Kelvin Kiptum

 AFP
ČOVJEK KOJI POMIČE GRANICE

Nevjerojatna priča zapanjila sve i izazvala sumnju: ‘To su gluposti. Ne postoji ljudsko biće koje to može‘‘

Kenijac do prije godinu dana nije istrčao nijedan maraton, a onda je ostvario tri zapanjujuća rezultata
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. listopad 2023. 16:25

Prošle godine u ovo vrijeme bio je praktički anonimac, samo jedan od brojnih afričkih trkača bez nekog osobito upečatljivog rezultata. I nije u to doba imao nijedan istrčani maraton u karijeri. Dvanaest mjeseci kasnije Kenijac Kelvin Kiptum jedna je od najnevjerojatnijih priča ne samo u svijetu atletike, već i sporta općenito. Istrčao je u tih godinu dana tri maratona, u sva tri pobijedio sa zapanjujućim rezultatima, a kruna je stigla prije dva tjedna kad je na glasovitom Čikaškom maratonu prošao ciljem u vremenu 2;00:35 i za 34 sekunde popravio svjetski rekord slavnog sunarodnjaka Eliuda Kipchogea, najvećeg maratonca u povijesti.

Kiptum je prošlog prosinca u Valenciji istrčao najbrži debitantski maraton ikad (2;01:53). Pet mjeseci kasnije pobijedio je na Londonskom maratonu s 2;01:25, ostavši samo 16 sekundi iza Kipchogeova svjetskog rekorda. I konačno, 8. listopada u Chicagu je postao prvi čovjek koji se spustio ispod 2;01. Od šest najbržih maratona svih vremena, tri pripadaju Kiptumu. I sva tri su ostvarena unutar samo deset mjeseci.

Jednog dana ću biti kao Eliud

Jesmo li u 23-godišnjaku iz sela Chepkorija u dolini Rift, iz koje su potekla mnoga velika imena dugoprugaškog trčanja, dobili čovjeka koji će probiti granicu od dva sata, granicu koja se još ne tako davno činila neprobojnom? Svi su izgledi da će biti tako premda Kiptum tvrdi da mu to nije glavni cilj.

image

Kelvin Kiptum slavi rušenje svjetskog rekorda u Chicagu

AFP

- To mi uopće nije u mislima. U mislima mi je Pariz 2024. To je moj san, uvijek sam imao veliku želju natjecati se na Olimpijskim igrama i nadam se da ću imati priliku predstavljati svoju zemlju - ističe Kiptum.

Izgledno je da će u Parizu trčati rame uz rame s velikim Kipchogeom koji će loviti treće uzastopno olimpijsko zlato. I neće dojučerašnjem rekorderu biti nimalo lako protiv 15 godina mlađeg sunarodnjaka koji trči neviđenom lakoćom.

- Kad sam bio mali, gledao sam Kipchogea kako trenira i rekao sam si “jednog dana ću biti kao Eliud”. Svima nam je bio uzor, a ja sam znao da ću kad-tad biti najbrži na svijetu.

Priča Kelvina Kiptuma je i impresivna i zanimljiva, ali u određenim segmentima i zbunjujuća. Čak do te mjere da su mnogi sumnjičavi prema nekim njezinim dijelovima. Za početak su tu godine. Prema njegovom profilu na stranici Svjetske atletske federacije (WA) rođen je 2. prosinca 1999. Međutim, i danas se na kenijskim portalima može pronaći izvještaj o njegovoj pobjedi na polumaratonu u Eldoretu 2018. godine u kojem se spominje kako je istu utrku trčao i 2013. i 2014. Što bi značilo da je prvi polumaraton trčao s nepunih 14 godina, a u to je ipak teško povjerovati.

U tjednu pretrči do 300 km

Kiptum je nakon pobjede u Chicagu potvrdio da je rođen 2. prosinca 1999., a isto tvrdi i njegov trener Gervais Hakizimana. Nekadašnji trkač iz Ruande često je trenirao u Keniji i tamo je, kako sam kaže, 2013. upoznao malog Kiptuma koji se tada još nije ozbiljno bavio trčanjem.

- Čuvao je tada ovce i koze, a ponekad bi nas bosonog pratio kad bismo trčali u šumi blizu njegove kuće - prisjetio se Hakizimana u razgovoru za AFP.

image
AFP

Njihova suradnja službeno je počela 2020. kad je Hakizimana ostao “zarobljen” u Keniji tijekom lockdowna zbog Covida.
A upravo su Kiptumovi treninzi druga stvar oko koje ima puno sumnjičavih. Naime, kako tvrdi Hakizimana, u normalnom tjednu treninga Kiptum pretrči između 250 i 280 kilometara, a nerijetko trči i više od 300 kilometara!? Uoči maratona u Londonu navodno je tri tjedna zaredom trčao više od 300 kilometara. Za usporedbu, Kipchoge uobičajeno trči između 180 i 220 kilometara tjedno.

Hakizimana je za AFP opisao i kako izgleda uobičajeni tjedan njegova učenika i po tome ispada da Kiptum četvrtkom i nedjeljom trči između 30 i 40 kilometara u maratonskom tempu.

- Nema tjednog odmora, trenira svih sedam dana. Pauzu uzima tek kad se umori. Ako mjesec dana ne pokazuje znakove umora ili boli, nastavljamo dalje. On samo trči, jede i spava - opisuje Hakizimana.

