MARK BLINCH/PA IMAGES/PROFIMEDIA
ATLETIKA ZAVIJENA U CRNO

Nestao iz javnosti, a onda je svijet šokirala vijest o njegovoj smrti: ‘Tragično je izgubiti tako dobru osobu‘

U dobi od 29 godina preminuo kanadski motkaš Shawnacy ‘Shawn‘ Barber
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. siječanj 2024. 22:17

Nova tužna i šokantna vijest pogodila je svijet atletike. Nakon što je lani zbog komplikacija u trudnoći u dobi od 32 godine preminula Tori Bowie, svjetska prvakinja na 100 metara iz 2017., u četvrtak je stigla vijest o smrti Kanađanina Shawnacyja ShawnaBarbera, svjetskog prvaka u skoku motkom iz Pekinga 2015. Imao je samo 29 godina...

Točan uzrok Barberove smrti nije otkriven, njegov agent Paul Doyle potvrdio je tek da je mladić imao određenih zdravstvenih problema i da je preminuo u svome domu u Teksasu od “medicinskih komplikacija”.

- Bio je više od odličnog sportaša. Bio je osoba velikog srca koja je uvijek stavljala druge ispred sebe. Tragično je izgubiti tako dobru osobu u tako mladoj dobi - rekao je Doyle.

Shrvani Lavillenie

Sveučilište Akron na kojem je Barber diplomirao u svojoj je objavi navelo da je atletičar već neko vrijeme bio lošeg zdravlja.
Upravo je tijekom studentskih godina Barber proživljavao i najljepše dane sportske karijere. U lipnju 2015. postao je NCAA prvak, a sjajnu je formu prenio i na Svjetsko prvenstvo koje se dva mjeseca kasnije održavalo u Pekingu. Mimo svih prognoza, sa samo 21 godinom, postao je svjetski prvak, skočivši 5,90 metara i ostavivši iza sebe Nijemca Raphaela Holzdeppea. Ni tadašnji svjetski rekorder Renaud Lavillenie nije imao rješenja za mladića iz Kanade i završio je tek na trećem mjestu.

- Ne mogu vjerovati da si otišao, Shawn. Počivaj u miru prijatelju - poručio je shrvani Lavillenie, dodavši kako je obitelj skakača motkom izgubila iznimnu osobu.

image
THIERRY ZOCCOLAN Afp

U siječnju 2016. godine Barber je skočio 6,00 metara, što je i dalje kanadski rekord, ali na žalost, nekoliko mjeseci krenuli su prvi problemi. Uoči Olimpijskih igara u Rio de Janeiru na doping-testu je bio pozitivan na kokain. Kanadski centar za etiku u sportu predložio je četverogodišnju zabranu natjecanja, ali Barber nije suspendiran jer je uvažena njegova obrana da je nehotice unio drogu u organizam. Tvrdio je da je noć prije testiranja imao seksualni odnos sa ženom koja mu je navodno prenijela kokain. Ona je na saslušanju posvjedočila da je uzimala kokain, a sud je utvrdio da je moguće da je poljupcima prenijela drogu atletičaru.

Gay sam i ponosan sam na to

Barber je tako otišao u Rio, ali nije se tamo proslavio, završio je tek na desetom mjestu. A godinu dana nakon što su ga poljupci sa ženom spasili od suspenzije, Barber je postao jedan od rijetkih vrhunskih sportaša koji je objavio da je homoseksualac.
- Gay sam i ponosan sam na to! Hvala mojim roditeljima što su mi tako velika podrška.

Skakao je još u to doba visoko iako nije imao osobitih uspjeha na velikim natjecanjima. No, pokazat će se da mu je 2018. godina kada je nastupio i na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu, zapravo bila i posljednja ozbiljna u karijeri.

- Borio sam se s nekim osobnim i obiteljskim problemima, s ozljedama... Bilo je puno privatnih stvari koje su igrale ulogu u mojoj karijeri i koje sam morao preispitati i još uvijek sam u procesu upravljanja tim odnosima - rekao je u siječnju 2020. prije kratkotrajnog i neuspješnog povratka sportu.

Nakon toga je nestao iz javnosti i za njega se praktički više nije čulo. Sve do šokantne vijesti o preranoj smrti...
“Voljela bih da mogu reći da je nebo dobilo još jednog anđela, ali iskreno, dobilo ga je prerano. Shawne, moj kolega, moj dragi prijatelju, moja osobo od povjerenja. Počašćena sam što dijelila životni put tobom”, napisala je kanadska motkašica Alysha Newman.

Linker
03. svibanj 2024 08:57