REUTERS/Jerry Lampen (CHINA / REUTERS
IMA LI KRAJA?

NOVI POTRESI U SVIJETU ATLETIKE Skandalozni detalji iz godine u kojoj je Belgijka slomila srce Blanki Vlašić i čitavoj Hrvatskoj

Piše: HinaObjavljeno: 21. studeni 2016. 21:17

Prekrojena je atletska olimpijska povijest. Najnoviji dopinški nalazi pokazali su prisustvo nedopuštenih sredstava kod nekoliko atletičarki, a neke od njih ostat će bez medalja, piše američki New York Times.

Anna Čičerova će tako morati vratiti brončanu medalju s Olimpijskih igara iz Pekinga osvojenu 2008. godine, a Julija Zaparova zlato iz Londona 2012. godine.

Čičerova se natjecala u disciplini skok u vis, a ispred nje su se smjestile zlatna Belgijka Tia Hellebaut te srebrna Hrvatica Blanka Vlašić, no nije samo njoj utvrđeno korištenje dopinga na istom natjecanju. Dokazano je kako su i njezina sunarodnjakinja Jelena Slesarenko (završila na 4. mjestu) i Ukrajinka Vita Palamar (završila na 5. mjestu) također uzimale nedopuštena sredstva, pa bi brončanu medalju trebala dobiti Amerikanka Chaunte Howard.

Inače, Vlašić je očekivala zlato u Pekingu obzirom na sjajnu formu i skok od 2.05, ali Hellebaut je senazcionalno skočila i iznenadila cijeli svijet, ako ne i samu sebe.

Rezultati skoka u vis su bili neobično visoki, čak četiri skakačice su preskočile dva metra, a još dvije po 1.99. Neke su sjajan rezultat upisale zbog forme, druge eto zbog korištenja dopinga.

-------------------------------------------------------

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je u ponedjeljak kako je ruskoj atletičarki Juliji Zaripovoj oduzeta zlatna medalja s Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine u utrci na 3000 metara sa zaprekama zbog korištenja dopinga.

Nakon ponovnog testiranja utvrđeno je kako je Zaripova bila pozitivna na zabranjenu supstancu turinabol.

Svi rezultati Zaripove od 20. lipnja do 20. kolovoza 2011., te od 3. srpnja do 3. rujna 2012. su proglašeni ništavnima. Ta dva perioda "pokrivaju" OI u Londonu, ali ne i SP u Daeguu gdje je Zaripova također osvojila zlato koje će stoga smjeti zadržati.

Osim Zaripove, medalje osvojene u Londonu zbog dopinga morat će vratiti još šestero dizača utega, Moldavka Cristina Iovu, brončana u kategoriji do 53kh, Ruskinja Natalija Zabolotjana i Bjeloruskinja Irina Kuleša, srebrna i brončana u kategoriji do 75kg, Armenka Hripsime Huršudjan, brončana u kategoriji preko 75kg, te Rusi Aleksandar Ivanov i Anatolij Ciricu, srebrni i brončani u kategoriji do 94kg.

Linker
30. travanj 2024 15:21