Ne vjeruju, međutim, svi u ovu priču.
- To su gluposti. Ne postoji ljudsko biće koje može tako trenirati. To jednostavno ne ide. Nemoguće je - kaže norveški dugoprugaš Kristian Ulriksen za NRK.

Hakizimana ustraje u svojim tvrdnjama, ali ističe i da se on sam ne slaže s takvim načinom rada.

- Kelvin je u najboljim godinama, ali bojim se da će se u jednom trenutku ozlijediti. Ovakvim načinom treninga riskira raspad. Predložio sam mu da smanji tempo, ali on to ne želi, stalno mi priča o svjetskim rekordima. Rekao sam mu da će za pet godina biti gotov, da se mora smiriti kako bi trajao u atletici.

Bez boli i patnje

Postoji još jedan nezgodan detalj koji je dio medija ovih dana izvukao Hakizimani, a to je da trenira i Kennetha Kipkemoija, nekadašnjeg pobjednika Rotterdamskog maratona koji je od 2020. do 2022. bio suspendiran zbog pada na doping-testu.
- Za razliku od Kiptuma, on nije bio discipliniran. Doping je posvuda u Keniji, ali ti koji su uhvaćeni, uglavnom su žrtve nedostatka obrazovanja i informacija. Kiptuma su kontrolirali svaki tjedan, a ponekad i nekoliko puta dnevno tijekom priprema za Čikaški maraton - tvrdi trener.

Kiptum se ovakvim pričama ne zamara previše. Tvrdi da su njegovi rezultati plod brutalnih treninga i da je zbog njih savršeno pripremljen.

- Ni u jednom od svojih maratona nisam osjetio bol i patnju - zaključuje novi svjetski rekorder.

Njegov uzor Kipchoge istrčao je u listopadu 2019. u Beču maraton ispod dva sata, ali u posebno dizajniranim uvjetima koji nisu bili u skladu s pravilima, pa taj rezultat nije mogao biti priznat kao svjetski rekord. Kiptum je došao na prag te granice u pravoj utrci i regularnim uvjetima i čini se da ima sve kako bi uspio u tom pothvatu. Hoće li cijena toga biti da će se raspasti za koju godinu, kako to sugerira i njegov trener? To ne znamo, ali čini se da Kiptum u ovom trenutku ne brine previše o tome...

10 NAJBRŽE ISTRČANIH MARATONA U POVIJESTI

2;00:35 Kelvin Kiptum (Ken) Chicago 2023.

2;01:09 Eliud Kipchoge (Ken) Berlin 2022.

2;01:25 Kelvin Kiptum (Ken) London 2023.

2;01:39 Eliud Kipchoge (Ken) Berlin 2018.

2;01:41 Kenenisa Bekele (Eti) Berlin 2019.

2;01:53 Kelvin Kiptum (Ken) Valencia 2022.

2;02:37 Eliud Kipchoge (Ken) London 2019.

2;02:40 Eliud Kipchoge (Ken) Tokio 2022.

2;02:42 Eliud Kipchoge (Ken) Berlin 2023.

2;02:48 Birhanu Legese (Eti) Berlin 2019.

Nastavlja se ludilo sa super-tenisicama

Nema nikakve sumnje da veliku ulogu u Kiptumovim rezultatima imaju i super-tenisice o kojima smo puno pisali i koje su posljednjih godina donijele poplavu rekorda. Prošli je mjesec Etiopljanka Tigst Assefa u Berlinu istrčala maraton za senzacionalnih 2;11:53 te time za čak dvije minute i 11 sekundi popravila svjetski rekord. Trčala je u novom modelu tenisica Adizero Adios Pro Evo 1, teškima samo 138 grama i proizvedenima za jednokratnu upotrebu!

Činilo se da je Adidas došao na svoje i da bi neko vrijeme mogao vladati trkačkim svijetom, ali pokazalo se da je i Nike već imao spreman odgovor. Kiptum je, naime, u Chicagu trčao u novom modelu Alphafly 3 koji će se tek iduće godine naći u prodaji. I kojim je, očito, napravljen još jedan korak naprijed u tom ludilu koje traje sedam godina. Svjetska atletska federacija je prilagođavala pravilnike o obući, ali proizvođači su se brzo snašli i nastavili izbacivati sve naprednije modele koji štede energiju. Prve super-tenisice su elitnim trkačima dokazano donosile napredak od oko četiri minute po maratonu, a tek treba istražiti konkretan učinak najnovijih modela.

“Neovisno o novoj obući, svjetski rekordi jednostavno evoluiraju s vremenom. Kroz povijest našeg sporta, svjetski rekordi su uvijek postavljani s najboljom tehnologijom koja je bila dostupna u to vrijeme, pa nije drugačije ni danas. Osim obuće, postoje mnogi čimbenici koji pridonose stalnom poboljšanju atletskih performansi, uključujući poboljšane tehnike treniranja, više natjecanja i mogućnosti za naše sportaše da pomiču svoje granice, rafinirane staze koje optimiziraju uvjete trčanja, veći broj pacemakera i pravilnija prehrana”, poručili su za BBC iz Svjetske atletske federacije.

Linker
01. svibanj 2024 08:23