Sandra Perković
 REUTERS/Edgard Garrido
GLASUJTE I VI!

NIJE NAJBOLJA EUROPLJANKA, ALI ZATO MOŽE BITI NAJBOLJA NA SVIJETU Sandra Perković u novoj velikoj borbi, ovoga puta s četiri svjetske rekorderke!

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 18. listopad 2016. 18:21

Svjetska atletska federacija objavila je popis po 10 ženskih i muških kandidata za najbolje atletičare svijeta u olimpijskoj 2016. I ove godine Hrvatska ima svoju kandidatkinju, na popisu 10 odabranih ponovo je Sandra Perković. Ovaj put kao tek druga žena u povijesti koja je obranila olimpijsko zlato u bacanju diska, ali i prva koja je četvrti put za redom osvojila europski naslov. Uz to postala je i prva koja je osvojila pet uzastopnih ukupnih pobjeda u Dijamantnoj ligi. Dva je puta ove sezone disk bacila preko 70 metara (70,88 m u Šangaju i 70,59 u Splitu), a od deset najboljih hitaca koje je svijet vidio ove sezone njezinih je čak osam.

Sandra je nedavno bila nominirana za najbolju atletičarku Europe, ali ponovo nije ušla u među tri finalistice. U subotu je u Funchalu najboljom na Starom kontinentu proglašena španjolska visašica Ruth Beitia, koja će i u ovom izboru biti Sandrina konkurencija, no, već po tradiciji to što netko osvoji Europu, ne mora značiti da će osvojiti i svijet.

Sandra će se boriti protiv čak četiri svjetske rekorderke, Almaz Ayane (10.000 m), Kendre Harrison (100 m prepone), Anite Wlodarczyk (kladivo) i Ruth Jebet (3.000 m zapreke), najuspješnije atletičarke u Riju Elaine Thompson, koja je osvojila zlato na 100 m i 200 m i srebro na 4x100 m, kenijske dugoprugašice Vivian Cheruiyot (zlato na 5.000 m i srebro na 10.000 m), Južnoafrikanke Caster Semenye (zlato na 800 m) te zlatne kolumbijske troskokašice Caterine Ibarguen.

Glasovanje danas otvaraju atletski fanovi diljem svijeta, koji svoj glas mogu dati putem društvenih mreža IAAF-a. U konačnoj odluci presudit će rezultati navijača (50%) i glasovi članova IAAF-a. Glasovanje se zatvara 1. studenoga, kada će biti poznato po troje finalista. IAAF Awards Night održat će se u Monacu 2. prosinca.

Linker
19. travanj 2024 12:35