLETIKE

Naš skromni junak prepoznat i na najvećoj pozornici: Dino Bošnjak nagrađen za gestu koja je obišla svijet

Glavne zvijezde na pozornici u Vilniusu bili su Femke Bol (23) i Jakob Ingebrigtsen (23)
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. listopad 2023. 14:18

Lijepa priča s ovogodišnjeg Europskog ekipnog prvenstva, u kojoj je glavnu ulogu imao hrvatski atletičar Dino Bošnjak, nije zaboravljena na svečanosti Europske atletske federacije (EA) koja je u subotu u Vilniusu nagradila pojedince koji su obilježili 2023. godinu. Najboljim su atletičarima proglašeni Nizozemka Femke Bol i Norvežanin Jakob Ingebrigtsen, ali nama je posebno drago da je zasluženi komadić slave dobio i naš 29-godišnji dugoprugaš kojem je dodijeljena posebna nagrada za fair-play. Nije mu, doduše, i osobno uručena jer je Dino subotu proveo u Šibeniku na Prvenstvu Hrvatske u cestovnom trčanju.

Gesta koja je obišla svijet

Podsjetimo, hrvatska reprezentacija u lipnju je u poljskom Chorzowu nastupala u 2. diviziji Europskog ekipnog prvenstva koje je ove godine održano u sklopu Europskih igara. Na dan utrke na 5000 m uvjeti su bili iznimno teški zbog velike vrućine i sparine. Danak je platio Slovenac Vid Botolin (21) koji je 50 metara prije cilja kolabirao, noge ga više jednostavno nisu slušale i počeo je teturati po stazi. U tom trenutku je naišao Bošnjak, uzeo slovenskog kolegu pod ruku i odveo ga do cilja. Pravila jasno kažu da atletičar mora samostalno proći ciljem, pa je Botolin u konačnici diskvalificiran, ali to ne umanjuje prekrasnu Bošnjakovu gestu koja je u tren oka obišla svijet.

image
DAMIR SENČAR/HOO

Bilo je nakon svega mišljenja da je naš dugoprugaš možda nehotice i odmogao Sloveniji jer da se Botolin nekako dovukao do cilja, donio bi svojoj reprezentaciji jedan bod, presudan za plasman u najjaču diviziju. No, slovenski kolege su nam prenijeli kako je Botolin bio u takvom stanju da nema šanse da bi došao do cilja.

I Slovenski atletski savez i tamošnji mediji naklonili su se hrvatskom sportašu velika srca, a skromni Dino je poručio kako se ne želi medijski eksponirati i kako nema potrebe od njegova poteza raditi veliku priču. No, i za Europsku atletsku federaciju je to velika priča i zato Dino nije zanemaren tijekom subotnje svečanosti. A uvjereni smo da će do kraja godine biti još sličnih nagrada...

Glavne zvijezde na pozornici u Vilniusu bili su Femke Bol (23) i Jakob Ingebrigtsen (23). Nizozemka je tijekom zime istrčala 400 m za senzacionalnih 49.26 čime je za čak 33 stotinke poboljšala svjetski dvoranski rekord koji je 41 godinu držala Jarmila Kratochvilova.

image

Femke Bol

BEAUTIFUL SPORTS/AXEL KOHRING/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Briljirala je i tijekom ljeta, dakako u svojoj glavnoj disciplini - 400 m prepone. Sezonu je završila bez poraza, osvojila je i naslov svjetske prvakinje, te popravila osobni i europski rekord (51.45).

Furlani i Topić najveće nade

Norvežanin je pak srušio europske rekorde na 1500 m, milju i 3000 m, te svjetske rekorde na 2000 m i dvije milje. Osvojio je svjetsko zlato na 5000 m i srebro na 1500 m, te naslove europskog dvoranskog prvaka na 1500 m i 3000 m.
Najvećim nadama proglašeni su talijanski daljaš Mattia Furlani (18) i srpska visašica Angelina Topić (18), oboje europski juniorski prvaci koji već sada postižu ozbiljne rezultate i u seniorskim okvirima.

Linker
02. svibanj 2024 10:37