Jana Koščak

 FACEBOOK/HAS
VELIKA ATLETSKE NADE

Nevjerojatna Jana Koščak srušila novi rekord, a juniorka Dinamo-Zrinjevca ostvarila drugi rezultat u svijetu

Lucija Grd je s rezultatom 8.21 za četiri stotinke popravila hrvatski juniorski rekord na 60 m prepone
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. siječanj 2023. 11:52

Lijepo je posljednjih nekoliko vikenda navraćati u atletsku dvoranu na Zagrebačkom velesajmu. Ili bolje rečeno, u improvizirani atletski hangar, ali hangar kakav do prije nekoliko godina nismo imali i koji danas značajno pomaže u razvoju mladih atletičara koji napokon imaju dobre uvjete za zimske treninge. A to se vidi i na rezultatima jer i ova nam je subota donijela novu potvrdu velikog potencijala naše (mlađe)juniorske generacije, a polako i one koja dolazi nakon njih. Prije dva tjedna je tijekom mlađeseniorskog Prvenstva Hrvatske i mitingu u Novom Mestu srušeno čak 14 hrvatskih dvoranskih rekorda u različitim dobnim kategorijama, u sličnom se ritmu nastavilo i vikend kasnije na mlađejuniorskom PH, a onda i ovaj vikend tijekom juniorskog državnog prvenstva.

Daleko su još seniorske vode, svjesni smo toga, i vjerojatno neće svi biti jednako uspješni kao što su sada, ali lijepo je gledati ove klince kako ruše rekorde, kako iskreno uživaju u nadmetanju, kako se međusobno bodre i vesele svakom dobrom rezultatu. I treba im omogućiti sve da uspiju. Ne samo financijski, već bi svi treneri trebali skupiti glave, bez taština, bez klubaštva i zajednički raditi na tome da talentirani klinci za koju godinu izrastu u odlične sportaše.

Ponovno je briljirala 16-godišnja Jana Koščak koja je obilježila protekle tjedne, ali prvo je ime natjecanja bila sjajna Lucija Grd (18). Juniorka Dinamo-Zrinjevca ove je zime napravila ogroman korak naprijed, a kulminacija je stigla subotnjim hrvatskim juniorskim rekordom na 60 m prepone. Istrčala je Lucija rezultat 8.21 kojim je za četiri stotinke popravila dosadašnji rekord koji je bio u vlasništvu Klare Koščak. I ne samo to - s ovim je rezultatom trenutno druga na svjetskoj i prva na europskoj juniorskoj ljestvici.

image

Lucija Grd

HAS

Zanimljivo je i kako bi s ovih 8.21 prije dvije godine izborila plasman na seniorsko Europsko dvoransko prvenstvo, ali u međuvremenu su norme značajno postrožene (8.03) kako bi se otvorio prostor plasmanu preko renkinga, tako da joj je ovogodišnja kontinentalna smotra u Istanbulu zasad ipak daleko. No, Lucija je, ponavljamo, tek 18-godišnjakinja tako da joj seniorska prvenstva nisu prioritet.

Vrhunski okršaj Kišaka i Farkaša

Spomenuli smo već da je ponovno sjajna bila i Jana Koščak. Varaždinska tinejdžerica je skočila u dalj 6,17 metara i tako za još dva centimetra popravila vlastiti hrvatski juniorski i mlađejuniorski dvoranski rekord postavljen prije dva tjedna u Novom Mestu. S tim je rezultatom treća na svjetskoj U-18 ljestvici. Odlična je u dalju bila još jedna naša 16-godišnjakinja Anna Ćurković (ASK) koja je sa 6,10 m postavila novi osobni rekord.

Vrhunski su okršaj imali Janini klupski kolege i trening-partneri Janko Kišak i Roko Farkaš koji od subote zajednički drže hrvatski juniorski rekord na 60 m prepone (0,99 m). Obojica su istrčali 7.85, ali je Kišak zahvaljujući jednoj tisućinki prednosti osvojio zlato. Janko je i dosad držao rekord (7.99), istrčan prije samo dva tjedna, a s ovih 7.85 dvojica Varaždinaca su u Top 10 na svjetskoj U-20 ljestvici. Desetobojac Farkaš je prije toga pobijedio i u skoku u vis s osobnim rekordom od 2,04 m.

Ćurković ostvario normu za EP

Novi dvoranski mlađejuniorski rekord (3:52.46) na 4x400 m istrčala je ženska štafeta Agrama u sastavu Vita Penezić, Lara Jurčić, Elena Tomić i Laura Matko, a kadetske dvoranske rekorde postavili su Fran Anić na 800 m (2:00.28), Elena Ban također na 800 m (2:11,26) i Anja Barbarić u skoku u vis (1,75). Vrijedi istaknuti i da je Luka Ćurković pobijedio u skoku u dalj s osobnim rekordom od 7,49 m što mu je donijelo i normu za juniorsko EP koje će se u kolovozu održati u Jeruzalemu.

Naslove dvoranskih juniorskih prvaka osvojili su Janko Kišak na 60 m i 60 m prepone, Marko Orešković na 400 m, Niko Kožul na 800 m, Marian Bakšić na 1500 m, Nino Jambrešić na 3000 m, Luka Ćurković u skoku u dalj, Roko Farkaš u skoku u vis, Vito Kovačić u troskoku, Karlo Salaj u skoku s motkom, Jan Ferina u bacanju kugle i Agramova štafeta 4x400m u sastavu Dominik Jezernik, Vito Carlo Fadini, Niko Kožul i Marko Orešković.

Kod djevojaka su najbolje bile Vita Penezić na 60 m, Nicole Milić na 400 m, Elena Ban na 800 m, Tena Marodi na 1500 m, Lorena Bartaković na 3000 m, Lucija Grd na 60 m prepone, Jana Koščak u skoku u dalj, Magdalena Duvnjak u skoku u vis, Jana Bujan u troskoku, Barbara Crnjac u skoku s motkom, Viktorija Vujović u bacanju kugle i Agramova štafeta 4x400 m u sastavu Vita Penezić, Lara Jurčić, Elena Tomić i Laura Matko.

Linker
20. travanj 2024 17:26