Jana Koščak

 Atletski Klub Agram
NAJVEĆA NADA

Nova heroina hrvatskog sporta: ‘Drago mi je, uspoređuju me s Blankom, ali shvatite - ja nisam visašica‘

‘Neću se razvijati samo u skoku u vis i vjerojatno neću doseći njezine rezultate‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. siječanj 2023. 08:28

Jana Koščak definitivno je obilježila početak atletske godine u Hrvatskoj. Dok se čeka da naši najbolji seniori krenu punom parom u dvoransku sezonu, tinejdžerica iz Varaždina zaredala je s nekoliko fantastičnih rezultata i rekorda u mlađim dobnim kategorijama što je imalo vrlo snažan medijski odjek.

Bilo je tu, istina, i dosta šumova pa smo po različitim portalima mogli pročitati gomilu pogrešnih informacija, od toga koji je točno rekord srušila, preko toga koliko iznosi norma za Olimpijske igre, do toga što je sve Jana osvojila lani.

Očito je talentirana djevojka mnoge iznenadila, iako za one malobrojne, koji pomnije prate atletiku, njezini rezultati i nisu iznenađenje. Jer lani je osvojila zlato u sedmoboju na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu u Jeruzalemu i to s petim rezultatom svih vremena u tom uzrastu (6106), a nakon toga je pobijedila i u skoku u vis na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Banskoj Bystrici. Popravila je osobne rekorde u gotovo svim pojedinačnim disciplinama, a posebno su se isticali oni u skoku u vis (1.87) i skoku u dalj (6.25), što su sjajni rezultati za 16-godišnjakinju.

Dok god ide...

Nastavila je u istom ritmu i ove zime, pa je tako prije desetak dana preskočila 1.90 m i srušila hrvatski dvoranski U-18 rekord Blanke Vlašić, potom je skočila u dalj 6,15 metara i popravila mlađejuniorski i juniorski dvoranski rekord koji je od 2011. držala Antonija Radić (6.11), da bi prošli vikend dvaput poboljšala i mlađejuniorski rekord na 60 m prepone. Ta je priča bila posebno zanimljiva jer je na Prvenstvu Hrvatske najprije Osječanka Mia Wild trčala 8.31 i tako za dvije stotinke popravila rekord koji je držala Janina starija sestra Klara. Samo koju minutu kasnije Jana je u drugoj polufinalnoj skupini trčala 8.30 i uzela rekord svojoj dobroj prijateljici Miji, da bi u finalu bila još brža i s 8.26 postavila najbolji ovogodišnji rezultat na svijetu u U-18 kategoriji.

image
Instagram/HAS

Do kad misli nizati rekorde, pitali smo je u šali nakon te utrke.

- Do kad budem mogla - odgovorila nam je uz smijeh.

Između dviju utrka na preponama bacala je i kuglu i pobijedila uz novi osobni rekord od 14.37 m.

- Preponama sam zadovoljnija nego kuglom, super sam trčala, postavila prvi rezultat u svijetu i srušila državni rekord koji je dosad bio kod moje sestre. Zadovoljna sam i kuglom, premda je moglo i bolje. Nije rekord, ha-ha.

Prva i najveća ljubav

Koliko je iznenadila pompa koju su izazvali njezini nedavni rezultati, posebno onaj u skoku u vis?

- Lijepo je da se malo popularizira atletika, da nije u medijima samo nogomet. Drago mi je da su ljudi stvarno shvatili taj rezultat ozbiljno jer 1.90 i jest ozbiljan rezultat. Zadovoljna sam što sam toliko skočila, ali možda mogu i više, vidjet ćemo. Već ove srijede nastupam na tromeču u Beogradu, pa možda bude i više.

image
Facebook/Has

Tih 1,90 u visu izazvalo je najviše pažnje jer je za čak sedam centimetara nadmašila dvoranski rekord naše atletske dive Blanke Vlašić. Da ne bi bilo zabune, treba reći da je Blanka na otvorenom prije 17. rođendana preskočila veću visinu (1.93 m), ali isto tako, važno je naglasiti da je Jana sedmobojka i skok u vis je samo jedna od disciplina koju trenira. I Jani je važno da to bude jasno jer bilo je puno napisa ovih dana o novoj Blanki, o još jednoj našoj zlatnoj visašici i slično...

- Drago mi je da me uspoređuju s Blankom jer žena je skakala 2.08 m i stvarno je atletska legenda, ali treba shvatiti da se ja ne bavim skokom u vis, odnosno da imam još šest disciplina. Mislim da atletičari to kuže, međutim ljudima sa strane je “vau” kad pročitaju da sam srušila Blankin rekord. Ali ponavljam, ja se neću razvijati samo u skoku u vis i vjerojatno neću doseći njezine rezultate. Imam i druge discipline na koje se fokusiram.

Sedmoboj, dakle, ostaje prvi izbor i najveća ljubav?

