FREDRIK PERSSON Afp
DIJAMANTNA LIGA

Nisu je zaustavili niti nehumani uvjeti: Sandra Perković slavila u Stockholmu

Potvrda nastupa na Olimpijskim igrama ostala je kratka za centimetar, ali to je ionako puka formalnost
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 02. srpanj 2023. 18:43

Prije diskašica na Olimpijski su stadion u Stockholmu izašle bacačice kugle pa su Sandra Perković i prijateljice dobile upozorenje iz prve ruke...

- Napravile smo što smo mogle u ovim uvjetima - rekla je Danniel Thomas-Dodd, pobjednica u kugli.

- Ponosna sam na sve djevojke jer smo znale da nas vrijeme ne služi i opet smo pokudile dobro natjecanje. Međutim, mislim da nikad u životu nisam bacala po ovako jakoj kiši.

Istina, u međuvremenu je kiša stala, ali nije to previše pomoglo diskašicama kojima ionako u tim uvjetima najviše smeta - mokra podloga. Koliko? Toliko da je Valarie Allman, aktualna olimpijska pobjednica i najbolja diskašica svijeta posljednje dvije sezone, ostala bez plasmana s tri "iksa", neuspješna pokušaja.

S druge strane, naša dvostruka olimpijska pobjednica snašla se i više nego dobro u uvjetima kakve nikad nije voljela. Ali to nije smetalo Sandru da u jubilarnom 70. nastupu na Dijamantnoj ligi dođe do 46. pobjede, još malo poboljša apsolutni rekord elitne serije. Pritom je do pobjede došla s dva najbolja hica natjecanja, u prve dvije serije bacila je 63,37 i 64,49, dok nijedna od protivnica nije prebacila niti 63 metra. Našoj rekorderki najbliže je došla iznenađujuća pobjednica Osla, Nizozemka Jorinde van Klinken sa 62,96 m. Treće mjesto zauzela je Kristin Prudenz sa samo jednim ispravnim hicem, 62,33 iz prve serije.

I dok se s novih osam bodova približila na samo dva vodećoj Allman te matematički osigurala nastup na finalu Dijamantne lige, Sandra Perković nije ostvarila ono što bismo - da su uvjeti bili normalni - nazvali "minimalnim ciljem", normu za Olimpijske igre sljedeće godine koja u ženskom disku isnosi 64,50, dok je kvalifikacijsko razdoblje u atletici krenulo 1. srpnja. Na žalost, Sandra je ostala kratka za - centimetar, ali potvrda njenog statusa olimpijke, četvrti put u karijeri, ionako je tek puka formalnost...

REZULTATI

Disk (ž): 1. SANDRA PERKOVIĆ (Hrv) 64,49, 2. Jorinde van Klinken (Niz) 62,96, 3. Kristin Pudenz (Njem) 62,33, 4. Claudine Vita (Njem) 61,51, 5. Shanice Craft (Njem) 61,01, 6. Melina Robert-Michon (Fra) 58,25, 7. Emma Ljungberg (Šve) 55,86, 9. Caisa-Marie Lindfors (Šve) 54,12, 9. Emma Sralla 38,81, Valarie Allman (SAD) bez plasmana.

Linker
23. travanj 2024 09:36