Ivano Bevanda (u sredini)

 Privatni album
VELIKE AMBICIJE

Nova nada hrvatske atletike: Živi u Švedskoj, svira saksofon i u svojem je uzrastu među najboljima na svijetu

Ivano Bevanda je na 200 metara istrčao 22.03. Iako ima samo 16 godina, 33. je na U18 ljestvici
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. ožujak 2023. 06:22

Nedaleko od Malmöa nalazi se u Švedskoj gradić Eslöv. U njemu živi i atletiku trenira Ivano Bevanda. Dečko zadarskih korijena ima 16 godina, trči 22.03 na 200 metara i to je u njegovom uzrastu - kada je istrčao 4. veljače u Vaxjou - bio najbolji svjetski rezultat. Danas je 33. na svjetskoj ljestvici U-18 u 2023. godini...

Ivano Bevanda mlađi je sin Gordona iz Belafuže i Ivone, brat Dinov (18 godina, on je u karateu dosegao crni pojas, sad igra nogomet za svoj gušt, dok se posvetio se klasičnoj glazbi, pijanist je). Glava obitelji, otac Gordon, rođeni Zadranin, u Švedskoj je od 1970. Obitelj je gotovo svako ljeto u Zadru na ljetnom odmoru i posve je logično da Ivano kao istinski atletičar svrati u ŠC Višnjik i odradi svoj program na atletskoj stazi i drugim sadržajima koje Višnjik nudi.

- Sjajni uvjeti za koje se pobrinuo Ivica Šola iz AŠK Zadar. Sve je na jednom mjestu u središtu Zadra. Iako sam bio na odmoru, vježbao sam triput tjedno, volim doći u Zadar.

Treneri su mu Šveđani David Vendel i Belinda Quainoo, dok je prije njih taj posao obavljao Michael Nilsson.

- Zanimljiva će biti godina. Poslije dvoranskih aktivnosti bit će Svjetske igre mladih u Göteborgu, gdje sam lani pobijedio na 300 metara, te Europska olimpijada mladih (srpanj) u Mariboru. Želim se kvalificirati za Maribor. Norma na otvorenom je 21.80, moj rekord iz svibnja 2022. na otvorenom je 22.70. Dakle, izazov je tu! U kolovozu će biti Švedsko prvenstvo, potom i natjecanje na razini Švedske i Finske.

Poslije devetoga razreda osnovne škole u koji sada ide, Ivano će upisati u Malmöu u sportsku gimnaziju kao jedan od dvanaestorice primljenih u tu obrazovnu ustanovu. Inače, svira saksofon koji je trenutno zbog atletike malo po strani.

Linker
23. travanj 2024 13:27