OZAN KOSE Afp
SPEKTAKL ATLETSKE ZIME

Niz čudesnih rezultata: Femke Bol srušila ‘nemogući‘ rekord, Mondo nastavio po starom...

U dvoranskoj sezoni palo je pet svjetskih rekorda, a brojni rezultati ulaze među najbolje ikad
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. ožujak 2023. 13:37

Zakoračili smo ovaj tjedan u proljeće, stigli su nam topliji dani i atletika se polako okreće stadionskim treninzima i natjecanjima. Pravi je stoga trenutak da napravimo sažetak zimskog dijela sezone, onoga koji se posljednjih mjeseci odvijao pod krovom. O rezultatima hrvatskih atletičara smo pisali proteklih, a sada ćemo se osvrnuti i na postignuća u svjetskim razmjerima. Postignuća koja su doista bila spektakularna, možemo slobodno reći i iznad svih očekivanja.

Nema sumnje da je napredak tehnologije posljednjih godina, posebno u proizvodnji obuće, učinio svoje i omogućio daljnji napredak rezultata, pa i rušenje rekorda za koje su neki bili spremni tvrditi da nikad neće biti srušeni. Bila je ovo, dakle, zima u kojoj smo svjedočili obaranju čak pet svjetskih dvoranskih rekorda, a da priča bude nevjerojatnija, ostvareno je ukupno čak 16 rezultata koji ulaze u Top 5 svih vremena. I pritom smo računali samo one standardne discipline koje su dio programa velikih dvoranskih natjecanja, inače bi takvih rezultata bilo i više.

image

Femke Bol

OZAN KOSE Afp

Kad smo spomenuli rekorde “koji nikad neće biti srušeni”, mislilo se da je jedan od takvih onaj na 400 metara za atletičarke. Čak 41 godinu bio je u vlasništvu Čehinje Jarmile Kratochvilove, atletičarke koja je bila jedan od zaštitnih znakova osamdesetih godina nad kojima i danas stoji velika sjena sumnje zbog brojnih dopinških slučajeva.

Kratochvilova je, međutim, jedna od onih kojima ništa nije dokazano tako da i danas službeno drži najstariji svjetski rekord na otvorenom, onaj na 800 metara (1:53.28) iz 1983. godine. No, od ove zime njezino ime više ne stoji uz svjetski dvoranski rekord na 400 metara, rekord koji je držala od ožujka 1982.

Senzacionalna Wilson

A da cijela priča bude još luđa, brže od njezinih 49.59 su unutar samo tri tjedna trčale čak dvije atletičarke. Femke Bol (23) je tu svakako manje iznenađenje, sjajna Nizozemka je već etablirano ime u svijetu atletike i tijekom protekle dvije godine je već rušila neke povijesne granice. Još 2021. je srušila europski rekord na 400 m prepone, lani je pak postala prva osoba u povijesti koja je na jednom europskom prvenstvu spojila naslove na 400 m i 400 m prepone, a 19. veljače ove godine je na nizozemskom prvenstvu u Apeldoornu istrčala 400 m za senzacionalnih 49.26. Nadmašila je, dakle, za više od 30 stotinki svjetski rekord koji je bio nedodirljiv više od četiri desetljeća.

Veće je iznenađenje, međutim, napravila 22-godišnja Amerikanka Britton Wilson. Lani je bila dio štafete koja je osvojila zlato na 4x400 m na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu, ali malo je tko je mislio da može biti tako brza. A bila je tako brza da je na američkom sveučilišnom prvenstvu trčala 49.48, svega 22 stotinke sporije od novog svjetskog rekorda i brže od Kratochvilove.

image

Nafissatou Thiam

YASIN AKGUL Afp

Podjednako veliku priču ove nam je sezone ponudio i petoboj. I tu smo dobili prvi i drugi rezultat svih vremena i to na istom natjecanju! Na Europskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu vladarica višeboja posljednjih godina, Belgijanka Nafissatou Thiam, u pet je disciplina skupila 5055 bodova, a drugoplasirana Poljakinja Adriana Sulek 5014.

Obje su se izdigle iznad dotadašnjeg svjetskog rekorda Ukrajinke Natalije Dobrinske (5013), učinivši okršaj u Ataköy Areni najvećim petobojskim natjecanjem svih vremena. Sulek je na papiru čak i prva srušila rekord jer je prva ušla u cilj završne discipline 800 m, ali Thiam se na koncu ipak upisala kao rekorderka zahvaljujući većem broju bodova koje je skupila ranije tijekom dana. A da je ova zima bila izvrsna za petobojke, potvrdila je i Amerikanka Anna Hall koja je nešto ranije u Albuquerqueju ostvarila 5004 boda s čime je u tom trenutku bila na drugom, a danas je na četvrtom mjestu vječne ljestvice.