- Sad kad sam potvrdila dobre rezultate i na kugli i preponama, to me samo još više gura u sedmoboj. Istrčala sam najbolji rezultat u svijetu na preponama i zakaj bih sad išla skakati samo vis? To ne bi imalo smisla.

Sa 193 cm blizu kvote za EP

Kopka li je mogućnost da se možda već ove zime plasira na seniorsko Europsko dvoransko prvenstvo u Istanbulu? Sestra Klara je 2021. u Torunu sa 16 godina bila druga najmlađa sudionica EP-a, nastupila je na preponama. Jani se možda otvara mogućnost u visu, prvenstveno preko renkinga, premda ona i u ovom slučaju radije gleda prema višeboju.

image
HAS

- Nije nemoguće ako u srijedu skočim još više, na primjer 1.93, mislim da bih onda bila blizu kvote za EP. S 1.90 će to biti teško. Ako uđem na bilo koji način na EP, to će mi biti velika čast. Ali, iskreno, opet bi mi bilo draže da uđem na petoboju. Radit ću u Estoniji 5. veljače petoboj, pa ako ostvarim dobar rezultat, možda prođem, vidjet ćemo. Mali je problem što se jako malo višebojki prima na EP, samo 14, u drugim su disciplinama kvote ipak veće.

Dvorana je trenutno u fokusu, ali okrenimo se i sezoni na otvorenom. Planira li već s tatom i trenerom Patrikom prvi seniorski nastup u sedmoboju?

- Imamo u planu jer ove je godine u kolovozu juniorsko EP (U-20), pa mi treba norma za to. Pokušat ću je uhvatiti ili na Prvenstvu Hrvatske ili ću ići negdje van. Svakako bih trebala doći do norme, iako je to seniorski sedmoboj, znači teža kugla, teže koplje, više prepone... Vidjet ćemo, možda se i tu snađem dobro.

Bude li tako, mogla bi i tu srušiti sestrin rekord. Klara je sa samo 16 godina postala seniorska hrvatska rekorderka.

- Da, ona ima 5615 bodova. Trebala bih to srušiti, a na EP-u možda odem i preko 6000 bodova, to mi je cilj.

Kugla i 800 m može bolje

Ima li rivaliteta između sestara sada kada je i Jana malo starija?

- Ne bih baš rekla, iskreno. Mislim da smo si svi u klubu zdrava konkurencija. Kad jedan napravi dobar rezultat, drugi pokušava biti bolji od toga, guramo se međusobno i baš je zdrava atmosfera.

U kojim disciplinama sedmoboja ima najviše prostora za napredak?

- U kugli i na 800 metara. U kugli zato što mi je tehnika katastrofa i moram to popraviti, a na 800 još moram raditi na dionicama i na izdržljivosti. Prošle godine sam trčala 2:23, a to je stvarno loše. Ove godine moram ići ispod 2:20.

Što joj je na sve njezine nedavne rezultate rekao tata Patrik koji je trenira od prvih dana u atletici? Vjerujemo da njega nije iznenadila.

- Imali sam već na treninzima dobre pokazatelje, pogotovo na visu. Na preponama i ne toliko, tako da me ovaj subotnji rezultat baš iznenadio. Mislim, trčala sam ja dobro i na treningu, ali baš sam se jako nabrijala na prvenstvu i zato je rezultat bio dobar, išla sam na sve ili ništa. A tatu to nije iznenadilo, on uvijek misli da mogu bolje. Možda je to i istina - uz osmijeh zaključuje lanjska osvajačica nagrade Dražen Petrović za najveću nadu hrvatskog sporta.

Problemi s ozljedom

Lakat nije 100 posto zaliječen, nadam se da će do EP biti u redu

Lani je na mlađejuniorskom EP-u htjela napadati i svjetski rekord, ali ju je u tome spriječila ozljeda lakta zbog koje je samo jednom bacila koplje, tek toliko da zabilježi rezultat i da ne padne sve u vodu nakon pet odrađenih disciplina. Kakva je danas situacija s tim laktom?

- To ozljeda mi se dogodila u lipnju, istegnula sam ligamente u desnoj ruci. Sad sam na pripremama u Portugalu ponovno bacala i na prvom treningu me nije ništa boljelo, ali nakon drugog me, kad sam došla kući, lakat opet zabolio. Tako da ni sad to nije 100 posto zaliječeno, ali idem na terapije u polikliniku Cerebellum koja mi pomaže cijelo vrijeme i mislim da ćemo to uspjeti sanirati. Sad u dvorani nema koplja tako da imam još nekoliko mjeseci da se fokusiram da to zaliječim.

Boji li se malo da bi joj taj lakat mogao uništiti sedmobojske planove?

- Ponekad se probudim ujutro i malo me boli ruka pa si mislim hoće li se to do EP zaliječiti. Ali nadam se da hoće. Radim terapije, istežem ruku cijelo vrijeme, uvijek se dobro zagrijem i nadam se da će sve biti u redu. Ako ne, možda ću morati na EP odabrati neku pojedinačnu disciplinu.

Linker
24. travanj 2024 11:13