Ivana Loncarek

 BHM
KAKO JE RASTAO BHM

Od klupskog dvoboja do elitne World Athletics Continental Tour Gold serije

Današnji organizator atletski klub Dinamo-Zrinjevac je dvobojem protiv AK Mladost 1951. započeo povijest natjecanja
Piše: Boris Hanžeković memorijalObjavljeno: 03. rujan 2023. 14:00

Boris Hanžeković memorijal je tijekom 73 godine postojanja kontinuirano rastao, pa je tako mijenjao i kategorije, odnosno svoje pozicije u hijerarhiji svjetskih atletskih mitinga. Baš kao što su se tijekom desetljeća mijenjale i te kategorije.

Od 1951. do 1956. godine Hanžekovićev memorijal je, tako, bio klupski dvoboj gradskih rivala Dinama i Mladosti. Od 1957. do 1962. bio je nacionalni atletski miting, da bi dolaskom prvim velikih međunarodnih zvijezda konačno ponio naziv međunarodnog atletskog mitinga. Dolazak stranih zvijezda na zagrebački miting započeo je 1963. godine kada je u Zagrebu nastupio i pobijedio svjetski rekorder u skoku u vis, legendarni Valerij Brumelj.

Valerij Brumelj je bio prva međunarodna zvijezda na mitingu

Uz podršku novinske kuće Vjesnik miting je i dalje rastao, na startnim listama je bilo sve više olimpijskih odličnika i svjetskih rekordera (Irena Szewinska, Alberto Juantorena, Mike Boit…), pa je Europska atletska federacija 1987. dodijelila Memorijalu Borisa Hanžekovića status EAA mitinga. Polovinom 90-ih godina prošlog stoljeća promijenio se, po uzoru na najveće svjetske mitinge, način organiziranja, rezultati su gurnuli Hanžekovićev memorijal vrlo visoko, pa je miting 1999. došao pod okrilje Svjetske atletske federacije s prefiksom IAAF.

No, u tom se statusu BHM zadržao svega godinu dana jer je već 2000. godine promoviran u Grand Prix II miting. No, ni tu nije bio kraj silovitom uzletu mitinga koji je u to vrijeme organizirao Zagrebački športski savez.

image

Hugues Fabrice Zango

BHM

Nakon što je krajem 90-ih preskočio tri stepenice, od EAA do Grand Prix II mitinga, Hanžekovi- ćev je memorijal 2003. postao Grand Prix miting, a 2005. ušao je među 24 mitinga novoformiranog IAAF World Athletics Toura i tako postao dijelom uskog svjetskog vrha. U World Athletics Touru bilo je šest mitinga Zlatne lige, šest Super Grand Prix mitinga i 12 Grand Prix mitinga, među kojima i Hanžekovićev memorijal.

Već krajem 2009. godine Zagreb preskače još jednu stepenicu i ulazi u sastav nove kategorije mitinga - IAAF World Challengea, koji je bio rang ispod Dijamantne lige. Uz Zagreb, među 12 mitinga IAAF World Challengea ušli su još i Melbourne, Osaka, Dakar, Belem, Atena, Berlin, Hengelo, Madrid, Ostrava, Rabat i Rieti.

BHM je danas dio elitne skupine atletskih mitinga

Tako se 2010. Memorijal Borisa Hanžekovića prvi put u svojoj povijesti našao u drugom najvišem rangu svjetske atletike, gdje je i danas, budući da je od 2020. godine Boris Hanžeković memorijal dio World Athletics Continental Tour Gold serije. U društvu Melbournea, Gaboronea, Nairobija, Yokohame, Los Angelesa, Devonshirea, Hengeloa, Bydgoszcza, Turkua, New Yorka, Ostrave i Székesfehérvára.

Miting danas organizira atletski klub Dinamo-Zrinjevac, čijim je dvobojem s AK Mladost 1951. godine i započela cijela slavna povijest najstarije sportske priredbe u Hrvatskoj.

Natjecanje skakačica i skakača u dalj 73. Boris Hanžeković memorijala – Zagreb City Challenge - održat će se u petak 8. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića, Memorijal Ivana Ivančića u bacanju kugle je pokraj zagrebačkih fontana u subotu 9. rujna, dok su natjecanja na stadionu SRC Mladost u nedjelju 10. rujna.

Ulaznice za 73. Boris Hanžeković memorijal osigurajte na vrijeme preko sustava Ulaznice.hr, kao i na svim njihovim prodajnim mjestima diljem Hrvatske

Linker
16. svibanj 2024 08:19