A ako su za Bol i Thiam svjetski rekordi nešto novo, Armand Duplantis je, premda tek 23-godišnjak, već jako iskusan na tom polju. Švedski atletičar nastavio je tamo gdje je stao prošlog ljeta i još za centimetar pomaknuo granice u skoku s motkom, preletjevši na mitingu u Clermont-Ferrandu 6,22 m. Od veljače 2017. do danas popularni Mondo je šest puta rušio svjetski rekord, centimetar po centimetar, i tko zna gdje mu je kraj.

U francuskom Lievinu u jednoj smo utrci dobili dva najbolja rezultata svih vremena. Etiopljanin Lamecha Girma istrčao je 3000 metara za 7:23.81 i poslao u povijest 25 godina star rekord Daniela Komena (7:24.90). No, brže od Komena je trčao i Španjolac Mohamed Katir (7:24.68) kojem je izmakao svjetski, ali se mogao utješiti europskim rekordom koji je popravio za više od šest sekundi.

image

Armand Duplantis

ARNAUD FINISTRE Afp

Za peti svjetski rekord ove zime pobrinuo se još jedan “uobičajeni sumnjivac”, Amerikanac Ryan Crouser, koji je bacio kuglu 23,38 m i tako za centimetar nadmašio vlastiti rezultat postavljen u Eugeneu u ljeto 2021. Doduše, ovaj potonji rekord, ostvaren u veljači u Pocatellu, zasad moramo uzeti s rezervom jer Svjetska atletska federacija (WA) je prije nekoliko dana uz tih 23,38 stavila oznaku IRM (nepravilno mjerenje), tako da je prilično izgledno da neće biti ratificiran. Očito nije sve bilo po propisima na mitingu u Idahu, ali i bez tog rezultata Crouser će ostati svjetski rekorder.

Oduševio i Ingebrigtsen

Ako izuzmemo svjetske rekorde, ove je zime ostvaren još niz čudesnih rezultata. Možda je najimpresivnije ono što se događalo na 60 metara kod atletičarki gdje su se čak dvije djevojke uspjele na samo dvije stotinke približiti rekordu koji već 30 godina drži Ruskinja Irina Privalova (6.92). Najprije je Aleia Hobbs u veljači istrčala 6.94, a potom je isti rezultat ovaj mjesec na NCAA prvenstvu ostvarila i Julien Alfred.

Atletičarka iz Svete Lucije briljirala je cijele zime, tri puta je trčala ispod sedam sekundi, a i na 200 m je istrčala drugi rezultat svih vremena (22.01) premda treba napomenuti da to više nije disciplina koja je dio velikih dvoranskih natjecanja. Zadrži li formu, mogla bi biti itekako konkurentna i tijekom nadolazećeg ljeta.

image

Ryan Crouser

KENA BETANCUR Afp

Etiopljanka Gudaf Tsegay ostala je malenih devet stotinki udaljena od svjetskog rekorda na 3000 m koji drži njezina sunarodnjakinja Genzebe Dibaba, a Amerikancu Kyleu Garlandu je svega šest bodova nedostajalo do svjetskog rekorda u sedmoboju.

Na dvoranskom EP u Istanbulu, osim briljantnih petobojki, još jednom je oduševio i Jakob Ingebrigtsen s nova dva zlata (1500 i 3000 m), Miltiadis Tentoglou i Pedro Pichardo potvrdili su nedodirljivost u skoku u dalj, odnosno troskoku, niz velikih medalja nastavila je i visašica Jaroslava Mahučih... Bila je ovo uistinu spektakularna zima i nadamo se samo uvod u još spektakularnije ljeto koje će kulminirati Svjetskim prvenstvom u Budimpešti u kolovozu.

TOP 5 REZULTATI SVIH VREMENA OSTVARENI U 2023.

Atletičarke

60 m

6.94 Aleia Hobbs (SAD) - 2. mjesto

6.94 Julien Alfred (SL) - 2. mjesto

400 m

49.26 Femke Bol (Niz) - SVJETSKI REKORD

49.48 Britton Wilson (SAD) - 2. mjesto

3000 m

8:16.69 Gudaf Tsegay (Eti) - 2. mjesto

60 m prepone

7.72 Ackera Nugent (Jam) - 5. mjesto

Troskok

15,12 Jasmine Moore (SAD) - 5. mjesto

Petoboj

5055 Nafissatou Thiam (Bel) - SVJETSKI REKORD

5014 Adriana Sulek (Polj) - 2. mjesto

5004 Anna Hall (SAD) - 4. mjesto

Atletičari

3000 m

7:23.81 Lamecha Girma (Eti) - SVJETSKI REKORD

7:24.68 Mohamed Katir (Špa) - 2. mjesto

Motka

6,22 Armand Duplantis (Šve) - SVJETSKI REKORD

Kugla

23,38 Ryan Crouser (SAD) - SVJETSKI REKORD

Sedmoboj

6639 Kyle Garland (SAD) - 2. mjesto

6518 Ayden Owens-Delerme (Prk) - 3. mjesto

Linker
18. travanj 2024 20:42