Trkači na krosu u Belgiji prošle godine

 Belga/DDP Usa/profimedia
TKO JE OPSTRUIRAO PRIČU?

Neviđena blamaža hrvatskog sporta: ostali smo bez Svjetskog prvenstva, organizaciju preuzima Srbija

Nevjerojatno je da će Hrvatska izgubiti SP u krosu koje se trebalo održati u Puli i Medulinu
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 14. rujan 2023. 21:45

Bruka i sramota, katastrofa i tragedija. Spomenute su riječi možda preteške, no samo se njima može opisati blamaža koju je doživio hrvatski sport, poglavito hrvatska atletika. Prema najnovijim informacijama, a o tome su ranije kružile glasine, Svjetska atletska federacija službeno će objaviti da Istra - točnije Pula i Medulin ostaju bez Svjetskog prvenstva u krosu koje se u Hrvatskoj trebalo održati od 8. do 11. veljače sljedeće godine.

Razlog otkazivanja je navodna financijska nesigurnost projekta uz koji je dato obrazloženje da su - inače od Vlade RH, Istarske županije, Grada Pule, Općine Medulin i još nekoliko sponzora osigurana sredstva za održavanje prvenstva - bila nedostatna. Novinari "Istre 24" su od članova Lokalnog organizacijskog odbora saznali da to baš i nije tako te da se uz malo dobre volje SP bez problema mogao i trebao održati u Hrvatskoj.

Delegacija bila oduševljena lokacijom

- U ponedjeljak nas je Svjetska atletska federacija telefonski obavijestila da smo izgubili prvenstvo. Poslali su i dokument te najavili da će uskoro poslati službeno priopćenje medijima. Moja je pretpostavka da je Hrvatski atletski savez Svjetskoj federaciji naveo da nismo uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju, a to baš i nije tako - rekao je Elvis Peršić, poznati pulski olimpijac, predsjednik Atletskog saveza Istre, član IO-a HAS-a te član Lokalnog organizacijskog odbora SP-a u krosu koji je, uz kolegu Roberta Franjkovića iz karlovačkog kluba AK Maraton 2000, najviše učinio da se prvenstvo dodijeli i održi u Lijepoj našoj.

Perišićeve riječi, kako ih je prenijela "Istra 24", zaista bole, posebno u svjetlu činjenice što je zajednička kandidatura Pule i Medulina lani u svibnju dobila prednost pred svjetskim velesilama Kinom i SAD-om. Tada je, naime, delegacija Svjetske atletske federacije boravila u Istri provjerivši stanje na terenu.

Oduševljeni lokacijom, jedinstvenom stazom uz more te predviđenom podjelom medalja u pulskoj Areni, odgovorni su Puli i Medulinu u srpnju 2022. dodijelili domaćinstvo događaja kojeg, doznajemo sada, neće biti. A trebao je to biti najveći sportski događaj u Hrvatskoj u 2024. godini.

Veštić će morati ponuditi objašnjenje

Kad bi financije stvarno bile problem, bilo bi tu riječ o višoj sili, no Perišić se pojadao da u "drugom grmu leži zec":

- Nakon dobivanja domaćinstva, u listopadu je održan sastanak OO-a na kojem su podijeljeni zadaci, predsjednik HAS-a Ivan Veštić na sebe je preuzeo obavezu pregovaranja s Vladom RH. Iako smo mi na terenu napravili sve što je bilo u našoj moći, odgovorni u HAS-u su zapravo iz samo njima znanih razloga opstruirali cijelu priču i učinili da sve skupa propadne, govori Perišić.

Prema njegovim riječima, Vlada RH je ipak dala zeleno svjetlo prihvaćanjem elaborata i odobravanjem zatražene sume od 948.300 eura, no zatim je zapelo negdje drugdje.

- Grad Pula, Općina Medulin i Istarska županija izašli su nam također u susret i obećali da će u proračunu rebalansom naći sredstva za SP. Prijedlog je bio da Županija osigura 100 tisuća eura, isto toliko TZ Istarske županije, zatim po 80 tisuća eura voljni su bili izdvojiti Grad Pula i Općina Medulin, koliko je trebalo stići i od Turističke zajednice Medulina i Turističke zajednice Pule - zaključio je Peršić.

U međuvremenu se pojavila neslužbena informacija da će se prvenstvo, umjesto u Hrvatskoj, održati u Srbiji. Bude li to zaista tako i ako su istinite tvrdnje Elvisa Peršića, Ivan Veštić, koji je krajem prošle godine dobio treći četverogodišnji mandat na mjestu predsjednika HAS-a, imat će o čemu govoriti sljedećih dana.

Ako je Hrvatska zaista izgubila SP za koji je postojala suglasnost svih odgovornih, sramota će teško biti prebrisana.

Linker
15. svibanj 2024 02:09