Scena s posljednjeg SP-a, održanog 2019. u danskom Aarhusu

 HENNING BAGGER Afp
ELITA U ISTRI

Određeni su datumi Svjetskog prvenstva kojem će 2024. godine domaćin biti naša zemlja

Naša je zemlja domaćinstvo SP-a u krosu dobila u srpnju, a sada je potvrđeno da će se ono održati 10. i 11. veljače 2024.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. prosinac 2022. 12:25

Vijeće Svjetske atletske federacije (WA) održalo je proteklih dana u Rimu svoju 229. sjednicu, a za Hrvatsku je najvažnija vijest da je potvrđen termin Svjetskog prvenstva u krosu koje će se 2024. održati u Medulinu. Naša je zemlja domaćinstvo ovog natjecanja dobila u srpnju, a sada je objavljeno da će se ono održati 10. i 11. veljače 2024. godine.

Hrvatska je već bila domaćin velikih atletskih natjecanja, ali ovo je prvo svjetsko prvenstvo pod okriljem WA koje će se održati kod nas. Medulin je, inače, prije 20 godina ugostio Europsko prvenstvo u krosu, a za nešto više od godinu dana prekrasnu će stazu uz more iskušati najbolji svjetski trkači.

Da je SP u krosu doista veliko natjecanje, pokazuje i podatak da su na njemu medalje osvajala neka od najvećih imena u povijesti trčanja, poput Hailea Gebrselassieja, Kenenise Bekelea, Paule Radcliffe ili Tirunesh Dibabe, a puno govori i to da su aktualni svjetski prvaci Joshua Cheptegei i Hellen Obiri. Oni koji budu najbolji u Medulinu svoje će medalje primiti u pulskoj Areni, što će biti dodatna atrakcija natjecanja.

image

U pulskoj Areni dodjeljivat će se medalje

DUSKO MARUSIC Cropix

Spomenimo da je WA potvrdio i da će se Svjetsko prvenstvo u Tokiju 2025. godine održati od 13. do 21. rujna što je jedan od najkasnijih termina u povijesti. No, vrućine bi u Japanu tada trebale biti manje, što će ići na ruku dugoprugašima.

Od ostalih odluka Vijeća WA, istaknimo da je atletska velesila Kenija zasad izbjegla sudbinu Rusije, odnosno suspenziju zbog sve većeg broja dopinških slučajeva. Samo u ovoj godini su 23 kenijska atletičara bila pozitivna na nedopuštena sredstva, a ukupno ih 55 trenutno odslužuje kazne. Postojala je stoga ideja da ova zemlja do daljnjega bude pod suspenzijom, odnosno da samo manji dio njezinih predstavnika dobije dozvolu za nastupe pod neutralnim obilježjima. No, nakon što je kenijska vlada pružila jamstva da će u sljedećih pet godina uložiti 5 milijuna dolara u borbu protiv dopinga, od sankcija se (zasad) odustalo.

A kad smo kod Rusije, ona je pod suspenzijom još od studenog 2015. godine zbog sustavnog kršenja antidopinških pravila što se dokazano odvijalo pod pokroviteljstvom države. Postoje, međutim, naznake da bi Rusija uskoro mogla biti "odleđena" iako to njezinim atletičarima do daljnjega neće puno značiti jer imaju zabranu nastupa na međunarodnim natjecanjima zbog agresije njihove zemlje na Ukrajinu. Šef WA-ove Radne skupine za Rusiju Rune Andersen izjavio je da u Ruskom atletskom savezu postoji nova kultura dobrog upravljanja i nulte tolerancije prema dopingu, te da očekuje da će u ožujku sljedeće godine moći dati preporuku za vraćanje Rusije pod okrilje Svjetske atletske federacije.

Linker
19. svibanj 2024 18:33