Agnes Tirop
 Screenshot: Instagram
‘OVO JE UZNEMIRUJUĆE‘

‘Nazvao je, priznao da ju je ubio i tražio da mu Bog oprosti‘ Cure detalji stravičnog ubojstva prvakinje

Po još uvijek neslužbenim informacijama, ubojstvo atletičarke Agnes Tirop priznao je njezin suprug
Piše: Sportske NovostiObjavljeno: 14. listopad 2021. 09:36

Strašna vijest stigla je jučer iz Kenije. Sjajna atletičarka Agnes Tirop (25), nekadašnja svjetska prvakinja u krosu i osvajačica brončanih medalja na 10.000 metara na posljednja dva svjetska prvenstva, u Londonu 2017. i Dohi 2019., pronađena je mrtva u svome domu u Itenu (Kenija). Tirop je izbodena na smrt, a prema priopćenju Kenijskog atletskog saveza, a za ubojstvo je osumnjičen njezin suprug, koji je u međuvremenu sve priznao, po još uvijek neslužbenim infomracijama.

Tirop je prije samo mjesec dana srušila svjetski rekord na cestovnih 10 km (isključivo ženske sudionice) u njemačkom Herzogenaurachu (30:01). Za 28 sekundi je tada popravila rekord koji je posljednjih 19 godina držala Marokanka Asmae Leghzaoui.

image
Agnes Jebet Tirop
KARIM JAAFAR Afp

Istražitelji su u kuću Tirop otišli u srijedu nakon što je njen otac prijavio njezin nestanak u utorak navečer.

"Kada su službenici došli u kuću našli su Tirop na krevetu, a na podu je bila lokva krvi. Vijdeli su da je ubodena u vrat što nas je navelo da vjerujemo da je to rana od noža i mislimo da je to bio uzrok njene smrti", rekao je načelnik policije Tom Makori pa dodao:

"Još tražimo njenog supruga za koji je glavni osumnjičeni upravo zbog toga što ga ne možemo pronaći. Policija ga traži kako bi objasnio što se dogodilo s Tirop."

U srijedu navečer otkriveni su i novi zastrašujući detalji ubojstva. Po još uvijek neslužbenim informacijama, njezin suprug priznao je da je počinio ubojstvo.

Prema navodima policije, u utorak navečer je otac Agnes Tirop prijavio policiji njezin nestanak, a sljedeće jutro njezin je suprug Ibrahim Kipchumba Rotich nazvao roditelje te im priznao da je počinio 'ovaj gnjusan zločin i tražio da mu Bog oprosti'.

Ubojstvo omiljene sportašice potreslo je Keniju, a oglasio se i predsjednik Uhuru Kenyatta uz poseban apel policiji.

"Jako je uznemirujuće i krajnje tragično i žalosno da smo izgubili mladu i perspektivnu sportašicu koja nas je već s 25 godina jako razveselila i donijela našoj državi toliku slavu. Još više boli to što je Agnes, kenijska heroina po svim kriterijima, svoj život izgubila zbog kriminalnog djela koje su počinile sebične kukavice", rekao je kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta pa dodao:

"Potičem našu policiju da što prije pronađe i privede kriminalce koji su odgovorni za ubojstvo Agnes kako bi se mogli suočiti s punom snagom našeg zakona", poručio je predsjednik.

Rođena u okrugu Uasin Gishu, Agnes Tirop prvi je put došla u središte pozornosti 2012. kada je sa samo 16 godina nanizala nekoliko plasmana na pobjednička postolja u krosu. Ti su joj nastupi osigurali mjesto u kenijskoj reprezentaciji za Afričko prvenstvo na kojem je osvojila srebrnu medalju, završivši samo iza Faith Kipyegon, danas dvostruke olimpijske pobjednice na 1.500 m. Kasnije te godine, Tirop je osvojila i broncu na 5.000 metara na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Barceloni, a isti je uspjeh ponovila i dvije godine kasnije u Eugeneu (SAD).

Na Svjetskom prvenstvu u krosu 2015. postala je druga najmlađa osvajačica seniorskog naslova u povijesti ovog natjecanja. Na stazi su se proslavile dvije spomenute svjetske medalje na 10.000 m, a na nedavnim je Olimpijskim igrama u Tokiju završila na četvrtom mjestu na 5000 metara.

Linker
24. travanj 2024 17:53