GORAN MEHKEK/Cropix
100 METARA

Nesuđenom ragbijašu za treptaj pobjegao rekord Usaina Bolta: ‘Napravio sam ono što sam obećao‘

Kenijac Ferdinand Omanyala jedini je u Zagrebu trčao ispod 10 sekundi
Piše: Andro PolićObjavljeno: 10. rujan 2023. 19:52

Boltov rekord živjet će minimalno do idućeg rujna, dok je afrički rekorder novi vlasnik zagrebačkog sprinta. Nakon trećeg mjesta na prošlogodišnjem Memorijalu Boris Hanžeković, Ferdinand Omanyala u najsvježijoj utrci na 100 metara zakoračio je na dvije stepenice više postolje.

Istrčavši jedini utrku ispod deset sekundi, uz vrijeme od 9.94 sekunde, 27-godišnji sprinter uspio je uhvatiti pobjedu. Najbrži Afrikanac na 100 metara, koji rezultat karijere pamti uz vrijeme od 9.77 sekundi, u Hrvatskoj je ostvario puno bolji rezultat nego na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, kada je osvojio sedmo mjesto (10.07). Iako se uoči utrke nagađalo kako bi Boltov zagrebački rekord (9.85) iz 2011. mogao biti na kušnji, ostavština slavnog Jamajčanina ipak će živjeti barem još neko vrijeme.

- Rekao sam da ću trčati ispod deset sekundi i to sam napravio. Morate zadovoljiti publiku i dati im šou. Sretan sam što pobjeđujem od samog početka sezone, to je velika čast. Počeo sam karijeru kao ragbijaš, u atletiku sam se prebacio s 20 godina, dakle, prilično kasno. Nisam nikada znao da ću biti tako dobar u sprintu - poručio je Omanyala nakon utrke.

Dan uoči mitinga, Lamont Marcell Jacobs natuknuo je kako "želi postaviti što bolje vrijeme, ali i pobijediti atletičara koji sjedi do njega", usmjerivši pritom pogled prema obližnjem Omanyali. Ipak, Talijan, koji je na Memorijal stigao kao aktualni olimpijski pobjednik, nije ostvario svoju želju, utrku je završio na trećem mjestu uz vrijeme 10.08 sekundi.

- Nisam sretan s rezultatom, ali se osjećam bolje nego u prošlim utrkama ove sezone. Zagreb je stvarno lijep, ljudi su sjajni. Sretan sam što sam bio ovdje i iduće godine ću se vratiti - rekao je Jacobs.

Između kenijskog i talijanskog predstavnika, na drugom mjestu, smjestio se 22-godišnji Oblique Seville uz malo bolje vrijeme (10.07) od Jacobsa. Jamajčanin koji je i budućnost ove discipline na svjetskoj smotri prije tri tjedna ostao je bez medalje doslovno "za dlaku", izgubivši postolje za svega par tisućinki sekunde.

Linker
03. svibanj 2024 20:13