JOHN ANGELILLO/UPI/PROFIMEDIA John Angelillo/Upi/Profimedia
CURE NOVI DETALJI

Neviđena pljačka, zvijezdi isparilo 12 milijuna dolara! ‘Zastrašujuće, nadamo se da će moći živjeti u miru‘

Najbrži čovjek svih vremena jedna od žrtava velike financijske prijevare
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. siječanj 2023. 11:14

Više od 12 milijuna dolara nestalo je s investicijskih računa najbržeg čovjeka svih vremena Usaina Bolta. Novi je to detalj u nevjerojatnoj priči koja je isplivala prošlog tjedna. Bilo je tada puno nepoznanica, a sada su Boltov menadžer Nugent Walker i odvjetnik Linton Gordon potvrdili da se radi o pljački ogromnih razmjera. Na Boltovim je računima u investicijskoj tvrtki Stocks and Securities Limited (SSL) ostalo samo 12.000 dolara, a 12,7 milijuna je netragom isparilo.

Odvjetnik Linton Gordon predočio je Associated Pressu kopiju pisma poslanog SSL-u u kojem se zahtijeva povrat novca.

"Dobili smo zastrašujuće informacije da je račun našeg klijenta misteriozno očišćen. Ako je ovo točno, a nadamo se da nije, onda je protiv našeg klijenta počinjeno ozbiljno djelo prijevare, krađe ili kombinacija obje stvari", stoji u pismu.

Odvjetnici su zaprijetili građanskim i kaznenim postupcima ako novac ne bude vraćen u roku od deset dana.

- Ići ćemo na sud s ovim slučajem ako tvrtka ne vrati sredstva. Ovo je veliko razočaranje i nadamo se da će se problem riješiti tako da će gospodinu Boltu biti vraćen novac i da će moći živjeti u miru - rekao je za Reuters odvjetnik atletske ikone.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Račun je navodno bio dio njegove mirovinske štednje u koju je ulagao zaradu od bogatih sponzorskih ugovora.

- To bi bila uznemirujuća vijest za svakoga, a posebno za Bolta koji je otvorio ovaj račun kao dio svoje privatne mirovine - dodao je Gordon.

Iz SSL-a su prošli tjedan u priopćenju naveli da su svjesni prijevare koju je počinio njihov bivši zaposlenik, te da su pokrenuli istragu s policijom i poduzeli korake za zaštitu imovine.

Jamajčanski ministar financija Nigel Clarke rekao je ranije ovaj tjedan da je SSL navodno počinio "alarmantnu i groznu prijevaru" i da će vlasti "sve počinitelje privesti pravdi".

Prema pisanju jamajčanskih medija, Bolt nije jedina osoba čiji je račun oštećen, a to se može zaključiti i iz objave na SSL-ovoj stranici.

"Razumijemo da naši klijenti nestrpljivo čekaju dobiti više informacija i uvjeravamo vas da pomno pratimo razvoj slučaja kroz sve potrebne korake i da ćemo obavijestiti naše klijente o rješenju čim budemo imali sve informacije", navodi SSL.

No, nikakvih konkretnih obavijesti o povratu novca zasad nema, što se može zaključiti i iz Boltove kratke objave na društvenim mrežama:

"Zaglušujuća tišina."

U ponedjeljak je Komisija za financijske usluge Jamajke objavila da je imenovala posebnog revizora koji će ispitati optužbe za prijevaru u SSL-u čije je sjedište u glavnom gradu Kingstonu. Naknadno su državne financijske institucije objavile da preuzimaju privremeno upravljanje privatnom investicijskom tvrtkom. Prema dogovoru, tvrtki je dopušteno nastaviti s radom, ali je joj potrebno odobrenje vlade za sve transakcije.

image
ERNESTO BENAVIDES Afp

Usain Bolt je tijekom grandiozne karijere osvojio osam zlatnih olimpijskih medalja, a još 11 puta je bio svjetski prvak. Još uvijek je svjetski rekorder na 100 metara (9.58), 200 metara (19.19) i u štafeti 4x100 metara (36.84). Umirovio se 2017. godine, a tijekom karijere je uživao ogromnu popularnost koja mu je donijela i milijunske sponzorske ugovore. I danas je, više od pet godina nakon završetka karijere, jedna od najpopularnijih figura u svijetu atletike.

Linker
25. travanj 2024 05:41